Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 04:57, tel: 01 239 22 17).

Obzornik 242 – Sunčane pruge Obzornik 242 – Sunčane pruge

Nika Autor / Slovenija / 2023 / 30 min

Zadnji vlak Šamac–Sarajevo je odpeljal leta 2011. Danes tračnice pogosto uporabljajo ljudje na poti v obljubljeno prihodnost.

fotografija Jošt Franko, montaža Nika Autor, glasba Matevž Kolenc, besedilo Olga Dimitirjević, prevod Maja Lovrenov, produkcija Obzorniška fronta, koprodukcija Temporama, nastopajo Hidaya Alsisi, Etaf Alburai, Afnan Aboathra, Dana Mikawi, Nahla Mikawi, Nadia Hakki, glas Lana Čmajčanin

Fotografije

zgodba
Mladinske delovne akcije so bile sestavni del socialistične Jugoslavije. S prostovoljnim delom je na tisoče mladih brigadirjev in brigadirk prispevalo k razvoju države in uresničitvi ključnih infrastrukturnih projektov, kot so avtoceste, železnice, mostovi, predori, tovarne, stanovanjske stavbe, šole, bolnice in parki. Med njimi je bila tudi železnica Šamac–Sarajevo, zgrajena leta 1947, v pičlih sedmih mesecih. Mladim iz Jugoslavije so se pridružili številni brigadirji in brigadirke iz Italije, Britanije, Grčije, Francije, Danske, Švedske, Palestine itd.
V vojni vihri devetdesetih let je bila železnica poškodovana, z Daytonskim sporazumom je bila presekana na pol, njeni vitalni deli pa privatizirani. Zadnji vlak Šamac–Sarajevo je odpeljal leta 2011. Danes tračnice pogosto uporabljajo ljudje na poti v obljubljeno prihodnost.

četrtek, 12. 10. 2023

Pogovor po filmu Obzornik 242 – Sunčane pruge

Festival Mesto žensk je v Kinodvor letos pripeljal tudi film ustvarjalke Nike Autor Obzornik 242 – Sunčane pruge. Ogledu je sledil pogovor z nastopajočo v filmu Etaf Alburai in direktorjem fotografije Joštom Frankom.

Izbor slovenskih kratkih kinotečnih filmov

Izbor vrhunskih dokumentarcev slovenskih avtorjev. Filmi prečijo preteklost in sodobnost. Tematsko pa jih povezujejo teme prihodnosti mladih. Ob tem pa spoznavamo tudi formo kratkega filma in njegov razvoj. V sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Prepih v glavi

Program novih slovenskih kratkih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov za mlade. Ogled filmov spremljajo srečanja z ustvarjalci in pogovor.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2023) Svetovni jagodni izbor III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Belo plastično nebo Műanyag égbolt

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

četrtek, 30. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.

Tekmovalni program III (2023) Tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.