Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 12:08, tel: 01 239 22 17).
Čas za (ponovno) odkrivanje. Na sporedu od septembra do aprila, razen med festivali, prazniki in šolskimi počitnicami.

Če imate radi filme in vas zanima odkrivanje novih, so Ponedeljki morda nekaj za vas. Odkrivanje je namreč bistvo Kinodvorove nove nanizanke. Mali dragulji, ki v Sloveniji še niso bili prikazani; filmi iz Azije, Latinske Amerike in Afrike, ki preredko zaidejo na naša vse preveč bela platna; stvaritve, ki krožijo zunaj mainstreama; kanonizirana dela, ki že leta niso bila prikazana in nestrpno čakajo, da jih odkrijejo nove generacije (ali znova odkrijejo ostali); ter preprosto mojstrovine, ki nikoli ne izgubijo svoje moči, zlasti če so prikazane in doživete v kinu – takšne filme lahko pričakujete na našem sporedu vsak ponedeljek od septembra do aprila.

Morda se vse to sliši nekoliko pompozno, celo zastrašujoče. Toda ne bojte se in presodite sami – čeprav »presoditi« ni prava beseda. Ponedeljki namreč niso namenjeni podajanju sodb. Niti ne gre za to, ali nam je film »všeč« ali ne. Gre za odkrivanje novih idej, pristopov, slogov, estetik, podob, zvokov … Za srečanje z nečim, česar ne poznamo (ali z nečim, kar poznamo, a si želimo ponovnega srečanja). Predhodno znanje ni potrebno. Vse, kar potrebujete, so odprtost duha, zadostna mera radovednosti in želja po širjenju obzorja.

Oktober 2023

Kino na Kolodvorski je svoja vrata odprl pred stotimi leti in od takrat je luč njegovega projektorja ugledalo na tisoče filmov. Ob prebiranju tega obsežnega repertoarja bi se vsakemu ljubitelju filma zagotovo pocedile sline – vse tiste celuloidne sanje, in še toliko jih je treba odkriti! Smisel našega ponedeljkovega srečanja je prav v tem …

Toda Ponedeljki niso namenjeni le spoznavanju novih del in njihovih ustvarjalcev; gre tudi za odkrivanje povezav med filmi. Noben film ni otok, filmi se med seboj pogovarjajo. Tako kot tudi noben kader ne stoji sam zase; interpretiramo in razumemo ga lahko le v odnosu z njegovimi sosedi. Kino je prostor, kjer se srečujejo ljudje in filmi: v neposrednem smislu – kot na primer v Kaurismäkijevem Jesenskem listju, v katerem se dve osamljeni duši znajdeta v družbi filmov Bežno srečanje, Mrtvi ne umirajo, Prezir, Rocco in njegovi bratje in Chaplina –, pa tudi na subliminalni ravni. Ko smo finskega mojstra vprašali, kateri film naj predvajamo ob Jesenskem listju, je predlagal Bressonovo mojstrovino Srečno, Baltazar. Odkrivanje vseh povezav med stvaritvama teh dveh izjemnih režiserjev, ki imata oba edinstven slog in pogled na človeštvo, prepuščam vam. Ena od skupnih točk je gotovo prizadevanje za preprostost. »V filmski umetnosti vlada predsodek do preprostosti. Vsakič, ko se temu predsodku upremo, je učinek osupljiv,« je nekoč dejal Bresson in kot dokaz navedel »občudovanja vredno« Bežno srečanje. Ko je francoski dnevnik Libération leta 1987 več kot tisoč vodilnih filmskih ustvarjalcev z vsega sveta vprašal, zakaj snemajo filme, je bil Bressonov odgovor najkrajši, najbolj preprost in hkrati najbolj globok: »Da bi živel.«

Bresson je v svoji štiridesetletni karieri posnel ‘samo’ trinajst celovečercev. Vsi so bili t. i. čisti filmi, brez enega samega odvečnega kadra. Podobno bi lahko trdili za Víctorja Ericeja, rojenega leta 1940, čigar celovečerni prvenec bomo prikazali na našem zadnjem oktobrskem srečanju. Režiser je nedavno premierno predstavil svoj četrti celovečerni film v petdesetih letih – s pomenljivim naslovom Cerrar los ojos [Zapreti oči]. Na vprašanje časopisa Libération je Erice leta 1987 odgovoril: »Iz nuje. Ta nuja se je skozi dialog s skrivnostnim sogovornikom, ki ga nosi v sebi vsakdo izmed nas, kazala predvsem kot poskus vzpostavljanja odnosov z drugimi. Jean Renoir je to povedal s čudovitimi besedami: ‘Film smo izumili zato, da bi gradili mostove.’«

