Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (za danes zaprto).

Nepravični svet Adikos kosmos

Filippos Tsitos / Grčija, Nemčija / 2012 / 118 min

Melanholična komedija s flegmatičnimi liki, stilizirano, minimalistično estetiko ter nezgrešljivimi vplivi Akija Kaurismäkija, Jacquesa Tatija in Yorgosa Lanthimosa.

režija Filippos Tsitos, scenarij Dora Masklavanou, Filippos Tsitos, fotografija Polidefkis Kirlidis, glasba Jose van der Schoot, montaža Dimitris Peponis, igrajo Antonis Kafetzopoulos (Sotiris), Christos Stergioglou (Minas), Theodora Tzimou (Dora), Sofia Seirli (Lena), Efthymis Papadimitriou (Dimitriou), Margarita Manda (Georgia), Laya Yourgou (štiridesetletnica), Konstadina Tzortzi (ženska v Dolce Viti)

festivali, nagrade San Sebastian 2011 (srebrna školjka za najboljšega igralca in najboljšega režiserja), Rotterdam 2012

IMDb

Melanholična komedija s flegmatičnimi liki, stilizirano, minimalistično estetiko ter nezgrešljivimi vplivi Akija Kaurismäkija, Jacquesa Tatija in Yorgosa Lanthimosa.

Sortiris je policijski zasliševalec, ki se tik pred upokojitvijo odloči, da bo odslej popolnoma pravičen in bo oprostil vsakemu zaslišancu, s katerim življenje ni bilo prijazno. To seveda pomeni, da začne na prostost izpuščati enega osumljenca za drugim, zaradi te odločitve pa med enim od zaslišanj stori tudi usodno napako. Njene posledice mu lahko pomaga odpraviti le osamljena in obubožana čistilka Dora. Sortiris ji zaupa in zdi se, da se celo malo zaljubita. Toda Sortirisovo strastno teženje k iskrenosti vedno znova naleti na neodobravanje. Težko je biti pravičen v nepravičnem svetu.

»Nepravični svet prikazuje policista, ki želi biti pravičen, čeprav ve, da svet okoli njega ni takšen. Gre za zgodbo o osebi, ki verjame v odkritost, četudi je v tem osamljena. Ne zanima me nagovarjanje gledalske niše. Snemam filme za vsakogar, obenem pa gledalca tudi ne želim podcenjevati. Ne bom ponujal lažne sentimentalnosti in suhega humorja. Poglavitni namen pri ustvarjanju filma Nepravični svet je bil podati stališče kar najbolj pošteno.« (Filippos Tsitos)

Filippos Tsitos
Rojen leta 1966 v Atenah. Na Univerzi v Atenah je študiral poslovne vede, na Nemški akademiji za film in televizijo v Berlinu, kjer živi od leta 1998, pa filmsko režijo. Preden se je vpisal na Berlinsko univerzo, je delal kot fotograf, asistent režije in radijski producent. Nepravični svet je njegov tretji celovečerec. 

filmografija (izbor)
1994 Parlez-moi d’amour (kratki/short)
1995 Epistrefo amesos (kratki/short)
1996 Charleston (kratki/short)
2001 My Sweet Home
2002–10 Tatort (TV serija/TV series)
2007 KDD – Kriminaldauerdienst (TV serija/TV series)
2007 Amyna zonis (TV serija/TV series)
2009 Plato’s Academy
2010 Stolberg (TV serija/TV series)
2012 Adikos Kosmos (Unfair world/Nepravični svet)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 24. 05. 2024 / 17:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.