Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (odpre se čez 09:22).

Stric Boonmee se spominja Loong Boonmee raleuk chat

Apichatpong Weerasethakul / Tajska, Španija, Nemčija, Velika Britanija, Francija / 2010 / 113 min / tajščina

Meditativna, nekonvencionalna mojstrovina, ki se ves čas giblje med domišljijo in resničnostjo, je hkrati igriv prikaz načina življenja in animističnega verovanja ljudstev severovzhodne Tajske. Zlata palma festivala v Cannesu 2010.

Stric Geza ide v Zaturce Stric Geza ide v Zaturce

Jože Glažar, Štefan Kardoš / Slovenija / 2019 / 48 min / slovenščina

»Zaturci so pred vrati, na vrata pa trka smrtelni ftič. A kot pravijo – človek obrača, bog obrne. Resnično potovanje se tukaj komaj začne.«

Sprostiti pesti Razžimaja kulaki

Kira Kovalenko / Rusija / 2021 / 97 min

Zgodba o svobodi in ujetosti, o odraščanju dekleta iz tesnega objema družinske ljubezni in bolečin. Nagrada v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu 2021.

Pod nadzorom Unter Kontrolle

Volker Sattel / Nemčija / 2011 / 98 min

Ljudje v rovu Under Pressure

Raoul Walsh / ZDA / 1935

dokumentarec

Pod figami Under the Fig Trees

Erige Sehiri / Tunizija, Švica, Nemčija, Francija / 2022 / 92 min / arabščina

V enem samem dnevu se med obiralci sadja na tunizijskem podeželju pojavijo trenja, ki odstirajo pogled na daljnosežnejše težave te severnoafriške države.

Rdeči plašč Under the Red Robe

Victor Sjöström (Victor Seastrom) / Velika Britanija, ZDA / 1937

V senci Under the Shadow

Babak Anvari / Jordanija, Iran, Velika Britanija, Katar / 2016 / 84 min / perzijščina

Izjemen režijski prvenec v Iranu rojenega Babaka Anvarija, dobitnik vrste nagrad in kandidat za tujejezičnega oskarja 2017, mojstrsko zdrsne iz realizma turbulentnega vsakdana v srhljivo nadnaravno zgodbo o duhovih v porevolucijskem Iranu.

Podzemski svet Underworld

Josef von Sternberg / ZDA / 1927

kriminalni roman iz nižin življenja

Undine Undine

Christian Petzold / Nemčija, Francija / 2020 / 91 min / nemščina

Christian Petzold (Phoenix, Tranzit) prinaša sodobno interpretacijo mita o skrivnostni vodni nimfi: urbano pravljico o ljubezni v odčaranem svetu. Igralka Paula Beer je za naslovno vlogo prejela srebrnega medveda na Berlinalu in nagrado Evropske filmske akademije.

Nepredvideno L'Imprévu / L'imprevisto

Alberto Lattuada / Francija, Italija / 1961

premiera francoskega filma

Nepravični svet Adikos kosmos

Filippos Tsitos / Grčija, Nemčija / 2012 / 118 min

Melanholična komedija s flegmatičnimi liki, stilizirano, minimalistično estetiko ter nezgrešljivimi vplivi Akija Kaurismäkija, Jacquesa Tatija in Yorgosa Lanthimosa.

Vojna s samorogi Unicorn Wars

Alberto Vázquez / Francija, Španija / 2022 / 92 min / španščina

Film, v katerem se srečata Apokalipsa zdaj in Bambi, je protivojna basen z okoljskim pridihom, ki govori o starodavni vojni med vojsko medvedkov in samorogi.

Združena rdeča armada Jitsuroku rengô sekigun: Asama sansô e no michi

Kôji Wakamatsu / Japonska / 2007 / 190 min / japonščina

Preplet dokumentarnega in igranega, podkrepljen s psihedelično rockovsko glasbo, pomeni Wakamatsujev poskus premisliti šok, ki je na prelomu iz šestdesetih v sedemdeseta leta paraliziral japonsko levico, in razumeti motivacijo napadalnih študentov.