Želja po ustvarjanju filmov in gradnji mostov poganja in povezuje vse velike filmske pesnike prvega stoletja, tradicijo pa danes nadaljujejo številni mladi ustvarjalci. Ukrajinska režiserka Marina Er Gorbač v svojem filmu Klondike, postavljenem v regijo Doneck in navdihnjenem z resničnimi dogodki leta 2014, ponuja edinstven – kot pravi sama – ženski pogled na vojno. V Geografijah samote nas kanadska ustvarjalka Jacquelyn Mills popelje v vzporedno vesolje: na dolg peščeni otok v severozahodnem Atlantiku, ki ga naseljujejo divji konji. Okoljevarstvenica Zoe Lucas že več kot štiri desetletja živi na tem odmaknjenem pasu kopnega in preučuje njegov bogati ekosistem. A naj bo otok še tako oddaljen in izoliran, vplivu človeka na življenje in smrt kraja in njegovih štirinožnih prebivalcev se ni mogoče izogniti.

Kar nas pripelje nazaj k Baltazarju …

Veselim se srečanja z vami!
– Koen Van Daele

2.10. Geografije samote (Jacquelyn Mills, 2022)
9. 10. Klondike (Marina Er Gorbač, 2022)
16. 10. Srečno, Baltazar (Robert Bresson, 1966)
23. 10. Duh panja (Víctor Erice, 1973)

Aktualno

Otok v Ljubljani / Mestni kino 15!

Geografije samote Geographies of Solitude

Jacquelyn Mills

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Celovečerni eksperimentalni dokumentarec, posnet na 16-milimetrski filmski trak, je spoštljiv poklon naravi, pa tudi igriv rezultat režiserkinega srečanja z otokom in njegovo skrbnico.

Otok v Ljubljani / Mestni kino 15!

Geografije samote Geographies of Solitude

Jacquelyn Mills

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Celovečerni eksperimentalni dokumentarec, posnet na 16-milimetrski filmski trak, je spoštljiv poklon naravi, pa tudi igriv rezultat režiserkinega srečanja z otokom in njegovo skrbnico.

Festival Mesto žensk / Mestni kino 15!

Klondike Klondike

Marina Er Gorbač

ponedeljek, 09. 10. 2023 / 20:00 / Dvorana

17. julij 2014, regija Doneck na vzhodu Ukrajine, v bližini ruske meje. Bodoča starša Irka in Tolik se znajdeta v središču mednarodnega incidenta, ko nedaleč od njune hiše strmoglavi malezijsko potniško letalo … Film, navdihnjen z resničnim dogodkom, je prejel nagrado za najboljšo režijo na Sundanceu in v Sarajevu.

Ponedeljki / Mestni kino 15!

Srečno, Baltazar Au hasard Balthazar

Robert Bresson

ponedeljek, 16. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Ko smo Akija Kaurismäkija v okviru Kinodvorovega praznovanja stoletnice vprašali, kateri film, ki se »pogovarja« z Jesenskim listjem, mu je še posebej pri srcu, je odgovoril: »Morda Bressonov Srečno, Baltazar.«

Spored

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Geografije samote

Jacquelyn Mills

Otok v Ljubljani / Mestni kino 15!

Tudi Ponedeljki

V okviru programa Ponedeljki.

Asset 1

ponedeljek, 09. 10. 2023 / 20:00 / Dvorana

Klondike

Marina Er Gorbač

Festival Mesto žensk / Mestni kino 15!

Tudi Ponedeljki

Sledi pogovor z režiserko! V okviru programa Ponedeljki. Tudi z angleškimi podnapisi.

Asset 1

ponedeljek, 16. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Srečno, Baltazar

Robert Bresson

Ponedeljki / Mestni kino 15!

Asset 1

ponedeljek, 23. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Duh panja

Víctor Erice

Ponedeljki / Mestni kino 15!

