Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 04:44, tel: 01 239 22 17).

Obzornik 242 – Sunčane pruge Obzornik 242 – Sunčane pruge

Nika Autor / Slovenija / 2023 / 30 min

Zadnji vlak Šamac–Sarajevo je odpeljal leta 2011. Danes tračnice pogosto uporabljajo ljudje na poti v obljubljeno prihodnost.

fotografija Jošt Franko, montaža Nika Autor, glasba Matevž Kolenc, besedilo Olga Dimitirjević, prevod Maja Lovrenov, produkcija Obzorniška fronta, koprodukcija Temporama, nastopajo Hidaya Alsisi, Etaf Alburai, Afnan Aboathra, Dana Mikawi, Nahla Mikawi, Nadia Hakki, glas Lana Čmajčanin

Fotografije

zgodba
Mladinske delovne akcije so bile sestavni del socialistične Jugoslavije. S prostovoljnim delom je na tisoče mladih brigadirjev in brigadirk prispevalo k razvoju države in uresničitvi ključnih infrastrukturnih projektov, kot so avtoceste, železnice, mostovi, predori, tovarne, stanovanjske stavbe, šole, bolnice in parki. Med njimi je bila tudi železnica Šamac–Sarajevo, zgrajena leta 1947, v pičlih sedmih mesecih. Mladim iz Jugoslavije so se pridružili številni brigadirji in brigadirke iz Italije, Britanije, Grčije, Francije, Danske, Švedske, Palestine itd.
V vojni vihri devetdesetih let je bila železnica poškodovana, z Daytonskim sporazumom je bila presekana na pol, njeni vitalni deli pa privatizirani. Zadnji vlak Šamac–Sarajevo je odpeljal leta 2011. Danes tračnice pogosto uporabljajo ljudje na poti v obljubljeno prihodnost.

četrtek, 12. 10. 2023

Pogovor po filmu Obzornik 242 – Sunčane pruge

Festival Mesto žensk je v Kinodvor letos pripeljal tudi film ustvarjalke Nike Autor Obzornik 242 – Sunčane pruge. Ogledu je sledil pogovor z nastopajočo v filmu Etaf Alburai in direktorjem fotografije Joštom Frankom.

Izbor slovenskih kratkih kinotečnih filmov

Izbor vrhunskih dokumentarcev slovenskih avtorjev. Filmi prečijo preteklost in sodobnost. Tematsko pa jih povezujejo teme prihodnosti mladih. Ob tem pa spoznavamo tudi formo kratkega filma in njegov razvoj. V sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Prepih v glavi

Program novih slovenskih kratkih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov za mlade. Ogled filmov spremljajo srečanja z ustvarjalci in pogovor.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Najboljši iz Slona: 20 let Najboljši iz Slona: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 17:15 / Dvorana

Ob 20-letnici festivala otroška žirija predstavlja izbor zmagovalnih filmov, tako letošnjih kot iz preteklih izdaj Animateke.

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.