Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Nayola Nayola

José Miguel Ribeiro / Portugalska, Nizozemska, Francija, Belgija / 2022 / 90 min / portugalščina

Angola. Tri generacije žensk v 25-letni državljanski vojni: babica Lelena, njena hči Nayola in vnukinja Yara.

režija José Miguel Ribeiro, scenarij Virgílio Almeida, po drami A Caixa Preta Joséja Eduarda Agualuse in Mie Couto/based on the play “A Caixa Preta” by José Eduardo Agualusa and Mia Couto, montaža Ewin Ryckaert, glasba Alex Dibicki, animacija João Monteiro, Lisandro Schurjin, Luís Vital in/and João Silva, glasovi Elisângela Kadina Rita, Catarina André, Marinela Furtado Veloso, Feliciana Délcia Guia – Meduza, Vitória Adelino Dias Soares, producenti Ana Carina Estróia, Geert Van Goethen, Linda Sterckx, Camille Annie Cathebras, Jean-François Bigot, Arnoud Rijken, Michiel Snijders, Serge Kestemont, Tomás Oom Martins, izvršni producent Jorge António, produkcija Praça Filmes, S.O.I.L, JPL Films, il Luster, Luna Blue Films, distribucija Urban Sales

IMDb

Preteklost in sedanjost se prepleteta. Nayola se na vrhuncu vojne odpravi na pot, da bi našla svojega pogrešanega moža. Leta pozneje v državi končno zavlada mir, Nayole pa še vedno ni nazaj. Yara je medtem postala uporna najstnica in subverzivna raperka. Lelena ji skuša postavljati meje, saj se boji, da se bo nanjo spravila policija. Nekega večera v hišo vdre zamaskiran človek z mačeto. Zgodi se srečanje, kakršnega si nista predstavljali.

Nayola je v osnovi film ceste in vsebuje številne različne likovne svetove. Med najzanimivejšimi vidiki pri takem filmu je potovanje skozi različne pokrajine. To je omogočilo vsakemu od koproducentov, ki so se prej večinoma ukvarjali z animiranimi kratkometražci, da je v film vnesel svojo vizijo. Nekateri prizori so bolj impresionistični, drugi bolj realistični in monokromatski. Vedno se mi je zdelo, da mora vizualni slog filma združevati elemente resničnosti in fantazije.

Od samega začetka sem hotel zapeljati delo v ekspresionistični slog – zaradi svoje izkušnje Angole, kjer začutiš navzočnost močnih arom in intenzivnih barv, recimo v rdeči prsti ali krvavo rdečih sončnih zahodih. Domačini živijo v tesnem stiku z naravo. Drevo ali kamen lahko vidijo kot nadaljnje življenje nekega pokojnika. Na Zahodu so sanje jasno ločene od resničnosti, v Afriki pa so z njo prepletene. Ta dvojnost je posebej očitna v vojnem času, kot zdaj vidimo v Ukrajini. Življenje se nenadoma postavi na glavo. Lahko vstopiš v hišo ali kuhinjo, ki je zamrznjena v trenutku, zapuščena. To ustvari nekakšen spremenjen fantazijski prostor in z njim sem se v filmu želel ukvarjati.
– José Miguel Ribeiro

Celovečerni filmi na 19. Animateki

Vsako leto mednarodni festival animiranega filma v Kinodvoru pokaže izbor animiranih celovečercev. Letos jih bo v Kinodvoru na ogled kar osem, zato to toplo vabljeni na te izjemne projekcije.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pacifikcija Pacifiction

Albert Serra

torek, 31. 01. 2023 / 17:00 / Dvorana

Atmosferični anti-triler katalonskega auteurja Alberta Serre (Čas vitezov, Pesem ptic, Svoboda) prikliče sence kolonializma na Južnem Pacifiku.

Pošvedrani klavir Pošvedrani klavir

Miha Vipotnik

torek, 31. 01. 2023 / 17:30 / Mala dvorana

Filmsko-glasbena povest, ki s pomočjo igranih in animiranih vložkov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija. Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse ostalo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev. Film je prejel vesno za izvirno glasbo ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Boris Petkovič

torek, 31. 01. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.