Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (za danes zaprto).

od 20. maja

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

22. maja ob 19:00

Titan Titane

Za zamudnike / Brezplačna projekcija za člane Kluba Kinodvor.

Nepričakovani zmagovalec lanskega festivala v Cannesu je brutalen žanrski izdelek, ki pod kromirano površino skriva nežno zgodbo o brezpogojni ljubezni. Film podpisuje Julie Ducournau, režiserka šokerja Surovo.

od 23. maja

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Premiera slovenskega filma 23. maja ob 20.30 v prisotnosti filmske ekipe!

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.

25. maja ob 10:00 in 15:00

Spencer Spencer

Filmska srečanja ob kavi, abonma za poznejša leta

Gost po dopoldanski projekcij bo znan naknadno.

od 25. maja

Snežni leopard La panthère des neiges

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.

od 28. maja

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Kinobalon

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.

29. maja ob 19:00

Bonnie in Clyde Bonnie and Clyde

Novi Hollywood v Kinodvoru / Za zamudnike

Zgodba o zdolgočaseni natakarici Bonnie Parker in nekdanjem kaznjencu Clydu Barrowu, ki sta na začetku tridesetih, v času velike gospodarske krize, ropala podeželske banke na ameriškem jugozahodu.

od 31. maja do 27. junija

Otok v Ljubljani

Izbrani festivalski filmi in gostje s Kino Otoka se v okviru programa Otok v Ljubljani predstavijo tudi v Kinodvoru.

31. maja ob 20:30

Spake na plan Freaks Out

Otok v Ljubljani

»Srečali boste nenavadna bitja, zmožna nepozabnih in osupljivih dejanj! Nič ni, kakor se zdi …« Ta stavek, ki ga v uvodnem prizoru izgovori ravnatelj obskurnega, a čudovitega rimskega cirkusa med 2. svetovno vojno, bi bil lahko zlahka tudi napoved filma – zabavnega poklona različnosti in silovite brce fašizmu vseh obličij.

1. junija ob 13:00

Dej no C’mon C’mon

Kino v plenicah. Za starše z dojenčki.

Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.

od 2. junija

Triumf Un triomphe

Toplosrčen in humoren slavospev tovarištvu, medčloveškemu zaupanju in osvobajajoči moči umetnosti. Film je navdušil festivalska občinstva in prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljšo komedijo.

Rok prijave: 3. junij

7. Kinotripov filmski klub

Kinotrip

Na Kinotripovem filmskem klubu mladi snujejo filmski in spremljevalni program mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, ki se bo v letu 2022 odvil med 20. in 22. oktobrom. Filmski klub bo potekal od 4. do 15. julija ter v septembru in oktobru.

5. junija ob 16:45

Na bregovih Pastaze Juunt Pastaza entsari

Kinobalon, Otok v Ljubljani

Projekciji sledi pogovor z režiserko Inês T. Alves. Dogodek je brezplačen za člane Kluba Kinobalon.

Portret otrok iz plemena Achuar v Amazoniji, ki dneve preživljajo na bregovih reke. Zelo samostojno in v izjemnem sodelovanju lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo in se igrajo. Povezani so tako z naravo kot novimi tehnologijami. Projekciji sledi pogovor z režiserko!

5. junija ob 19:00

Nebesa Nebesa

Za zamudnike

Po pol stoletja komunizma in ateizma se vrača religija! Toda ali je vzhodnoevropska družba pripravljena? Moški iz delavskega razreda se zbudi s svetniškim sijem nad glavo; na smrt obsojeni zločinec se spremeni v dojenčka; umetnik odkrije, da njegove slike ne hranijo le duš, ampak tudi želodce. Film Nebesa Srdjana Dragojevića (Parada) je navdihnil francoski mojster fantastike, ironije in absurda Marcel Aymé. Nagrada žirije mladih v Locarnu.

6. junija ob 16:30

Misija Mangart Mission Mt. Mangart

Sledi pogovor z režiserjem! V sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike.

Junija 1945, tik po koncu druge svetovne vojne v Evropi, na Mangartskem sedlu nepričakovano izvedejo smučarsko tekmo med tam nastanjenimi ameriškimi vojaki. Dokumentarni film, za katerega je profesionalni smučar Chris Anthony raziskoval in ga snemal več kot šest let, pripoveduje skorajda pozabljeno zgodbo ameriške 10. gorske divizije z bogatim arhivskim gradivom in številnimi intervjuji.

6. junija ob 20:00

Strahinja Banović Strahinja Banović

Otok v Ljubljani

Priredba ljudske pesmi, v kateri sodobni migranti zasedejo vloge srbskih narodnih junakov. Brezčasna in hkrati žgoče aktualna adaptacija je realističen prikaz negotovih okoliščin beguncev in lirsko-epska pripoved, ki razpira vprašanja identitete, tradicije, rase in ljubezni.

