Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (odpre se čez 06:40).

Šumi soseske O soma o redor

Kleber Mendonça Filho / 2012 / 131 min

Pronicljiv pogled v drobovje sodobne Brazilije – tokrat ne v kriminalno tkivo favel, ampak v udobje srednjega razreda, ki pod lupino normalnosti skriva kulturo strahu, paranoje in maščevanja.

režija Kleber Mendonça Filho, scenarij Kleber Mendonça Filho, fotografija Pedro Sotero, Fabricio Tadeu, glasba DJ Dolores, montaža Kleber Mendonça Filho, João Maria, igrajo Irma Brown (Sofia), Sebastiao Formiga (Claudio), Gustavo Jahn (Joao), Maeve Jinkings (Bia), Irandhir Santos (Clodoaldo), W. J. Solha (Francisco), Lula Terra (Anco)

festivali, nagrade Rotterdam 2012 (nagrada FIPRESCI), Sydney 2012, Gramado 2012 (najboljši režiser, najboljši zvok)

IMDb

Pronicljiv pogled v drobovje sodobne Brazilije – tokrat ne v kriminalno tkivo favel, ampak v udobje srednjega razreda, ki pod lupino normalnosti skriva kulturo strahu, paranoje in maščevanja.

V okrožju brazilskega mesta Recife, kjer prebivajo premožni pripadniki srednjega razreda, življenje poteka na videz povsem normalno. Potem pa se od nekod vzame poveljnik ekipe zasebnih varnostnikov in prepriča prebivalce, da nujno potrebujejo njegove storitve. Prebivalcem četrti prisotnost varnostnikov po eni strani daje občutek varnosti, po drugi strani pa v družbi, ki jo obvladujejo strah in stare zamere, povzroča tudi veliko tesnobe. Medtem pa Bia, mati dveh otrok, poskuša najti način, kako se spopasti z laježem sosedovih psov čuvajev, ki ji kratijo nočni spanec … 

»Zanima me igrani film, ki je obenem dokumentaren. Ko si danes ogledaš Taksista (1976), te navduši, ker gre za igrani film, ki prikazuje New York v letu 1975. Vidiš lahko nekdanjo podobo New Yorka – ceste, semaforje, kraje, ki danes ne obstajajo več. Zanima me snemanje prizorov, ki delujejo dramatično, vendar prikazujejo tudi okolico. Zato sem na široko zajemal ozadje. Prostor sem zaprl samo v določenih trenutkih, da bi poudaril: »Poglejte ta obraz, sedaj je pomemben.« (Kleber Mendonça Filho)

Kleber Mendonça Filho
Rojen leta 1968 v brazilskem mestu Recife. Študiral je novinarstvo. Kot filmski kritik je delal za revijo CinemaScópio, oblikoval je program art kina v Recifeju ter režiral kratke in dokumentarne filme, ki se osredotočajo predvsem na temi ljubezni in strahu. Šumi soseske je njegov prvi igrani celovečerni film.

filmografija (izbor)
2002 A Menina do Algodao (kratki)
2004 Vinil Verde (kratki)
2005 Eletrodoméstica (kratki)
2008 Critico (dokumentarni/documentary)
2009 Recife Frio (kratki)
2012 O soma o redor (Neighbouring Sounds/Šumi soseske)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

petek, 24. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

petek, 24. 09. 2021 / 16:30 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

Oče The Father

Florian Zeller

petek, 24. 09. 2021 / 18:15 / Dvorana

Gledalec se znajde v glavi protagonista, ki obupano išče izgubljene koščke sestavljanke, da bi znova sestavil sliko svojega življenja. Pretresljiva drama, ki se poigrava z elementi trilerja in srhljivke, je Anthonyju Hopkinsu prinesla letošnjega oskarja za najboljšega igralca.