Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:30 (za danes zaprto).

23. marca ob 21:00

Dvojna življenja Doubles vies

Festival frankofonskega filma

Film francoskega auteurja Olivierja Assayasa (Oblaki nad Sils Mario) je duhovita, pronicljiva in gostobesedna zgodba o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu.

samo 23. marca ob 17:00

Bratovščina sinjega galeba Bratovščina Sinjega galeba

22. Pripovedovalski festival

24. marca ob 19:00

Whitney Whitney

Za zamudnike

Intimen, ganljiv in presenečenj poln dokumentarni portret pop ikone Whitney Houston, po domače “Nippy”, je z uradnim pooblastilom pevkine družine zrežiral oskarjevec Kevin Macdonald (Marley). Film je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu.

od 25. marca v izbranih terminih

Knjiga slik Le livre d'image

»Nič drugega kot tišina, samo revolucionarna pesem, zgodovina v petih poglavjih, kot pet prstov na roki.«

od 25. marca v izbranih terminih

Ne bom več luzerka Ne bom več luzerka

Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala.

od 28. do 30. marca

4. mednarodni filmski festival Kinotrip

Vstopnice že v prodaji!

Trije dnevi, šest celovečernih filmov in en program kratkih s pestrim spremljevalnim dogajanjem – med 28. in 30. marcem v Kindovoru.

od 30. marca

Mirai Mirai no Mirai

Film o čarobnem potovanju skozi čas.

30. marca in 6. aprila ob 11:15

Slonček Dumbo Dumbo

Igrana različica filmske klasike v režiji Tima Burtona.

31. marca ob 19:00

Mary Shelley Mary Shelley

Za zamudnike

Mary Shelley je razkošna biografska drama o pisateljičinem burnem ljubezenskem razmerju, ki ga je prelila v enega najvplivnejših gotskih romanov vseh časov: zgodbo o Frankensteinu. Film prve režiserke Savdske Arabije, Haife Al-Mansour (Zeleno kolo), je obenem brezčasna pripoved o mladi ženski, ki se upre družbenim konvencijam, da bi poiskala svojo lastno pot.

od 31. marca v izbranih terminih

Srečen kot Lazzaro Lazzaro felice

To je zgodba o srečanju med Lazzarom, mladim kmetom, ki je tako dobrega srca, da ga imajo ljudje za zaostalega, ter mladim plemičem Tancredijem, ki živi pod prekletstvom lastne domišljije.

od 1. do 22. aprila

Razstava filmskih plakatov belgijskega vizualnega umetnika Gillesa Vranckxa

V Bruslju delujoči mojster risbe in grafičnega oblikovanja pripada drobni in dragoceni peščici avtorjev, ki ohranjajo danes skorajda izginulo umetnost ročno ilustriranih filmskih plakatov in jo povzdigujejo v nove višave.

Avtor Gilles Vranckx se nam bo med festivalom Kurja polt kot poseben gost pridružil v Ljubljani.

2. aprila ob 17:00

Utoya, 22. julija Utøya 22. juli

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Prvi igrani film o terorističnem napadu v Oslu in na mladinskem poletnem taboru na otoku Utøya, ki je zahteval sedeminsedemdeset življenj. Film, posnet v realnem času, spremlja osemnajstletno dekle in njene prijatelje, medtem ko skušajo preživeti.

od 3. aprila

Oni Loro

V zgodbi, postavljeni v kuloarje oblasti, si Paolo Sorrentino (Neskončna lepota, Mladost) zamišlja medijskega magnata, milijonarja in premierja Silvia Berlusconija. Film o kontroverznem politiku je po režiserjevih besedah »fiktivna zgodba v kostumih, ki pripoveduje o verjetnih in izmišljenih dogodkih v Italiji med letoma 2006 in 2010«.

3. aprila ob 10:00 in 15:00

Nečista kri Sameblod

Filmska srečanja ob kavi

Gostja Ingrid Kovač Brus po dopoldanski projekciji bo Uršula Lipovec Čebron.

od 6. aprila

1, 2, 3, Maček Muri! 1, 2, 3, Maček Muri!

V programu Prvič v kino do 20. aprila.

 

Tri epizode iz miniserije Muri o dobro poznanih junakih iz knjige Kajetana Koviča.

