Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

20. avgusta ob 15:00

Cinemini: Skrivno življenje Cinemini: Skrivno življenje

Kinobalon in FeKK

Program filmov s projekta Cinemini Europe na festivalu FeKK 2022.

21. avgusta ob 19:00

Tekmeca Competencia oficial

Za zamudnike

Penélope Cruz in Antonio Banderas zbijata šale na lastni račun v jedki satiri o čudaških, nečimrnih bitjih, ki naseljujejo svet visoke – in ne tako visoke – umetnosti. Uradni tekmovalni program v Benetkah.

od 22. do 25. avgusta, ob 21:00

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Štiri brezplačne projekcije filmskih klasik.

28. avgusta ob 19:00

Mafija v objektivu Shooting the Mafia

Za zamudnike

Sicilijanka Letizia Battaglia je začela svoj dolgoletni boj z mafijo, ko si je prvič drznila uperiti fotoaparat v kruto umorjeno žrtev. Z dokumentiranjem barbarske vladavine cose nostre je postala neomajna priča njihovim zločinom. Njeno življenje sta nenehno opredeljevala kljubovanje in strast.

30. avgusta ob 17:00

Druga godba v Kinodvoru

Druga godba v Kinodvoru

Ljubezen pred genocidom raziskuje vpliv trpljenja, vere in kulturnih razlik na tamkajšnje ljubezenske pesmi, dokumentira pa tudi, kako Jezidi ohranjajo pevsko tradicijo ter skozi pesem izražajo svojo ljubezen in bolečino. /// Salentinski zvočni odpor prikazuje boj za ohranitev dragocenega glasbila, imenovanega tamburreddhu, in pojasnjuje, kako se razlikuje od tamburella, cenenega turističnega predmeta brez zgodovine.

od 31. avgusta

Posrednik Broker

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

od 3. septembra

Gajin svet 2 Gajin svet 2

Kinobalon

Na prvi projekciji filma 3. septembra ob 11. uri bodo z nami Uma Štader (Gaja), Enej Černe Berčič (Matic) in režiser filma Peter Bratuša. Vstopnice so že v prodaji.

4. septembra ob 19:00

Prasica, slabšalni izraz za žensko Prasica, slabšalni izraz za žensko

Za zamudnike

Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Filmski prvenec Tijane Zinajić je s Festivala slovenskega filma odnesel kar sedem vesen, tudi za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva.

4. septembra ob 21:15

Sava Sava

Sledi pogovor z režiserjem.
V sodelovanju z Dokudoc.

Mira Furlan prevzame glas Save. Nekoč najdaljša reka v Jugoslaviji se na svoji 990 kilometrov dolgi poti po toku navzdol pogovarja z ljudmi, ki z nami delijo svoje spomine, sanje in vizije o prihodnosti. Meditativni dokumentarec je po besedah britanskega režiserja Matthewa Somervilla »ljubezensko pismo Balkanu, Savi in Miri Furlan«.

od 5. septembra

Dolina solz Dolina solz

Premiera slovenskega filma 5. septembra ob 20:30 v prisotnosti filmske ekipe!

Medtem ko v jedilnici zapora na Dobu poteka koncert Matjaža Pikala in skupine Autodafé, spoznavamo zgodbe treh obsojencev.

od 7. septembra

Luknja Il buco

Ekspedicija v eno najglobljih evropskih jam postane v rokah italijanskega režiserja Michelangela Frammartina (Štirikrat) poetično popotovanje v neznano, kjer dobita čas in prostor povsem nov pomen. Obvezen ogled v kinu! Posebna nagrada žirije na festivalu v Benetkah.

11. septembra ob 19:00

Vzporedni materi Madres paralelas

Za zamudnike

Zgodba o dveh zelo različnih ženskah, ki se srečata v bolnišnici, kamor prideta rodit, ter nepričakovanih zapletih, ki sledijo. Najnovejši film Pedra Almodóvarja je odprl Beneški filmski festival in Penélope Cruz prinesel tamkajšnjo nagrado za najboljšo igralko.