Jesenska filmska šola. V sodelovanju z revijo Ekran in Slovensko kinoteko. S podporo Veleposlaništva Kraljevine Španije.

Asset 1

Koen van Daele o programu

Ciklus Ponedeljki bomo septembra 2023 odprli s filmom, ki vas bo odpeljal na Japonsko. Po mnenju kritikov, ki so leta 2022 sodelovali pri anketi revije Sight and Sound (ta poteka le vsakih deset let!), je Potovanje v Tokio eden najboljših filmov vseh časov. Ozujeva mojstrovina pa četrtega mesta ne zaseda le na omenjenem seznamu; številka štiri je tudi v anketi režiserjev, pri kateri je sodelovalo skoraj petsto vodilnih filmskih ustvarjalcev z vsega sveta.

35-milimetrsko kopijo je pred leti kupila tudi Slovenska kinoteka – ne le zaradi kanonskega statusa in nespornega ugleda filma, temveč tudi zato, ker je želela ohraniti zapuščino svojega prvega direktorja. V kinotečni zbirki tako najdemo vseh deset filmov, ki jih je Silvan Furlan štel za najboljše vseh časov.

V okviru sklopa Dvakrat Ozu bomo predvajali digitalno restavrirano različico iz leta 2017. Prikazali jo bomo na Furlanov rojstni dan, da bi opozorili na ključno vlogo, ki jo je imel pri razvoju filmske kulture v Sloveniji. Oktobra, ko bo minilo sto let, odkar je kino na Kolodvorski odprl svoja vrata, in petnajst let, odkar je postal mestni kino, bo preteklo tudi dvajset let od začetka delovanja istoimenskega art kina. Pri tem je treba poudariti, da prvega art kina v prestolnici – in duhovnega predhodnika današnjega mestnega kina – ne bi bilo brez Furlanove vizije, predanosti in neutrudnih prizadevanj. Prvemu direktorju Kinoteke se bomo torej poklonili s projekcijo njegovega najljubšega filma, posnetega v letu njegovega rojstva.

Če ste Potovanje v Tokio že videli, sem prepričan, da mi ni treba posebej razlagati, zakaj je vsak dan, ko si lahko ta biser ogledamo na velikem platnu, praznik. Če pa bo to za vas prvič … vam zavidam!

Drugi ponedeljek vas bomo odpeljali na povsem drugačno potovanje. Pravzaprav se bomo odpravili na drugo celino. Daleč od kanona. Film Corsini interpretira Blomberga in Maciela, ki ga bomo prikazali v okviru Druge godbe v Kinodvoru, bi lahko opisali kot glasbeni dokumentarec o enem največjih pevcev argentinskega tanga. A to bi bil zelo površen povzetek tega pretanjenega in večplastnega dela.

Znajdemo se v stari hiši v soseski San Telmo v Buenos Airesu, kjer skupina umetnikov ponovno snema legendarni album s pesmimi, posnetimi v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja, posthumno pa izdanimi leta 1969. Ko opazujemo, kako se ti navdušenci pogovarjajo o Blombergovih besedilih in razpravljajo o plasteh pomenov vsakega verza, postane njihova strast nalezljiva, njihovo veselje do obujanja duha in krajev davno minulega obdobja pa tudi naše. In prav zato je to majhno delo v resnici tako veliko in velikodušno.

Velikodušnost filma pa ni tako presenetljiva, če upoštevamo, da je nastal v produkcijski hiši El Pampero Cine. Ta filmski kolektiv so leta 2002, v času ene številnih gospodarskih kriz v Argentini, ustanovili štirje ustvarjalni posamezniki: namesto da bi se pritoževali nad pomanjkanjem sredstev za financiranje svojih filmov, so kategorično obrnili hrbet ustaljenim modelom filmske produkcije in financiranja. Izrazito neodvisni filmski ustvarjalci že več kot dve desetletji eksperimentirajo ter v argentinsko kinematografijo vnašajo svežo energijo, ne da bi jih pri tem obremenjevali zakoni filmskega trga, neizogibni za tiste, ki delajo v okviru sistema. Ker v različnih vlogah sodelujejo pri projektih svojih kolegov, jim je uspelo zmanjšati proračun na minimum, vendar nikoli na račun tehničnih standardov in umetniških ambicij. Že zdaj vam lahko zagotovim, da se bomo z novimi deli tega navdihujočega kolektiva vrnili v enem od prihodnjih Ponedeljkov.