7. aprila ob 19:00

Suspiria Suspiria

Za zamudnike

Režiser Luca Guadagnino (Pokliči me po svojem imenu) postavi dogajanje težko pričakovanega rimejka vrhovne klasike italijanskega gialla v Berlin leta 1977. V najbolj burno leto Frakcije rdeče armade in hkrati leto premiernega predvajanja Suspirie Daria Argenta.

od 9. do 14. aprila

6. Festival žanrskega filma Kurja polt

Kinodvor, Slovenska kinoteka

Vstopnice v prodaji od 26. marca.

10. aprila ob 13:00

Colette Colette

Kino v plenicah. Za starše z dojenčki.

Biografska drama o radoživi francoski pisateljici, ki na pragu moderne dobe s svojim življenjem in delom ruši tabuje, izziva vladavino patriarhata in nazadnje pokoplje figuro pokorne žene.

od 11. aprila

Tranzit Transit

Film, ki na izviren način preplete preteklost in sedanjost, je brezčasna zgodba o ljubezni, izgnanstvu in iskanju novih začetkov. Christian Petzold (Phoenix, Barbara) je dramo priredil po istoimenskem romanu Anne Seghers iz leta 1942.

od 13. aprila

Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma Missing Link

Dva metra visok, meter in pol čez prsi, teža okoli 350 kilogramov. To mora biti jeti! Film iz Laika studia (Coraline, Kubo in dve struni, Škatlarji).

14. aprila ob 15:00

Rjovenje Roar

Družinski program na Festivalu žanrskega filma Kurja polt (9.–14. 4. 2019)

Vznemirljiva akcijska pustolovščina in divja grozljiva komedija, ki od divjih mačk kar poka po šivih. Dobrodošli v džungli pri resničnem levjem kralju!

14. aprila ob 19:00

Phoenix Phoenix

Za zamudnike

Psihološka drama, postavljena med ruševine Berlina leta 1945, je zgodba o ženski, ki trmasto verjame, da lahko ljubezen preživi grozote vojne. Triler noir s pridihom Vrtoglavice je posnel Christian Petzold, eden največjih mojstrov t. i. berlinske šole.

od 16. aprila

Tkanje pogledov - Jože Dolmark Tkanje pogledov - Jože Dolmark

Premiera slovenskega filma v torek, 16. aprila ob 20. uri v prisotnosti filmske ekipe!

Dokumentarec prikaže profesorja Jožeta Dolmarka kot človeka različnih védenj, zanimanj in darov: umetnostnega zgodovinarja, poznavalca književnosti, filmskega in fotografskega zgodovinarja, filmskega kritika, cineasta, scenarista ter predvsem izjemnega pedagoga.

16. aprila ob 17:00

Visoka družba High Life

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Claire Denis (Žarek v srcu) spremlja skupino zločincev, ki prestajajo zaporno kazen kot poskusni zajčki na vesoljski misiji zunaj našega osončja.

17. aprila ob 10:00 in 15:00

Prijazna dežela Sweet Country

Filmska srečanja ob kavi

Gostja Ingrid Kovač Brus po dopoldanski projekciji bo Katarina Mahnič.

od 17. aprila

Stan in Olio Stan & Ollie

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

21. aprila ob 19:00

Tatiči Manbiki kazoku

Za zamudnike

V presunljivi in pretresljivi zgodbi o siromašni japonski družini, ki se mora preživljati z vsakodnevno krajo, Hirokazu Koreeda podkrepi svoj intimni humanizem z družbenim angažmajem, ki je zaznamoval že avtorjeve zgodnje filme. Zlata palma, Cannes.

22. aprila ob 16:00

Drobižki 2 Minuscule - Les Mandibules du Bout du Monde

Pustolovščina v animiranem svetu žuželk na sporedu predpremierno ob dnevu Zemlje!

od 22. aprila

Glas z roba Glas z roba

Dokumentarec Glas z roba – portret pesnika v novih časih nam s sliko, besedo in glasbo predstavi pesnika in misleca Vida Sagadina Žigona. Poglobljena filozofska razmišljanja se izmenjujejo s Sagadinovo lirično poezijo in odlomki nežnih kitarskih skladb Andraža Poliča. 

