Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:40 (odprto še 09:45, tel: 01 239 22 17).

od 28. marca

Kajenje povzroča kašelj Fumer fait tousser

Uvertura v Kurjo polt. Premierni projekciji sledi odprtje razstave fotografij ob deseti obletnici festivala. Za člane Kluba Kinodvor prost vstop na premierno projekcijo.

Najnovejša pustolovščina vodilnega francoskega absurdista Quentina Dupieuxa (Mandibule, Neverjetno, a resnično) je zelo zabaven, zelo nepredvidljiv in zelo prismojen poklon starim superjunaškim serijam.

2. aprila ob 19:00

Snežni leopard La panthère des neiges

Za zamudnike

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.

4. aprila ob 17:00

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Zgodnja ptica. Festival ob petih.

Vsak policijski preiskovalec prej ali slej naleti na primer, ki ga ne neha preganjati. Za Yohana je to Clarin umor … Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest nagrad, tudi za najboljši celovečerec.

5. aprila ob 13:00

Nedolžen L'Innocent

Kino v plenicah. Za starše z dojenčki.

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

od 5. aprila

Jezdeca Jezdeca

Premiera slovenskega filma 5. aprila ob 20:30 v prisotnosti filmske ekipe!

Mladi slovenski režiser, navdihnjen z Golimi v sedlu, je posnel nostalgično zgodbo o dveh prijateljih, ki se podata na cesto v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe. Nagrada občinstva in vesna za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma.

8. in 15. aprila

Koyaa in nagajivi predmeti 2 KOYAA in nagajivi predmeti 2

Prvič v kino

Nenavadne dogodivščine Koyee in krokarja visoko nad oblaki!

9. aprila ob 19:00

Babilon Babylon

Za zamudnike

Babilon spremlja vzpon in padec dveh sanjačev – samooklicane filmske zvezde Nellie in ambicioznega asistenta Mannyja –, ki se znajdeta sredi dekadence in razvrata zgodnjega Hollywooda. Prekipevajoči, hrupni, vrtoglavi spektakel Damiena Chazella (Dežela la la) je razdelil kritike in občinstvo ter prejel zlati globus za najboljšo glasbo in tri nominacije za oskarja.

11. aprila ob 17:00

Rožnata luna Pink Moon

Zgodnja ptica. Festival ob petih.

Trezen, neposreden, a tudi presenetljivo duhovit premislek na temo pravice do svobodne odločitve o lastni smrti.

12. aprila

Korzet Corsage

Filmska srečanja ob kavi: po dopoldanski projekciji sledi pogovor z gledališko ustvarjalko Meto Hočevar.

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

od 12. aprila

Prezaposlena À plein temps

Socialna drama, posneta v slogu napetega trilerja, spremlja mater samohranilko, ki se v nenehni tekmi s časom bori za preživetje in boljšo prihodnost. Nagrada za najboljšo režijo in igralko v sekciji Obzorja Beneškega filmskega festivala ter posebna omemba na ljubljanskem Liffu.

od 15. aprila

Kiti, varuhi planeta Les Gardiennes de la planète

Kinobalon

Premiera filma bo 15. aprila na festivalu Bobri. Na premieri bo potekal pogovor z soavtorico razstave v Cankarjevem domu, V vrtincu sprememb, in pedagoginjo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, dr. Staša Tome. Z vstopnico iz razstave si lahko film ogledate po klubski ceni 3 eur. Prav tako si lahko do 20. maja razstavo ogledate po enaki znižani ceni. Film bomo predvajali tudi na svetovni dan Zemlje, 22. aprila.

16. aprila ob 19:00

Kako rešiti planet La croisade

Za zamudnike

Abel in Marianne z grozo ugotovita, da je njun trinajstletni sin Joseph skrivaj prodal njune najdragocenejše predmete. Kmalu izvesta, da fant ni sam – na stotine otrok po vsem svetu je združilo moči za financiranje skrivnostnega projekta … Režiser in igralec Louis Garrel (Nedolžen) je humorja in optimizma polno ekološko fantazijo spisal skupaj s slovitim Jean-Claudom Carrièrom.

od 21. aprila

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Vstopnice v prodaji od 24. marca.

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.

od 21. aprila

Konoplja osvobaja Konoplja osvobaja

Konoplja osvobaja je s humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« …

23. aprila ob 19:00

Nadarjeni gospod Ripley The Talented Mr. Ripley

Ciklus Patricie Highsmith / Za zamudnike

Ob svetovnem dnevu knjige.

Anthony Minghella (Angleški pacient) je film priredil po prvem iz serije romanov, ki jih je o svojem »najljubšem negativcu« napisala Patricia Highsmith. Nadarjeni gospod Ripley je dosegel kritiški in komercialni uspeh ter prejel pet nominacij za oskarja, tudi za najboljši prirejeni scenarij.

od 25. aprila

Nekega lepega jutra Un beau matin

Léa Seydoux kot hči, mati in ljubimka v globoko osebnem, avtobiografsko navdahnjenem filmu Mie Hansen-Løve (Zbogom, prva ljubezen), zgodbi o žalovanju in slutnji nove ljubezni, kjer se – tako kot v resničnem življenju – prepletajo minevanje in porajanje, bolečina in radost, izguba in upanje.

25. aprila ob 17:00

Modelar Modelář

Zgodnja ptica. Festival ob petih.