11. septembra ob 21:30

Človeški glas La voz humana

Za zamudnike

Pedro Almodóvar je svoj prvi film v angleškem jeziku svobodno priredil po istoimenski igri Jeana Cocteauja. Tridesetminutna monodrama s Tildo Swinton, posneta med lanskim lockdownom, je bila premierno prikazana na festivalu v Benetkah, kjer je igralka prejela nagrado za življenjsko delo.

od 15. septembra

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

od 17. septembra do 8. oktobra

Franckina juha La soupe de Franzy

Prvič v kino

Kuhamo, režemo, sekljamo, z odločnostjo in predanostjo malčka premikamo skale in zapojemo nežno pesmico, ko damo volnenega medvedka spat. Program likovno bogatih kratkih animiranih filmov s svetovno priznanega festivala animiranega filma Annecy, primernega za gledalce vseh starosti.

18. septembra ob 19:00

Gospod Bachmann in njegov razred Herr Bachmann und seine Klasse

Za zamudnike

Intimen dokumentarec o močni vezi med nekonvencionalnim osnovnošolskim učiteljem in njegovimi najstniškimi učenci. Zabaven, ganljiv in navdihujoč poklon umetnosti poučevanja in učenja. Dobitnik srebrnega medveda in nagrade občinstva na Berlinalu.

od 24. septembra

Najboljši rojstni dan Best Birthday Ever

Kinobalon

Na premieri Zavarovalnice Triglav 24. septembra bo z nami tudi njihova maskota kuža Pazi. Vsak obiskovalec filma prejme brezplačno novo knjižico iz zbirke Kinobalon, Najboljši rojstni dan.

25. septembra ob 19:00

Dej no C’mon C’mon

Za zamudnike

Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.

od 28. septembra

Vorteks Vortex

Življenje je kratka zabava, ki bo hitro pozabljena. Film, posvečen »vsem tistim, ki jim bodo možgani razpadli prej kot srce«, je posnel Gaspar Noé (V praznino, Ljubezen, Vrhunec). Svetovna premiera v Cannesu.

2. oktobra ob 19:00

Najbolj grozen človek na svetu Verdens verste menneske

Za zamudnike

Portret mladenke v dvanajstih poglavjih, s prologom in epilogom – film Joachima Trierja (Oslo, 31. avgusta) je očarljiva, igriva in duhovita drama o ljubezni v našem času ter o tem, kako lahko imaš v življenju vse, pa se še vedno počutiš kot največja zguba na svetu. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

9. oktobra ob 19:00

Pravi moški Ich bin dein Mensch

Za zamudnike

Pravi moški je igriva in duhovita zgodba o ljubezni, hrepenenju in o tem, kaj nas dela ljudi. Dobitnik berlinskega srebrnega medveda za glavno žensko vlogo, otvoritveni film zadnjega Liffa in prejemnik nagrade žirije Art kino mreže Slovenije.

od 15. oktobra

Kraljica smeha Comedy Queen

Kinobalon in Kinotrip

Premiera 15. oktobra v prisotnosti glavne igralke Sigrid Johnson na 28. festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk.

od 15. oktobra do 5. novembra

Pesem severnega sija Ursa - Nordlysets sang

Prvič v kino

Rožnati debelokožci z nenavadno koreografijo raziskujejo travnike in planote. Medvedek v severnem siju išče mamo, hišo pa obišče najbolj uglajena miška. Nenavadne prigode pravljičnih bitij in živali v izvirnih likovnih podobah.

16. oktobra ob 19:00

Fantomska nit Phantom Thread

Za zamudnike

Režiser Paul Thomas Anderson (Gospodar, Tekla bo kri) in oskarjevec Daniel Day-Lewis, ki s filmom zaključuje svojo igralsko kariero, naslikata razkošen portret umetnika in žensk, zaradi katerih se vrti njegov svet.

od 20. do 22. oktobra

7. mednarodni filmski festival Kinotrip

Kinotrip

Mednarodni filmski festival Kinotrip, največji dogodek programa Kinotrip, vsako leto prinese izbrane filme za raznolike filmske okuse z bogatim spremljevalnim programom. Festivalski program izberejo mladi za mlade.

23. oktobra ob 19:00

Moški Men

Za zamudnike

Najnovejša nočna mora Alexa Garlanda (Ex_Machina) je svetovno premiero doživela v sekciji Štirinajst dni režiserjev letošnjega festivala v Cannesu.

od 29. oktobra

Hrastovo srce Le Chêne

Kinobalon

Mogočen hrast, star 210 let, je najvišje in najbolj veličastno drevo severne poloble. Za mnoge je simbol upanja za življenje prihodnjih generacij. V dokumentarnem filmu spremljamo vrvenje življenja na njem: od korenin do krošnje. Drevesna združba je kot prava družina, s podporo, nesoglasji in težavnimi sosedi vred.