23. aprila ob 17:00

Med policami In den Gängen

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Ko Christian izgubi službo na gradbišču, začne delati v supermarketu. Zadržanega mladeniča kmalu vzame pod svoje okrilje očetovski Bruno z oddelka pijač. Christian se zaljubi v skrivnostno Marion, ki polni police s sladkarijami. Dvojica se vse pogosteje srečuje pri avtomatu za kavo in tudi Marion je novinec všeč, a …

od 25. aprila

12. mož Den 12. mann

12. mož pripoveduje napeto epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.

28. aprila ob 19:00

Najljubša The Favourite

Za zamudnike

Emma Stone, Rachel Weisz in Olivia Colman v sočno opolzki, duhovito posodobljeni verziji angleške kostumske drame pod taktirko grškega ekscentrika Yorgosa Lanthimosa.

30. aprila ob 17:00

Mektoub, ljubezen moja Mektoub, My Love: Canto Uno

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Leto 1994. Mladi Amin se poleti iz Pariza vrne v domačo vasico na jugu Francije, da bi preživel počitnice z družino in prijatelji iz otroštva. V družbi bratranca Tonyja in najboljše prijateljice Ophélie preživlja dneve med lokalnimi bari, tunizijsko restavracijo svojih staršev ter plažami, polnimi deklet. Očaran nad ženskami, ki ga obkrožajo, le od daleč opazuje slasti poletja, medtem ko se njegov vročekrvni bratranec brez zadržkov predaja mesenim užitkom. A ko gre za ljubezen, ima zadnjo besedo vedno »mektoub«, kakor v arabščini pravijo usodi.

5. maja ob 19:00

Posledice Posledice

Za zamudnike

Pristna in čustveno nabita pripoved, ki pod surovo objestnostjo razkriva nežnosti in ranljivosti »problematičnih mulcev« v vzgojnih zavodih.

8. maja ob 10:00 in 15:00

Stalinova smrt The Death of Stalin

Filmska srečanja ob kavi

Gost Ingrid Kovač Brus po dopoldanski projekciji bo Matej Venier.

12. maja ob 19:00

Trije plakati pred mestom Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Za zamudnike

Irski režiser Martin McDonagh (Morilca na kolektivca) s kot oglje črno tragikomedijo in veličastno Frances McDormand v glavni vlogi zaorje v drobovje “small-town” Amerike. Najboljši scenarij v Benetkah, štiri nagrade zlati globus in dve nagradi oskar.

14. maja ob 17:00

Hči moja Figlia mia

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Rahločuten film o tem, kaj vse lahko pomenita materinstvo in materinska ljubezen. Zgodba, umeščena na sončno sardinsko podeželje, z viharnostjo čustev v spomin prikliče velike italijanske melodrame.

19. maja ob 19:00

Hiša, ki jo je zgradil Jack The House That Jack Built

Za zamudnike

Zloglasni danski provokator in persona non grata Lars von Trier se po sedemletnem izgonu vrača v Cannes s svojim doslej najbolj šokantnim in kontroverznim filmom, ki je na festivalu sprožil tako množično zapuščanje dvorane kot stoječe ovacije. Zaradi eksplicitnih prizorov nasilja mlajšim od 15 let ogled filma prepovedan.

26. maja ob 19:00

Resničnost Reality

Za zamudnike

Projekcija s 35 mm filma!

29. maja ob 10:00 in 15:00

O ljudeh in vaseh Visages Villages

Filmska srečanja ob kavi

Gost Ingrid Kovač Brus po dopoldanski projekciji bo Denis Valič.

9. junija ob 19:00

Vrhunec Climax

Za zamudnike

Sovražili ste Sam proti vsem, prezirali Nepovratno, zaničevali V praznino, preklinjali Ljubezen … zdaj pa poskusite Vrhunec! Ekstatično, hipnotično in srh vzbujajočo zgodbo o zabavi, ki se sprevrže v delirično nočno moro.

16. junija ob 19:00

Barbara Barbara

Za zamudnike

Dvajset let po smrti ikone francoskega šansona jo igralec in režiser Mathieu Amalric obudi z večplastnim, sanjskim poklonom njenemu življenju in delu; s filmom, v katerem je, kot pravi avtor, »vse izmišljeno in vse resnično«.

od 11. julija do 3. avgusta 2019 ob 21:30

Film pod zvezdami

Program bo znan v juniju 2019.

Letni kino na dvorišču Ljubljanskega gradu z izborom najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, premierami in predpremierami.