Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 06:29).

Obzorniki Obzorniki

Nika Autor / Slovenija / 2022 / 69 min

Trilogija filmov je nastala za samostojno razstavo z naslovom Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili, ki jo kurira Bojana Piškur in se odpira 8. marca 2022 v MG+MSUM.

glasba Dirty Three, Matevž Kolenc, oblikovanje Matija Kovač, prevodi Maja Lovrenov, Tamara Soban, Marko Bratina, produkcija Obzorniška fronta, +MSUM, podpora ZRC SAZU

Uradna stran

Fotografije

Obzornik 4517 – Preko vode do slobode (35′)
Film prinaša portret Zieda Abdellaouija, ki je v iskanju boljšega življenja prišel v Avstrijo po balkanski poti. Prehodil je 4517 kilometrov, doživel 26 verižnih vračanj in zdaj prebiva na Dunaju.

Obzornik 2021 – Tukaj imam sliko (18′)
Film predstavlja razdrobljen vpogled v življenje ljudi v neuradnih begunskih taboriščih v gozdovih ob mejah Evropske unije.

Obzornik 670 – Rdeči gozdovi (16′)
Film premišljuje o postavitvi rezilne žice na poljih in v gozdovih ob meji Evropske unije in obravnava gozd kot politični prostor. Kraj, v katerega je vpisana zgodovina tajnih zatočišč in tajnih praks solidarnosti v različnih kontekstih, časih in obdobjih.

»Nika Autor je posnela tri kratke dokumentarce o rezilni žici, da bi ustvarila sramotni spomenik sramotnim časom, ki bo nekoč v prihodnosti osramočene otroke barbarov spomnil, naj iz ranjenega gozda in ranjenega mesa skrbno odstranijo zarjavelo rezilno žico, se globoko opravičijo in začnejo z odškodninskimi postopki.«
– Jurij Meden, programski vodja in kurator v Avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju

Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po diplomi v Ljubljani je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Ukvarja se z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, videoinstalacije in fotografije. V svojem delu se osredotoča na raznovrstne oblike spominskih praks v povezavi s prikritimi in utišanimi tematikami pozabljene preteklosti in zamolčane sedanjosti. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev ter politiko spomina. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade in priznanja, njena dela pa so bila prikazana v mnogih muzejih, galerijah in na festivalih doma in v tujini. Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije ter umetnosti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.