Danes je blagajna odprta od 16:45 do 20:30 (za danes zaprto).
MLADINA predstavlja:

Neskesani Unrepentant

Kevin Annett / Kanada / 2006 / 108 min

Predavanje nekdanjega protestanskega duhovnika Kevina Annetta, o katerem Noam Chomsky pravi, da si zasluži Nobelovo nagrado za mir, ob odlomkih iz njegovega dokumentarnega filma Neskesani o grozodejstvih, ki jih je nad domorodnim prebivalstvom v 20. stoletju v Kanadi ob pomoči države izvajala cerkev.

Leta 1992 je Kevin Annett, duhovnik protestantske Združene cerkve (United Church), prispel v Alberni, mestece na zahodni obali Kanade. Kmalu po prihodu je začel ugotavljati, da ima mesto skrivnostno preteklost, s katero se nikakor ne more pomiriti. Domorodni prebivalci so mu pripovedovali, da so v tamkajšnji šoli z internatom za Indijance, ki jo je vodila Združena cerkev, dolga desetletja umirali otroci. Številni zaradi bolezni in slabih življenjskih razmer, nekateri so bili umorjeni. Cerkev si je medtem prilastila velik del njihove zemlje. Vest mu je prigovarjala, naj stvar razišče, in to je kmalu in za vedno spremenilo njegovo življenje.

Nadrejeni so ga opozarjali, naj stvari pusti pri miru, a ker je še naprej preveč spraševal, so ga leta 1995 razrešili s položaja. Poleg tega so pritiskali na njegovo ženo, češ da bo bolje zanjo in za njuna otroka, če ga zapusti; nazadnje so ji celo plačali ločitveni postopek. Ker je Kevin nadaljeval preiskavo dogajanja v cerkvenih institucijah in jo še razširil na celotno Kanado, je Združena cerkev proti njemu začela javni linč in s svojim vplivom onemogočila njegovo delo na Univerzi Britanske Kolumbije, ki je bilo posvečeno razkrivanju tega, kar je sam že imenoval genocid nad kanadskimi domorodci.

Kevin je v svojih dolgoletnih prizadevanjih za resnico zbral dokaze o sistematičnem ugrabljanju indijanskih otrok, ki so jih v spremstvu policije vozili v protestantske in katoliške šole, iz katerih se jih je več deset tisoč ni nikoli vrnilo domov. Zbrano gradivo in številna pričevanja preživelih je objavil v treh knjigah, leta 2006 pa še v dokumentarnem filmu Neskesani: Kevin Annett in kanadski genocid (Unrepentant: Kevin Annett and Canada`s Genocide).

Film, ki je dostopen na spletu, je predvsem v tujini prejel številne nagrade in bil deležen pozitivnih kritik, kar je bistveno pripomoglo k temu, da se je resnica, ki so jo dolga desetletja tiščali pod zemljo, razširila po vsem svetu. Danes Kevin predstavlja glas več deset tisoč mrtvih indijanskih otrok, za kar si po mnenju mnogih uglednih ljudi, med njimi priznanega političnega analitika Noama Chomskega, »zasluži Nobelovo nagrado za mir bolj kot številni drugi, ki so jo do sedaj prejeli«.

Leta 2004 so pripadniki domorodnega ljudstva Anišinabe sprejeli Kevina medse. Poglavar Louis Whispers Wind je povedal: »Ko smo posvojili Kevina, smo mu dali ime Orel Močan glas. To ime nosi z velikim ponosom, ko opravlja svoje delo in svojim ljudem govori o krivicah, ki so jih povzročili. Nastopa odločno in z resnico. Govori za naše ukradene in umorjene otroke. Pozivam vse, da mu prisluhnejo in ga sprejmejo«.

V sredo, 2. marca 2011 ob 19:00, bo Kevin predaval v ljubljanskem Kinodvoru.

Predstavil bo tudi svojo novo knjigo Unrepentant: Disrobing the Emperor, ki dogajanje v Kanadi primerja z genocidi drugod po svetu ter med drugim razkriva današnje povezave med predprodajo človeških organov in dejstvom, da v Kanadi vsako leto izgine 500 indijanskih žensk. Knjigo bo na dogodku mogoče tudi kupiti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

petek, 17. 09. 2021 / 15:30 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

petek, 17. 09. 2021 / 17:45 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

petek, 17. 09. 2021 / 20:30 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.