Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 01:06, tel: 01 239 22 17).

Pod figami Under the Fig Trees

Erige Sehiri / Tunizija, Švica, Nemčija, Francija / 2022 / 92 min / arabščina

V enem samem dnevu se med obiralci sadja na tunizijskem podeželju pojavijo trenja, ki odstirajo pogled na daljnosežnejše težave te severnoafriške države.

režija Erige Sehiri, scenarij Peggy Hamann, Ghalya Lacroix, Erige Sehiri, fotografija Frida Marzouk, glasba Amin Bouhafa, montaža Ghalya Lacroix, Hafedh Laaridhi, Malek Kammoun, igrajo Ameni Fdhili (Sana), Fide Fdhili (Fidé), Feten Fdhili (Melek), Samar Sifi (Mariem), Leila Ohebi (Leila), Hneya Ben Elhedi Sbahi (Hneya), Gaith Mendassi (Ghaith), Abdelhak Mrabti (Abdou), Fedi Ben Achour (Saber), Firas Amri (Firas), producentke Palmyre Badinier, Didar Domehri, Erige Sehiri, produkcija Maneki Films

festivali, nagrade Cannes 2022 – Štirinajst dni režiserjev, München 2022, Karlovi Vari 2022

IMDb

Skupina delavk in delavcev od jutra do večera obira fige v velikem sadovnjaku na obrobju tunizijskega mesteca. Vsako jutro jih ob zori lastnik nasada pride iskat z avtomobilom. Vendar pa se zdi, da je mlada Fidé deležna drugačne obravnave kot drugi. Ker je možakar zaljubljen vanjo, lahko dekle sedi na boljšem sedežu, kar sproži govorice med preostalimi dekleti ter vodi v postopno širitev prepada med njo in drugimi delavkami, ki imajo konservativnejši pogled na svet. V enem sončnem dnevu, ko se ne zgodi nič zares posebnega, na dan privrejo razredne in spolne delitve, ki razodenejo sisteme izkoriščanja in zatiranja, v katerih živijo ljudje v Tuniziji.

»Všeč mi je bila misel, da bi to lahko bil kraj izpred stotih let – ne vemo. Narava ne izkazuje znamenj sodobnosti; znak sodobnosti so liki, še zlasti mlada dekleta. Njihovo vedenje, telefonsko komuniciranje, način govora in vsebina pogovora. Obenem pa se dušijo. Zato sem to idejo želela ponazoriti vizualno, z uporabo številnih bližnjih posnetkov – to ustvari občutje čudovitega kraja, a obenem kraja, kjer tem ženskam v sodobnem svetu ni omogočena nobena priložnost. Ne samo dekleta – tudi fantje imajo omejene možnosti.«
– Erige Sehiri

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Razprodano

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 23. 06. 2024 / 18:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Dvakrat Almodóvar Dvakrat Almodóvar

Pedro Almodóvar

nedelja, 23. 06. 2024 / 19:00 / Dvorana

Človeški glas, 2020; Čuden način življenja, 2023

Zadnjič

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.