Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:30 (odpre se čez 05:14).

4. oktobra ob 13:00

Pretekla življenja Past Lives

Kino v plenicah. Za starše z dojenčki.

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

od 4. oktobra

Jesensko listje Kuolleet lehdet

Kaurismäkijev »četrti del trilogije o proletariatu« je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. Dobitnik nagrade žirije v Cannesu in nagrade mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta.

od 7. oktobra do 4. novembra

Čarobna prijateljstva Čarobna prijateljstva

Prvič v kino, Kinobalon

Izbor šestih kratkih animiranih zgodb o srčnih in nenavadnih prijateljstvih, ki se včasih znajdejo na preizkušnji. Očarljivi filmi, ki nas začarajo s svojo slogovno raznovrstnostjo.

7. oktobra ob 16:00

Gabi med 8. in 13. letom Gabi, 8 till 13 år

Kinobalon, Mesto žensk

Gabi si želi biti samo Gabi. Enostavna želja, ki to ni. Ganljiva zgodba švedske mladostnice Gabi, ki skuša v družbi, temelječi na spolno specifičnih vlogah, izraziti svojo identiteto. 

8. oktobra ob 19:00

Mrtvi ne umirajo The Dead Don't Die

Za zamudnike

Ko ste že mislili, da ste videli vse, vam Jim Jarmusch posname mračno apokaliptično zombi komedijo, ki jo prežame z ekološkimi podtoni ter navdahne s svojo značilno mešanico melanholije in čudaškega humorja. Film od bombastične igralske zasedbe – ne manjkajo RZA, Iggy Pop in Tom Waits – poka po šivih in se trga po udih.

8. oktobra ob 11:00

Vrata sanj Darvazeye royaha

Festival Mesto žensk / Zajtrk pri Kinodvoru

Mlada iranska filmarka se odpravi na vojno območje severne Sirije, da bi raziskala, kaj vse pomeni biti ženska. Oborožena le s kamero se odloči odgovore poiskati med kurdskimi borkami, ki veljajo za simbol ženske moči in svobode. S prepletanjem zaupnih trenutkov med vojakinjami in surovih prizorov spopadov ustvari intimen vizualni dnevnik, napisan v prvi osebi …

9., 10., 13. in 14. oktobra

Kinotripova delavnica snemanja videospotov

Kinotrip

Zajadraj z nami v filmsko-glasbene vode na predfestivalski delavnici. Po kratkem teoretskem uvodu bo delavnica hitro zavila v praktične vode, kjer bomo skupaj odkrivali vse faze nastajanja videospota: od scenarija in snemanja do montaže. Prijave zbiramo do nedelje, 1. oktobra.

9. oktobra ob 20:00

Klondike Klondike

Tudi z angleškimi podnapisi.

Ponedeljki / Festival Mesto žensk

17. julij 2014, regija Doneck na vzhodu Ukrajine, v bližini ruske meje. Bodoča starša Irka in Tolik se znajdeta v središču mednarodnega incidenta, ko nedaleč od njune hiše strmoglavi malezijsko potniško letalo … Film, navdihnjen z resničnim dogodkom, je prejel nagrado za najboljšo režijo na Sundanceu in v Sarajevu.

10. oktobra ob 16:00

Varen kraj Sigurno mjesto

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja bomo v Kinodvoru predvajali film Varen kraj, ki mu bo sledil pogovor s psihiatrinjo Julijo Kržišnik in dr. Suzano Oreški, članicama ekipe promocijsko preventivnega programa na področju duševnega zdravja OMRA.

Film, ki ga je hrvaški režiser posnel po travmatični osebni izkušnji in v njem odigral glavno vlogo, se razvije v štiriindvajsetih urah in osredotoča na tisto najbolj akutno: rešiti ljubljenega človeka. Zmagovalec ljubljanskega in sarajevskega filmskega festivala ter dobitnik nagrade za najboljši prvenec v Locarnu.

11. oktober ob 10:00 in 15:00

Fabelmanovi The Fabelmans

Filmska srečanja ob kavi. Po dopoldanski projekciji sledi pogovor z Marcelom Štefančičem, jr., filmskim kritikom, TV voditeljem in publicistom.

Sammy Fabelman, ki odrašča v Arizoni po drugi svetovni vojni, odkrije pretresljivo družinsko skrivnost in raziskuje, kako nam lahko moč filma pomaga spoznati resnico o drugih in nas samih. 7 nominacij za oskarja!

od 11. oktobra

Telo Telo

Festival Mesto ženskPremiera slovenskega filma 11. oktobra ob 20.30 v prisotnosti protagonistke filma in ekipe!

Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha.

12. oktobra ob 20:30

Obzornik 242 – Sunčane pruge Obzornik 242 – Sunčane pruge

Festival Mesto žensk / Premiera slovenskega filma

Tudi z angleškimi podnapisi.

15. oktobra ob 11:00 in 19:00

Mladi Medardo Der junge Medardus

Andrej Goričar, nova glasbena partitura za film, krstna izvedba. Izvaja Orchestra of the Imaginary v zasedbi: Andrej Goričar (klavir in dirigiranje), Matej Grahek (flavta), Jakob Bobek (klarinet), Primož Zemljak (rog), Janez Podlesek (violina), Maja Rome (viola), Milan Hudnik (violončelo), Nejc Klun (kontrabas). Novo restavrirano 35-milimetrsko kopijo nam je prijazno posodil Avstrijski filmski arhiv (Filmarchiv Austria).

Petnajstega oktobra 1923 je kino Ljubljanski dvor svoja vrata odprl s slavnostno projekcijo filma Mladi Medardo Mihályja Kertésza (Michaela Curtiza). Petnajstega oktobra 2023 predvajamo restavrirano 35-milimetrsko različico filma, ki jo bo z novo glasbeno partituro Andreja Goričarja pospremil Orchestra of the Imaginary.