Razmetane postelje Unmade Beds

Alexis Dos Santos / Velika Britanija / 2009 / 93 min / angleščina, francoščina, španščina

Neskesani Unrepentant

Kevin Annett / Kanada / 2006 / 108 min

Predavanje nekdanjega protestanskega duhovnika Kevina Annetta, o katerem Noam Chomsky pravi, da si zasluži Nobelovo nagrado za mir, ob odlomkih iz njegovega dokumentarnega filma Neskesani o grozodejstvih, ki jih je nad domorodnim prebivalstvom v 20. stoletju v Kanadi ob pomoči države izvajala cerkev.

Nemir Unrueh

Cyril Schäublin / Švica / 2022 / 93 min / ruščina, nemščina, francoščina

19. stoletje. Švicarsko mesto izdelovalcev ur se spreminja pod vplivom novih tehnologij. Mlada tovarniška delavka Josephine izdeluje ‘nemirke’, kolesca, ki nihajo v srcu mehanskih ur. Soočena z novim načinom organizacije denarja, časa in dela se vključi v lokalno gibanje anarhističnih urarjev, kjer spozna ruskega popotnika in kartografa Petra Kropotkina.

Brez naslova Untitled

Michael Glawogger, Monika Willi / Avstrija / 2017 / 107 min / angleščina

Aprila leta 2014 je Michael Glawogger nepričakovano umrl med snemanjem filma, ki naj bi postal njegovo »najbolj skrajno delo o gibanju in potovanju«, »film, ki nikoli ne obstane«, »dokumentarec o ničemer«. Dve leti kasneje je Glawoggerjeva dolgoletna montažerka Monika Willi naredila film iz posnetkov, ki so nastali v dobrih štirih mesecih njegovih popotovanj po Balkanu, Italiji ter severni in zahodni Afriki – popotovanj skozi svet, da bi mu prisluhnil, ga opazoval ter doživel z odprtimi očmi in odprtim duhom.

V planino in nazaj Bergauf, bergab

Hans Haldimann / Švica / 2008 / 101 min / švicarska nemščina

Laboratorij groze Upstream Color

Shane Carruth / ZDA / 2013 / 96 min

Dolgo pričakovani drugi film kultnega režiserja Shana Carrutha odlikuje odlična izvedba, vrtoglavo hiter tempo zombijevskega trilerja, v katerega se prikradejo primesi mistične drame.

Pesem severnega sija Ursa - Nordlysets sang

razno / 26 min / 3+

Rožnati debelokožci z nenavadno koreografijo raziskujejo travnike in planote. Medvedek v severnem siju išče mamo, hišo pa obišče najbolj uglajena miška. Nenavadne prigode pravljičnih bitij in živali v izvirnih likovnih podobah.

Mi Us

Jordan Peele / ZDA / 2019 / 116 min / angleščina

Družina počitnikuje v svoji hiški na plaži, a ko se spusti noč, se pred vrati pojavijo nepovabljeni gostje … Jordan Peele se po izjemno uspešnem prvencu Zbeži! vrača s srh vzbujajočo zgodbo o tem, da »smo sami sebi najhujši sovražniki«.

Zelena utopija Zelena utopija

Urban Zorko, Marko Kumer-Murč / Slovenija / 2013 / 55 min

Zgodba o prvem eko-certificiranem celostno urejenem skupnostnem urbanem vrtu v Mariboru. Geneza nove družbe skozi štiri letne čase.

Utøya, 22. julija Utøya 22. juli

Erik Poppe / Norveška / 2018 / 92 min / angleščina, norveščina

Srhljivo realistična, v realnem času posneta rekonstrukcija terorističnega napada, ki je zahteval devetinšestdeset mladih življenj, je sprožila burne razprave med kritiki in občinstvom. S filmom, ki dogajanje prikaže iz perspektive najstnikov, je režiser hotel »zgodbo vrniti žrtvam«.