Štiri ženske Naalu Pennungal

Adoor Gopalakrishnan / 2007 / 105 min / malajalščina

Kompleksnost položaja ženske v tradicionalni indijski skupnosti, v kateri prevladujejo moški, se minimalistično riše skozi kvartet zgodb, ki pripovedujejo o življenju prostitutke, device, gospodinje in samske ženske.

Nana Nana

Jean Renoir / Francija / 1926

Nana Nana

Valerie Massadian / Francija / 2011 / 68 min

Nežno in poetično pripoved o otroštvu na podeželju zaznamuje zanimiva pripovedna tehnika: zgodba se dogaja skoraj izključno skozi oči in besede štiriletne deklice.

Sedem noči Nanayomachi

Naomi Kawase / Japonska, Francija / 2008 / 90 min / francoščina, japonščina, tajščina

Kawasejeva s sledenjem glavni junakinji, ranjeni 30-letni Japonki, popelje na poetično čustveno popotovanje po gozdu v osrčju Tajske.

Nanga Parbat Nanga Parbat

Joseph Vilsmaier / Nemčija / 2010 / 104 min

Filmska rekonstrukcija zgodovinskega vzpona Reinholda in Güntherja Messnerja na Nanga Parbat razkriva ozadje tragične smrti mlajšega od bratov. Spektakularna epska pustolovščina v tradiciji nemškega gorniškega filma je hkrati pretresljiva zgodba o odgovornosti in soočanju s krivdo. Film je štirideset let po dogodkih znova povzročil razburjenje v svetovni alpinistični srenji.

Narodna galerija National Gallery

Frederick Wiseman / Francija, ZDA, Velika Britanija / 2014 / 178 min

Wiseman v treh urah obdela enega najznamenitejših muzejev na svetu, londonsko Narodno galerijo, kjer so shranjena številna velika klasična dela likovne umetnosti. To je po eni strani klasičen wisemanovski portret kompleksne institucije, ki pa se po drugi strani razlikuje od nedavnih režiserjevih del (npr. La danse, At Berkeley), saj se Wiseman le redko poda v ozadje institucije, njeno upravo in drobovje.

Velika nagrada National Velvet

Clarence Brown / ZDA / 1944

Premiera ameriškega

Mornarjeva ljubezen Navy Blues

Clarence Brown / ZDA / 1929

Nebraska Nebraska

Alexander Payne / ZDA / 2013 / 115 min

Alexander Payne (Potomci, Stranpoti, Gospod Schmidt) se vrača na cesto z nežno in pretanjeno komedijo, ki se izkaže kot izvrsten eliksir za te krizne čase. Film je veteranu Bruceu Dernu prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu in nominacijo za oskarja.

Ned Rifle Ned Rifle

Hal Hartley / ZDA / 2014 / 85 min

Tretji film o članih družine Grim je s humorjem začinjena pripoved o maščevanju, neuspehu in krvnih vezeh, ki jo odlikuje prepoznaven Hartleyjev posluh za ironijo in absurd.  

Šumi soseske O soma o redor

Kleber Mendonça Filho / 2012 / 131 min

Pronicljiv pogled v drobovje sodobne Brazilije – tokrat ne v kriminalno tkivo favel, ampak v udobje srednjega razreda, ki pod lupino normalnosti skriva kulturo strahu, paranoje in maščevanja.

Nénette Nénette

Nicolas Philibert / Francija / 2010 / 70 min

Philibert kamero usmeri v bivališče 40-letne orangutanke Nénette iz pariškega živalskega vrta. Film toliko kot o njej govori o ljudeh in njihovih neumnih komentarjih; postopoma se sprevrže v strokovno-analitično ekspertizo o orangutanih, njihovih vedenjskih vzorcih in Nénettini intimni zgodovini.

Neruda Neruda

Pablo Larraín / Čile, Španija, Argentina, Francija / 2016 / 108 min / francoščina, španščina

Pablo Larraín (Klub, Jackie) ujame duha in persono velikega čilskega poeta in politika v stekleničko duhovite, energične in nekoliko nadrealistične antibiografije s pridihom filma noir.

Nikoli kot prvič! Aldrig som fo?rsta gl?ngen!

Jonas Odell / razno / 80 min

Retrospektiva Jonasa Odella.

Delo brez avtorja Werk ohne Autor

Florian Henckel von Donnersmarck / Nemčija / 2018 / 188 min / nemščina, ruščina

Za tujejezičnega oskarja in zlati globus nominirana drama Floriana Henckla von Donnersmarcka (Življenje drugih) z epskim zamahom objame tri desetletja nemške zgodovine in skozi napeto, vznemirljivo družinsko sago izriše posvetilo osvobajajoči moči umetnosti.

Nova dimenzija Nova dimenzija

Jure Breceljnik / Slovenija / 2011 / 26 min

Srednješolci Pored mene

Stevan Filipović / Srbija / 2015 / 95 min / podnapisi, srbščina / 15+

Noč, ki jo sošolci brez mobitelov in odklopljeni z interneta prisilno preživijo v šoli, pregnete njihove odnose in pod vprašaj postavi naš pogled na mlado »facebook« generacijo.

Nikec na počitnicah Les vacances du petit Nicolas

Laurent Tirard / Francija / 2014 / 97 min / podnapisi, francoščina / 7+

Film o najslavnejšem šolarju vseh časov. Posnet je po istoimenski knjižni uspešnici – seriji zgodb o Nikcu, katerih avtorja sta René Goscinny (tudi avtor besedil za slovitega Asterixa in Srečnega Luko) in ilustrator Jean-Jacques Sempé.

Sabotaža Nick Carter, Master Detective

Jacques Tourneur / ZDA / 1939

Nočne ladje Noćni brodovi

Igor Mirković / Hrvaška, Slovenija / 2012 / 101 min

Na stotine zgodb pripoveduje o prvi ljubezni, Nočne ladje pa so zgodba o zadnji. Veterana Radko Polič in Ana Karić v tem nežnem in zabavnem filmu ceste znova dokazujeta, da ljubezen ne pozna meja.

Nočne poti Night Moves

Kelly Reichardt / ZDA / 2013 / 112 min / angleščina

Okoljevarstveni triler o posledicah političnega ekstremizma v značilnem slogu režiserke Kelly Reichardt, z edinstveno kombinacijo art filma in zvezdniške igralske zasedbe.

Nočna ptica Nočna ptica

Špela Čadež / Slovenija / 2016 / 8 min / slovenščina

Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Med postopkom ugotovijo, da ni mrtev, kakor so bili obveščeni, temveč se je najedel prezrelih hrušk. Ko hočejo obnemogleža spraviti na rob ceste, se prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer …

Nočno življenje Nočno življenje

Damjan Kozole / Slovenija / 2016 / 85 min / slovenščina

Damjan Kozole (Rezervni deli, Slovenka) poišče navdih v aferi, ki je pred leti polnila naslovnice slovenskih tabloidov, da bi povedal univerzalno zgodbo o vplivu medijev in javnega mnenja na naše življenje. Nagrada za najboljšo režijo v Karlovih Varih.

Nika Nika

Slobodan Maksimović / Slovenija / 2016 / 91 min / slovenščina / 11+