Danes je blagajna odprta od 17:15 do 21:30 (za danes zaprto).

Nayola Nayola

José Miguel Ribeiro / Portugalska, Nizozemska, Francija, Belgija / 2022 / 90 min / portugalščina

Angola. Tri generacije žensk v 25-letni državljanski vojni: babica Lelena, njena hči Nayola in vnukinja Yara.

režija José Miguel Ribeiro, scenarij Virgílio Almeida, po drami A Caixa Preta Joséja Eduarda Agualuse in Mie Couto/based on the play “A Caixa Preta” by José Eduardo Agualusa and Mia Couto, montaža Ewin Ryckaert, glasba Alex Dibicki, animacija João Monteiro, Lisandro Schurjin, Luís Vital in/and João Silva, glasovi Elisângela Kadina Rita, Catarina André, Marinela Furtado Veloso, Feliciana Délcia Guia – Meduza, Vitória Adelino Dias Soares, producenti Ana Carina Estróia, Geert Van Goethen, Linda Sterckx, Camille Annie Cathebras, Jean-François Bigot, Arnoud Rijken, Michiel Snijders, Serge Kestemont, Tomás Oom Martins, izvršni producent Jorge António, produkcija Praça Filmes, S.O.I.L, JPL Films, il Luster, Luna Blue Films, distribucija Urban Sales

IMDb

Preteklost in sedanjost se prepleteta. Nayola se na vrhuncu vojne odpravi na pot, da bi našla svojega pogrešanega moža. Leta pozneje v državi končno zavlada mir, Nayole pa še vedno ni nazaj. Yara je medtem postala uporna najstnica in subverzivna raperka. Lelena ji skuša postavljati meje, saj se boji, da se bo nanjo spravila policija. Nekega večera v hišo vdre zamaskiran človek z mačeto. Zgodi se srečanje, kakršnega si nista predstavljali.

Nayola je v osnovi film ceste in vsebuje številne različne likovne svetove. Med najzanimivejšimi vidiki pri takem filmu je potovanje skozi različne pokrajine. To je omogočilo vsakemu od koproducentov, ki so se prej večinoma ukvarjali z animiranimi kratkometražci, da je v film vnesel svojo vizijo. Nekateri prizori so bolj impresionistični, drugi bolj realistični in monokromatski. Vedno se mi je zdelo, da mora vizualni slog filma združevati elemente resničnosti in fantazije.

Od samega začetka sem hotel zapeljati delo v ekspresionistični slog – zaradi svoje izkušnje Angole, kjer začutiš navzočnost močnih arom in intenzivnih barv, recimo v rdeči prsti ali krvavo rdečih sončnih zahodih. Domačini živijo v tesnem stiku z naravo. Drevo ali kamen lahko vidijo kot nadaljnje življenje nekega pokojnika. Na Zahodu so sanje jasno ločene od resničnosti, v Afriki pa so z njo prepletene. Ta dvojnost je posebej očitna v vojnem času, kot zdaj vidimo v Ukrajini. Življenje se nenadoma postavi na glavo. Lahko vstopiš v hišo ali kuhinjo, ki je zamrznjena v trenutku, zapuščena. To ustvari nekakšen spremenjen fantazijski prostor in z njim sem se v filmu želel ukvarjati.
– José Miguel Ribeiro

Celovečerni filmi na 19. Animateki

Vsako leto mednarodni festival animiranega filma v Kinodvoru pokaže izbor animiranih celovečercev. Letos jih bo v Kinodvoru na ogled kar osem, zato to toplo vabljeni na te izjemne projekcije.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

četrtek, 20. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 20. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Kinodvorišče / Novo na sporedu

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 20. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.