Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:00 (odprto še 8 minut, tel: 01 239 22 17).

Srednješolci Pored mene

Stevan Filipović / Srbija / 2015 / 95 min / podnapisi, srbščina / 15+

Noč, ki jo sošolci brez mobitelov in odklopljeni z interneta prisilno preživijo v šoli, pregnete njihove odnose in pod vprašaj postavi naš pogled na mlado »facebook« generacijo.

režija Stevan Filipović, scenarij Stevan Filipović, Minja Bogavac, fotografija Maja Radošević, montaža Stevan Filipović, igrajo Hristina Popović (Olja), Mirjana Karanović (ravnateljica), Dragan Mićanović (Uglješa), Slaven Došlo (Lazar), Nikola Glišić (Strahinja), Milica Majkić (Jelena), Gorica Regodić (Isidora), Darko Ivić (Tadija), Jelena Puzić (Sofija), Andrej Pipović (Matija), Matea Milosavljević (Sandra), produkcija Branislav Jević

,

festivali, nagrade Pulj 2015 (zlata arena za najboljši celovečerec)

IMDb

Olja je srednješolska učiteljica zgodovine, poročena s slikarjem, čigar zadnja razstava je sprožila nasilen odziv srbskih nacionalistov. Neke noči Oljo prav zaradi te razstave napade skupina zamaskiranih huliganov, ki dogodek posnamejo in ga objavijo na YouTubu. Naslednjega dne Olja odkrije, da krivec za napad sedi v njenem razredu. Učencem vzhičena zaseže mobilnike in jih zaklene v šolo, kjer nimajo dostopa ne do šolskih telefonov ne do interneta. V tisti noči se generacija, ki je bila odpisana, še preden je sploh dobila priložnost, o sebi in svojih sošolcih nauči več, kot bi si lahko mislili.

Noč, ki jo sošolci brez mobitelov in odklopljeni z interneta prisilno preživijo v šoli, pregnete njihove odnose in pod vprašaj postavi naš pogled na mlado »facebook« generacijo.

»Gledalci vstopimo globoko v Oljino intimo – spremljamo njen pogovor s prijateljicami, sledimo ji v klub, z njo preživimo napad huliganov in vse, kar sledi, da bi v nekem trenutku (po zaklenitvi učencev) ostali ‘sami’ s tistimi strašljivimi bitji. A iz brezobličnega kupa mladostnikov začnejo kaj kmalu izstopati posamezniki s svojimi edinstvenimi zgodbami, ljubeznimi in strahovi. /…/ V njihovi družbi poskušamo pazljivo zrušiti stereotipe, ki jih porajajo njihove pojave.« (Stevan Filipović)

Stevan Filipović
Rojen leta 1981 v Beogradu, Srbija. Na beograjski Fakulteti dramskih umetnosti je diplomiral iz filmske in televizijske montaže. S svojima filmoma je doma požel velik uspeh tako pri kritikih kot pri gledalcih. Srednješolci, zmagovalec letošnjega puljskega festivala, je njegov tretji celovečerec.

filmografija
2006 Sejtanov ratnik (Šejtanov bojevnik)
2010 Šišanje (Striženje)
2015 Pored mene (Srednješolci)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Novo na sporedu

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

sreda, 08. 12. 2021 / 20:00 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Jezdeci pravice Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.