Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Brez naslova Untitled

Michael Glawogger, Monika Willi / Avstrija / 2017 / 107 min / angleščina

Aprila leta 2014 je Michael Glawogger nepričakovano umrl med snemanjem filma, ki naj bi postal njegovo »najbolj skrajno delo o gibanju in potovanju«, »film, ki nikoli ne obstane«, »dokumentarec o ničemer«. Dve leti kasneje je Glawoggerjeva dolgoletna montažerka Monika Willi naredila film iz posnetkov, ki so nastali v dobrih štirih mesecih njegovih popotovanj po Balkanu, Italiji ter severni in zahodni Afriki – popotovanj skozi svet, da bi mu prisluhnil, ga opazoval ter doživel z odprtimi očmi in odprtim duhom.

»S tem filmom bi rad ustvaril sliko sveta, ki lahko nastane le, kadar ne iščeš teme, ne podajaš sodb in ne slediš nobenemu cilju. Ko pustiš, da te vodita le lastna radovednost in intuicija.«
– Michael Glawogger

Aprila leta 2014 je Michael Glawogger nepričakovano umrl med snemanjem filma, ki naj bi postal njegovo »najbolj skrajno delo o gibanju in potovanju«, »film, ki nikoli ne obstane«, »dokumentarec o ničemer«. Dve leti kasneje je Glawoggerjeva dolgoletna montažerka Monika Willi naredila film iz posnetkov, ki so nastali v dobrih štirih mesecih njegovih popotovanj po Balkanu, Italiji ter severni in zahodni Afriki – popotovanj skozi svet, da bi mu prisluhnil, ga opazoval ter doživel z odprtimi očmi in odprtim duhom. Dokumentarni filmski esej Brez naslova je bil premierno prikazan na zadnjem Berlinalu.

portret avtorjev
Michael Glawogger (1959–2014) je avstrijski filmski režiser, scenarist, direktor fotografije, fotograf in pisatelj. V Kinodvoru smo si nazadnje lahko ogledali njegov dokumentarec Glorija kurb (Whores’ Glory, 2011), zadnji del trilogije o globalizaciji, ki jo sestavljata še filma Velemesta (Megacities, 1998) in Smrt delavca (Workingman’s Death, 2004). V Sloveniji smo lahko poleg omenjenih videli še dokumentarec Francija, prihajamo! (Frankreich, wir kommen!, 1999), igrani celovečerec Postopanje (Slumming, 2005) in komedijo Nalezljiva zadetost, s katero je režiser leta 2010 obiskal Kino Otok. Michael Glawogger je umrl zaradi malarije leta 2014 v Liberiji.
http://www.glawogger.com

Monika Willi (1968) je kot montažerka več let sodelovala z Michaelom Glawoggerjem in Michaelom Hanekejem. Brez naslova je njen prvi film, pod katerega se je podpisala kot (so)režiserka.

kritike
»Avstrijski dokumentarist nas je leta 2014 resda prezgodaj zapustil, a ta namenoma razpršena zbirka njegovih potepuških opazovanj človeškega dela in kulture /…/ je kvintesenčen izraz avtorjevega umetniškega hotenja in hkrati – zahvaljujoč biografskemu besedilu sodelavke Monike Willi – elegija njegovemu duhu. /…/ Film lahko razumemo kot delo izrazito globalnih interesov, ki skuša v kar največjem obsegu ujeti svet in svetovne kulture, črpajoč iz družbenega utripa različnih krajev, da bi razpršene podobe povezal v celovit prikaz, kako v sodobnosti živimo in komuniciramo – telesno, verbalno in anatomsko. /…/ eden najbolj dobrodošlo katarzičnih dokumentarcev v zadnjem času.«
– Jordan Cronk, Sight & Sound

»/…/ čeprav Willijeva nikoli ne bo vedela, kako blizu je film tistemu, kar si je zamislil Glawogger, pa je ustvarila nekaj boleče osebnega in na trenutke resnično globokega.«
– Wendy Ide, Screen Daily

»Od vojne opustošena mesta duhov v Srbiji, rokoborci v Senegalu, zasnežena gorska koča v Italiji, iskalci zlata v Sierri Leone … to so samo nekateri izmed krajev in ljudi, katerih podobe in zvoki se prepletejo v tej filmski pustolovščini. /…/ Vse pripoveduje o prostranosti in pošastnosti sveta; o sreči, da si tisti drugi, pa tudi o spoznanju, da ne obstaja nič takega, kot je oddaljeno trpljenje ali tuje veselje; ter o tem, da je človek vedno zgolj gost na Zemlji.«
– Olaf Möller

»Oda svobodi.«
– Pamela Jahn, Ray

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Predpremiere

Nevidno življenje Evridike A vida invisível de Eurídice Gusmao

Karim Aïnouz

petek, 22. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

V petdeseta leta postavljena, a sodobno zrežirana tropska melodrama o nezlomljivi vezi med brazilskima sestrama. Nagrada za najboljši film v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

LIFFe / Perspektive

Ray in Liz Ray & Liz

Richard Billingham

petek, 22. 11. 2019 / 15:00 / Dvorana

Avtobiografsko obarvan portret britanske družine, ki živi v socialnem stanovanju na obrobju mesta, je posnet po spominih priznanega britanskega fotografa in vizualnega umetnika Richarda Billinghama.

LIFFe / Panorama

Joel Joel

Carlos Sorín

petek, 22. 11. 2019 / 17:20 / Dvorana

Presunljiva in zahtevna drama o premagovanju predsodkov tako v ožjem družinskem krogu kot tudi v širši skupnosti.