Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Vojna s samorogi Unicorn Wars

Alberto Vázquez / Francija, Španija / 2022 / 92 min / španščina

Film, v katerem se srečata Apokalipsa zdaj in Bambi, je protivojna basen z okoljskim pridihom, ki govori o starodavni vojni med vojsko medvedkov in samorogi.

režija in scenarij Alberto Vázquez, direktor animacije Khris Cembe, umetniški direktor Alberto Vázquez, montaža Iñigo Gómez, Estanis Bañuelos, glasba Joseba Beristain, glasovi Jon Goiri, Ramón Barea, Maribel Legarreta, Itxaso Quintana, Manu Heras, Jaione Insausti, Kepa Cueto, producenti Chelo Loureiro, Iván Miñambres, Nicolas Schmerkin, produkcija Abano Producións, Uniko Estudio Creativo, Schmuby Productions, Autour de Minuit, distribucija Charades

IMDb

Vojska medvedkov indoktrinira mlade nabornike za vojno proti samorogom, ki ogrožajo njihovo preživetje. Brata Blueyja in Tubbyja s skupino neizkušenih novincev pošljejo na nevarno misijo reševanja čarobnega gozda. Bodo kos izzivu?

Vojna s samorogi je videti kot basen ali pravljica, vendar je v resnici antibasen. Zgodba nima nauka – gre torej za temačno basen za odrasle s sodobnim narativnim slogom in jezikom. Kontrast med formo in vsebino je očiten. Liki so ljubki in otroški, njihove težave pa so kompleksne in sodobne. Pri delu rad uporabljam antropomorfne živali in univerzalne simbole, ki ne pripadajo specifičnemu času ali kraju – simbole, ki jih lahko uporabljajo vse kulture. Hotel sem, da se te ljubke, prikupne živali vedejo nepričakovano.

Teksture ozadij in likov so tipične za ilustracijo na papir. Packe in madeži, nepravilne črte in potegi s čopičem dajejo bolj ekspresiven rezultat, ki je bliže klasični ilustraciji v akvarelu ali svetu knjižne ilustracije, iz katerega izhajam.
Tudi barve služijo ekspresivnim, simboličnim in narativnim namenom. Kot umetniški direktor želim, da se barve razvijajo z zgodbo. Nočem, da so dekorativne ali naturalistične, temveč da same pripovedujejo zgodbo. To je zelo očitno pri spreminjanju čarobnega gozda, ki sam postane lik ter se razvija vzporedno z zgodbo in s tem, kar liki občutijo.
– Alberto Vázquez

Celovečerni filmi na 19. Animateki

Vsako leto mednarodni festival animiranega filma v Kinodvoru pokaže izbor animiranih celovečercev. Letos jih bo v Kinodvoru na ogled kar osem, zato to toplo vabljeni na te izjemne projekcije.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pacifikcija Pacifiction

Albert Serra

torek, 31. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Atmosferični anti-triler katalonskega auteurja Alberta Serre (Čas vitezov, Pesem ptic, Svoboda) prikliče sence kolonializma na Južnem Pacifiku.

Pošvedrani klavir Pošvedrani klavir

Miha Vipotnik

torek, 31. 01. 2023 / 17:30 / Mala dvorana

Filmsko-glasbena povest, ki s pomočjo igranih in animiranih vložkov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija. Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse ostalo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev. Film je prejel vesno za izvirno glasbo ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Boris Petkovič

torek, 31. 01. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.