Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 35 minut).

Nénette Nénette

Nicolas Philibert / Francija / 2010 / 70 min

Philibert kamero usmeri v bivališče 40-letne orangutanke Nénette iz pariškega živalskega vrta. Film toliko kot o njej govori o ljudeh in njihovih neumnih komentarjih; postopoma se sprevrže v strokovno-analitično ekspertizo o orangutanih, njihovih vedenjskih vzorcih in Nénettini intimni zgodovini.

‘Zvezdnica’ filma je 40-letna orangutanka Nénette iz majhnega pariškega živalskega vrta Ménagerie du Jardin des Plantes, prvega zooja v Franciji, ki so ga odprli kmalu po francoski revoluciji. Philibert kamero usmeri v njeno stekleno bivališče in je ne umakne. Ni protiplana, slišimo zgolj glasove ljudi, obiskovalcev in delavcev v živalskem vrtu, s katerimi se režiserjeva asistentka občasno pogovarja. Mi opazujemo Nénette in ona opazuje nas. Film toliko kot o orangutanki govori o ljudeh in njihovih neumnih komentarjih; postopoma se sprevrže v strokovno-analitično ekspertizo o orangutanih, njihovih vedenjskih vzorcih in Nénettini intimni zgodovini.

»Za steklom je Nénette zrcalo. Platno za naše projekcije. Pripisujemo ji vse vrste občutij, namer in celo misli. Ko govorimo o njej, govorimo o sebi. Ko jo gledamo, v podobo vključimo sebe. Kot je izjavil Flaubert: ‘Gospa Bovary, to sem jaz!’, bi lahko tudi jaz rekel: Nénette, to sem jaz. Ona je v tebi. Ona je v nas. Vendar nikoli ne bomo izvedeli, kaj misli oz. ali sploh misli. Skrivnost ostaja. Globoko v sebi je Nénette odlična zaupnica: ohrani vse skrivnosti. To je film o pogledu, o upodabljanju. Metafora za film, še zlasti dokumentarec, kot način lovljenja in ujetja; navsezdnje je snemanje drugih vedno način njihovega ujetništva.« (Nicolas Philibert)

She is 40 years old, lives in Paris, has long, reddish hair, seems lost in thought and has a majestic aura about her: Nénette, the filmʼs star, is an orangutan from the ape house at the Menagerie du Jardin des Plantes. Nénette is a professional: she is relaxed and indifferent as she takes in the parade of people who file past her glass cage daily. From her gallery, she looks down on the goings-on of her younger fellows and watches the visitors, who often just come for her sake.

Nicolas Philibert – filmografija (izbor/selection):
Mesto Louvre / La Ville Louvre (1990); Dežela gluhih / Le Pays des sourds (1992); Biti in imeti / Être et Avoir (2002); Vrnitev v Normandijo / Retour en Normandie (2006); Nénette (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

sobota, 20. 07. 2024 / 16:15 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

sobota, 20. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Nadomestna projekcija

Furiosa: Del sage Pobesneli Max Furiosa: A Mad Max Saga

George Miller

sobota, 20. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

V predzgodbi Ceste besa mlado Furioso iz zelene dežele izobilja ugrabi motoristična tolpa pod vodstvom psihopatskega Dementusa. Pri prečkanju puščave naletijo na Citadelo, ki ji vlada Nesmrtni Joe. Medtem ko se tirana borita za prevlado, Furiosa besno išče način, kako bi se vrnila domov …