Filmu Corsini interpretira Blomberga in Maciela bosta sledili deli s filmske celine, ki je mnogim od nas zagotovo najmanj znana. Ker je afriška kinematografija, zlasti podsaharska, tako rekoč terra incognita, se nam je zdelo več kot primerno, da jo predstavimo z dvema biseroma »očeta afriškega filma« Ousmana Sembèna. Pionirski filmski ustvarjalec in pisatelj iz Senegala – rojen istega leta, ko je kino na Kolodvorski prvič prižgal svoj projektor – je začel snemati filme v svojih štiridesetih, kmalu zatem, ko je njegova država razglasila neodvisnost od Francije. Odločitvi za snemanje filmov je botrovala tudi želja, da bi dosegel širše, podeželsko, pogosto slabo izobraženo in nepismeno občinstvo. Po študiju filma v Moskvi je začel snemati dela, s katerimi je opozarjal na številne grehe, ki jih je postkolonialna družba podedovala od svojih kolonizatorjev. Sembène je ustvarjal filme o ljudeh in za ljudi. Postal je prvi mednarodno priznani podsaharski režiser. Njegova kritična in pogosto satirična dela temeljijo na pripovedi in besedi (ostal je pisatelj), pa so tudi vizualno osupljiva – hkrati surova, neposredna in poetična. Prav ta izvirnost jezika pojasnjuje, zakaj so podobe, ki jih je pred več kot pol stoletja posnel ribičev sin, še vedno aktualne in sveže.

Zadnji ponedeljek v septembru se bomo znašli v srcu starega sveta, na Dunaju, ki pa ga bomo opazovali skozi oči argentinskega filmskega ustvarjalca Gastóna Solnickega. Otroku judovskih priseljencev iz Avstrije ta metropola predstavlja filmski raj, nekakšen namišljen filmski studio. In res: s tradicijo prepojeni Dunaj dvajsetega stoletja je v filmu Zavojček ljubezni videti znan in hkrati takšen, kot ga niste še nikoli videli. Vsakdanje dejanje, kot je uživanje trdo kuhanega jajca, postane neobičajno lepo in ganljivo. Kot nekakšen izgubljen, magičen obred. Toda režiserjevo vijugasto, spontano, asociativno delo ljubezni bo vašo odprtost postavilo na preizkušnjo. Ali menite, da filmi potrebujejo dobro napisan scenarij z začetkom, sredino in koncem? Ali morajo biti situacije in liki verjetni, da se lahko poistovetite z glavnim junakom; da lahko uživate v filmu? Če imate kakršnakoli stališča o tem, kakšne pogoje mora film izpolnjevati, da mu lahko rečemo »dober film«, vas prijazno pozivam, da ta pričakovanja pustite zunaj dvorane. Vsaj za čas, ko bomo predvajali ta mali zavojček ljubezni.

Veselim se vaših razmišljanj!
– Koen Van Daele

V septembru 2023 smo gledali:
4. 9. Potovanje v Tokio (1953), Yasujiro Ozu
11. 9.
Corsini interpretira Blomberga in Maciela (2021), Mariano Llinás
18. 9.
Borom Sarret (1963) in Dekle iz Afrike (1966), Ousmane Sembène
25. 9.
Zavojček ljubezni (2022), Gastón Solnicki

Spored

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Geografije samote

Jacquelyn Mills

Otok v Ljubljani / Mestni kino 15!

Tudi Ponedeljki

V okviru programa Ponedeljki.

Asset 1

ponedeljek, 09. 10. 2023 / 20:00 / Dvorana

Klondike

Marina Er Gorbač

Festival Mesto žensk / Mestni kino 15!

Tudi Ponedeljki

Sledi pogovor z režiserko! V okviru programa Ponedeljki. Tudi z angleškimi podnapisi.

Asset 1

ponedeljek, 16. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Srečno, Baltazar

Robert Bresson

Ponedeljki / Mestni kino 15!

Asset 1

ponedeljek, 23. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Duh panja

Víctor Erice

Ponedeljki / Mestni kino 15!

Jesenska filmska šola. V sodelovanju z revijo Ekran in Slovensko kinoteko. S podporo Veleposlaništva Kraljevine Španije.

Asset 1