Poslovnež Plech, v prostem času raper, sanja o bogastvu in udobnem življenju, medtem ko kemika in letalskega navigatorja Pavla ženeta občutek za pravičnost in želja po boljšem svetu. Skupaj vodita uspešno podjetje za izposojo dronov. Med njunimi strankami so kandidat za predsednika, oglaševalske agencije in umetniki, ki prirejajo hepeninge. Njuni droni lahko nadzorujejo elektrarne, na modnih revijah namesto manekenk nosijo luksuzne torbice ali poškropijo Petrinski razgledni stolp. Toda ko se Pavel odloči, da bo dron uporabil za atentat na Dicka Cheneyja, stvari uidejo izpod nadzora … Glasbo za češko-slovaško-slovensko koprodukcijo je napisal Janez Dovč.

30. aprila ob 19:00

Kraljestvo vzhajajoče lune Moonrise Kingdom

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Zabavna, prisrčna in vizualno domišljena pripoved o mladem paru, ki ju prva ljubezen tako prevzame, da se resničnost zazdi kot fantazija. Avtor nas z značilno mešanico ekscentričnega humorja in melanholije posrka v svoj univerzum, kjer se velike teme ljubezni, osamljenosti in brsteče spolnosti prepletajo z lahkotnostjo glasbene pravljice.

14, maj ob 19:00

Dvojna prevara Heojil kyolshim

Za zamudnike

Korejski virtuoz Park Chan-wook (Stari, Služkinja) je ustvaril svež, igriv in eleganten neo-noir, v katerem se prepletajo detektivka, ljubezenska zgodba in prebliski nepričakovanega humorja. Film je osvojil nagrado za najboljšo režijo na zadnjem festivalu v Cannesu.

17. maja ob 10:00 in 15:00

Tujca na vlaku Strangers on a Train

Filmska srečanja ob kavi. Gost bo znan naknadno.

23. maja ob 17:00

Potniki noči Les passagers de la nuit

Zgodnja ptica. Festival ob petih.

Senzibilen portret ženske in matere srednjih let, ki mora po grenki življenjski izkušnji začeti na novo, prežet s pomirjujočim nočnim utripom francoske prestolnice z začetka osemdesetih let.

28. maja ob 19:00

Nevarna metoda A Dangerous Method

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Kanadski auteur David Cronenberg pod krinko kostumske drame proučuje destruktivno in neobvladljivo naravo spolnega poželenja in s faktografsko natančnostjo opisuje dogodke, ki so pripeljali do rojstva moderne psihoanalize. Freud, Jung in Sabina Spielrein v intelektualnem ménage à trois z zvezdniško igralsko zasedbo.

7. junija

Alcarràs Alcarràs

Filmska srečanja ob kavi

Po dopoldanski projekciji sledi pogovor s politologinjo Cirilo Toplak.

25. junija ob 19:00

Philomena Philomena

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Philomena pripoveduje resnično zgodbo skeptičnega BBC-jevega novinarja in simpatične starejše gospe o iskanju njenega davno izgubljenega sina. Ta topla in duhovita različica Sester Magdalenk, v kateri blestita Judi Dench in Steve Coogan, je z Beneškega filmskega festivala odnesla nagrado za najboljši scenarij.

30. julija ob 19:00

Grand Budapest hotel The Grand Budapest Hotel

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Brezčasna zgodba o prijateljstvu, časti in izpolnjenih obljubah, posneta po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz 30-ih let in spominih dunajskega pisatelja Stefana Zweiga, je divje kinetična krimi-komedija, ki od režiserjevih značilno ekscentričnih likov poka po šivih.

27. avgusta ob 19:00

Razredni sovražnik Razredni sovražnik

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Zaradi različnih pogledov na življenje se zaostrijo odnosi med učenci in novim učiteljem nemščine. Ko ena od učenk naredi samomor, sošolci obtožijo učitelja, da je odgovoren za njeno smrt … Film je prejel nagrado FEDEORA na Mednarodnem tednu kritike v Benetkah, osem nagrad na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, prebil pa se je tudi med tri finaliste za nagrado LUX.

24. septembra ob 19:00

Bolečina in slava Dolor y gloria

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Film Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca v Cannesu in nominacijo za oskarja, film pa je prejel tudi nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

29. oktober ob 19:00

Toni Erdmann Toni Erdmann

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Toni Erdmann, velika senzacija lanskega festivala v Cannesu in za marsikoga film leta, je neznansko smešna in hkrati globoko ganljiva pripoved o družinskih vezeh, o vlogah, ki jih v življenju igramo, ter o tem, da nikoli ne smemo izgubiti smisla za humor.

26. novembra ob 19:00

Drevo življenja The Tree of Life

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Najbolj intimno in hkrati najbolj epsko delo Terrencea Malicka (Surova balada, Božanski dnevi, Tanka rdeča črta, Novi svet) je eliptična vizualna simfonija, ki v iskanju resničnega, večnega in neskončnega prehodi razdaljo od otroštva do odraslosti in od zametkov zemeljskega življenja do skrajnih robov vesolja. Zlata palma letošnjega Cannesa.

17. decembra ob 19:00

Kraljevska afera En kongelig affære

Za zamudnike

Mestni kino 15! Ob petnajsti obletnici mestnega kina, ki bo oktobra 2023, vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov.

Kraljevska afera je epska zgodba o ljubezenskem trikotniku med kraljico, dvornim zdravnikom in norim kraljem ter napet politični triler o boju za oblast in političnih spletkah, ki so v 18. stoletju pretresale danski dvor. Razkošno kostumsko dramo s pridihom sodobnosti je posnel Nikolaj Arcel, scenarist švedskega Dekleta z zmajskim tatujem. Film je prejel srebrna berlinska medveda za najboljšega igralca in najboljši scenarij ter nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.