8. junija ob 10:00 in 15:00

Dežela nomadov Nomadland

Filmska srečanja ob kavi, abonma za poznejša leta

Dopoldanski projekciji sledi pogovor s pesnikom in prevajalcem Juretom Potokarjem.

7. junija ob 20:30

Kitajska četrt Chinatown

Novi Hollywood v Kinodvoru

V Kitajski četrti, filmu noir, ki ga je posnel Roman Polanski in napisal Robert Towne ter se dogaja leta 1937, slišimo: »Morda misliš, da veš, v kaj se spuščaš, toda verjemi mi – ne veš!«

od 9. junija do 10. julija, ob 21:30

Kinodvorišče

Letni kino v atriju Slovenskih železnic. Vhod skozi Kinodvor.

od 9. junija

Luzzu Luzzu

Otok v Ljubljani / Kinodvorišče – otvoritev: 9. junija ob 21:30!

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

12. junija ob 19:00

Velika svoboda Grosse Freiheit

Za zamudnike

Hans vedno znova pristane v ječi zaradi homoseksualnosti; v povojni Nemčiji so po 175. členu istospolni odnosi namreč še zmeraj kaznivi. A Hans tudi med zaporniškimi zidovi vztrajno išče svobodo in ljubezen … Dobitnik nagrade posebni pogled v Cannesu, zmagovalec sarajevskega festivala in nominiranec za nagrado občinstva LUX.

od 15. junija

Pariz, 13. okrožje Les Olympiades

Film Jacquesa Audiarda (Prerok, Rja in kost) je zgodba o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij.

20. junija ob 18:30

Džungla The Jungle

Festival migrantskega filma / Projekciji sledi pogovor z režiserjem Cristianom Natolijem.
Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 14. junija pri blagajni Kinodvora.

Na rečnem bregu v italijanski Gorici je nastalo taborišče migrantov, džungla, kraj, ujet med kulturami. Skozi oči Elise Menon, karizmatične gledališke režiserke, bomo skupnost odkrivali prek intimne in povedne gledališke predstave, ki na empatičen in neobičajen način opozarja na trenutne migracije. Ta edinstveni film se namesto na razlike osredotoča na ustvarjanje medčloveških vezi.

23. junija ob 21:30

Hir vi muv hir vi gruv Here We Move Here We Groove

Druga godba v Kinodvoru / Festival migrantskega filma / Kinodvorišče
Projekciji sledi pogovor z Robertom Sokom, ki nas bo nato zazibal v ritmih filma.

Robert Soko ve, da če hočeš preživeti, moraš biti nenehno v gibanju. Kot najstnik je pobegnil iz vojne v Jugoslaviji, postal taksist v Berlinu, nato pa se prelevil v DJ-ja ter z mešanico zahodne glasbe in balkanskih ritmov osvojil evropsko klubsko sceno. V dokumentarcu ga spremljamo pri vrnitvi v njegove rodne kraje, kjer se v iskanju navdiha – novega »zvoka Evrope« – srečuje z begunci iz Sirije in Afganistana.

26. junija ob 19:00

Ena sekunda Yi miao zhong

Za zamudnike

Zadnja leta kulturne revolucije. Politični zapornik pobegne iz delovnega taborišča, da bi si v vaškem v kinu ogledal obzornik, v katerem se za sekundo pojavi njegova hčerka. A ključni filmski kolut pred njegovimi očmi ukrade potepuško dekle … Najvidnejši predstavnik pete generacije kitajskih filmskih ustvarjalcev Zhang Yimou (Dvigni rdečo svetilko, Hiša letečih bodal, Vrnitev domov) slavi moč filma in kina v enem svojih najintimnejših del zadnjih desetletij.

od 27. junija

Memoria Memoria

Otok v Ljubljani / Kinodvoriščepremiera 27. junija ob 21:30!

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

30. junija ob 21:30

Kralji rumbe The Rumba Kings

Druga godba v Kinodvoru / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.

od 14. julija do 6. avgusta, ob 21:30 na Ljubljanskem gradu

Film pod zvezdami

V soorganizaciji z Ljubljanskim gradom.

Letni kino z izborom najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone in predpremierami.

Objava programa in začetek predprodaje vstopnic: 30. junij.

od 22. do 25. avgusta, ob 21:00

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Štiri brezplačne projekcije filmskih klasik.

od 20. do 22. oktobra

7. mednarodni filmski festival Kinotrip

Kinotrip

Mednarodni filmski festival Kinotrip, največji dogodek programa Kinotrip, vsako leto prinese izbrane filme za raznolike filmske okuse z bogatim spremljevalnim programom. Festivalski program izberejo mladi za mlade.