16. oktobra ob 19:00

Srečno, Baltazar Au hasard Balthazar

Ponedeljki

Ko smo Akija Kaurismäkija v okviru Kinodvorovega praznovanja stoletnice vprašali, kateri film, ki se »pogovarja« z Jesenskim listjem, mu je še posebej pri srcu, je odgovoril: »Morda Bressonov Srečno, Baltazar.«

od 17. oktobra

Pero Pero

Premiera slovenskega filma 17. oktobra ob 20.30 v prisotnosti filmske ekipe.

Film Damjana Kozoleta o življenju, karieri in strahovih Petra Musevskega (1965–2020). Poklon velikemu slovenskemu igralcu.

18. oktobra ob 19:00

Morilci cvetne lune Killers of the Flower Moon

Premiera – vstopnice že v prodaji.

Najnovejši film Martina Scorseseja je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku dvajsetega stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle. 

od 19. do 21. okotobra

8. mednarodni filmski festival Kinotrip

Kinotrip

Trije dnevi z raznolikimi filmskimi poslasticami in živahnim spremljevalnim dogajanjem – vse po izboru mlade programske ekipe. Prijave v programsko ekipo – 8. generacijo Kinotripa zbiramo do 19. junija!

22. oktobra ob 11:00

Morilci cvetne lune Killers of the Flower Moon

Novo na sporedu / Zajtrk pri Kinodvoru

Najnovejši film Martina Scorseseja je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku dvajsetega stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle. 

22. oktobra ob 19:00

Bežno srečanje Brief Encounter

Za zamudnike

Srce parajoča zgodba o prepovedani ljubezni, ki jo je David Lean posnel po drami Noëla Cowarda, sodi med najslavnejše britanske filme štiridesetih let in ostaja ena največjih filmskih romanc vseh časov.

23. oktobra ob 17:00

Jesenska filmska šola: Kuriranje in skupnost: v zagovor neodvisnemu kinu

Predavanje Marka Cosgrova in Tare Judah. Potekalo bo v angleščini. Vstop je brezplačen. V sodelovanju z revijo Ekran in Slovensko kinoteko.

Predavanje Marka Cosgrova in Tare Judah. Potekalo bo v angleščini. Vstop je brezplačen. V sodelovanju z revijo Ekran in Slovensko kinoteko.

Watershed je bil ustanovljen leta 1982 kot medijski center, posvečen tako filmski produkciji kot prikazovanju filmov. Je prvi britanski neodvisni kino z več dvoranami zunaj Londona. V času brexita, covida, vzpona pretočnih platform in neskončnih možnosti, ki jih ponuja ekonomija pozornosti, pa se je neodvisni kino znašel pred številnimi izzivi. Ob predstavitvi načinov, na katere kuratorske prakse prisluhnejo skupnosti in postanejo bolj vključujoče, bosta predavatelja razmišljala o statusu neodvisnega kina v spreminjajoči se kino-krajini.

23. oktobra ob 19:00

Duh panja El espíritu de la colmena

Ponedeljki / Jesenska filmska šola
V sodelovanju z revijo Ekran in Slovensko kinoteko. S podporo Veleposlaništva Kraljevine Španije.

Poetični in alegorični celovečerni prvenec Víctorja Ericeja, posnet v zadnjih dneh Francove Španije, je eden najlepših filmov o moči kina.

od 25. oktobra

Oče in vojak Tirailleurs

Epska pripoved o zamolčanem vidiku francoske zgodovine, hkrati pa intimen portret očetovske ljubezni. Otvoritveni film sekcije Posebni pogled festivala v Cannesu.

26. oktobra ob 21:00

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Ob Mednarodni LGBT konferenci v sodelovanju s Festivalom LGBT filma in ILGA.

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.

od 28. oktobra

Ris Lynx

Kinobalon

Na premieri 28. oktobra ob 16. uri bo potekal pogovor s strokovnjaki, ki sodelujejo pri projektu LIFE Lynx. Namen projekta je reševanje risov v Sloveniji in na Hrvaškem pred izumrtjem.

29. oktober ob 19:00

Toni Erdmann Toni Erdmann

Za zamudnike: v spomin Petru Simonischku. / Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Toni Erdmann, velika senzacija leta 2016, je ganljiva pripoved o družinskih vezeh, o vlogah, ki jih v življenju igramo, ter o tem, da nikoli ne smemo izgubiti smisla za humor.

31. oktobra od 18:00 dalje

15. Noč grozljivk

Halloween horror maraton: groze, gorja in gravža!

Paketi v prodaji od 2. oktobra!

5. novembra ob 19:00

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Za zamudnike

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!

26. novembra ob 19:00

Drevo življenja The Tree of Life

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Najbolj intimno in hkrati najbolj epsko delo Terrencea Malicka (Surova balada, Božanski dnevi, Tanka rdeča črta, Novi svet) je eliptična vizualna simfonija, ki v iskanju resničnega, večnega in neskončnega prehodi razdaljo od otroštva do odraslosti in od zametkov zemeljskega življenja do skrajnih robov vesolja. Zlata palma letošnjega Cannesa.

17. decembra ob 19:00

Kraljevska afera En kongelig affære

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Kraljevska afera je epska zgodba o ljubezenskem trikotniku med kraljico, dvornim zdravnikom in norim kraljem ter napet politični triler o boju za oblast in političnih spletkah, ki so v 18. stoletju pretresale danski dvor. Razkošno kostumsko dramo s pridihom sodobnosti je posnel Nikolaj Arcel, scenarist švedskega Dekleta z zmajskim tatujem. Film je prejel srebrna berlinska medveda za najboljšega igralca in najboljši scenarij ter nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.