Ned Rifle Ned Rifle

Hal Hartley / ZDA / 2014 / 85 min

Tretji film o članih družine Grim je s humorjem začinjena pripoved o maščevanju, neuspehu in krvnih vezeh, ki jo odlikuje prepoznaven Hartleyjev posluh za ironijo in absurd.  

režija Hal Hartley, scenarij Hal Hartley, fotografija Vladimir Subotic, glasba Hal Hartley, montaža Kyle Gilman, igrajo Liam Aiken (Ned Rifle), Martin Donovan (častiti, Aubrey Plaza (Susan Weber), Parker Posey (Fay Grim), Thomas Jay Ryan (Henry Fool), James Urbaniak (Simon Grim), produkcija Hal Hartley, Matthew Myers

festivali, nagrade Toronto 2014, Berlin 2015 (nagrada ekumenske žirije)

IMDb

Ned se ob dopolnjenem osemnajstem letu odloči zapustiti program za zaščito prič, poiskati svojega očeta Henryja in ga ubiti. Prepričan je namreč, da je prav on kriv za dosmrtno zaporno kazen njegove mame Fay. Nad Nedovim načrtom niti najmanj ni navdušen njegov rejnik, ki želi iz njega narediti vzornega kristjana, zaskrbljen pa je tudi stric. Pri svojem podvigu Ned naleti na Susan, ki je obsedena s šminko in literaturo ter presenetljivo dobro pozna zgodovino Nedove družine …

Tretji film o članih družine Grim je s humorjem začinjena pripoved o maščevanju, neuspehu in krvnih vezeh, ki jo odlikuje prepoznaven Hartleyjev posluh za ironijo in absurd.  

»V letih pisanja scenarija za film Fay Grim je bil moj poglavitni cilj v zgodbo preliti nekaj tistega čudaštva ameriškega življenja po 11. septembru in naše z vohunstvom prežete stvarnosti. V tistih letih je branje časopisov spominjalo na prebiranje vohunskega romana ali politične srhljivke. Ugotovil sem, da bi bila Fay – z minimalno izobrazbo, naravno inteligenco in osnovno moralo, vendar večinoma ravnodušna in smešno klišejska – idealna predstavnica ameriškega državljana, vpletenega v izprijene in neracionalne mreže mednarodnih odnosov. Po tej odločitvi sem vedel, da bom moral posneti še tretji film, ki se bo osredotočal na Neda, Henryjevega in Fayinega sina.« (Hal Hartley)

Hal Hartley
Rojen leta 1959 na Long Islandu, ZDA. Po študiju na newyorški univerzi je začel pisati scenarije in snemati kratke filme. Debitiral je pri enaintridesetih letih s celovečercem The Unbeliveable Truth, deset let pozneje pa si je s tragikomedijo Henry Fool v Cannesu prislužil nagrado za najboljšega scenarista. Je eden najopaznejših soustvarjalcev ameriškega neodvisnega filma.

filmografija (izbor)
1988 The Unbelievable Truth (Neverjetna resnica)
1990 Trust (Zaupanje)
1991 Ambition (Ambicija) (kratki)
1992 Surviving Desire (Hrepenenja)
1992 Simple Men (Preprosti ljudje)
1993 Amateur (Amater)
1995 Flirt
1997 Henry Fool
1998 The Book Of Life (Knjiga življenja)
2004 The Girl From Monday
2006 Fay Grim
2013 My America
2014 Ned Rifle

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno