Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:47, tel: 01 239 22 17).

Nénette Nénette

Nicolas Philibert / Francija / 2010 / 70 min

Philibert kamero usmeri v bivališče 40-letne orangutanke Nénette iz pariškega živalskega vrta. Film toliko kot o njej govori o ljudeh in njihovih neumnih komentarjih; postopoma se sprevrže v strokovno-analitično ekspertizo o orangutanih, njihovih vedenjskih vzorcih in Nénettini intimni zgodovini.

‘Zvezdnica’ filma je 40-letna orangutanka Nénette iz majhnega pariškega živalskega vrta Ménagerie du Jardin des Plantes, prvega zooja v Franciji, ki so ga odprli kmalu po francoski revoluciji. Philibert kamero usmeri v njeno stekleno bivališče in je ne umakne. Ni protiplana, slišimo zgolj glasove ljudi, obiskovalcev in delavcev v živalskem vrtu, s katerimi se režiserjeva asistentka občasno pogovarja. Mi opazujemo Nénette in ona opazuje nas. Film toliko kot o orangutanki govori o ljudeh in njihovih neumnih komentarjih; postopoma se sprevrže v strokovno-analitično ekspertizo o orangutanih, njihovih vedenjskih vzorcih in Nénettini intimni zgodovini.

»Za steklom je Nénette zrcalo. Platno za naše projekcije. Pripisujemo ji vse vrste občutij, namer in celo misli. Ko govorimo o njej, govorimo o sebi. Ko jo gledamo, v podobo vključimo sebe. Kot je izjavil Flaubert: ‘Gospa Bovary, to sem jaz!’, bi lahko tudi jaz rekel: Nénette, to sem jaz. Ona je v tebi. Ona je v nas. Vendar nikoli ne bomo izvedeli, kaj misli oz. ali sploh misli. Skrivnost ostaja. Globoko v sebi je Nénette odlična zaupnica: ohrani vse skrivnosti. To je film o pogledu, o upodabljanju. Metafora za film, še zlasti dokumentarec, kot način lovljenja in ujetja; navsezdnje je snemanje drugih vedno način njihovega ujetništva.« (Nicolas Philibert)

She is 40 years old, lives in Paris, has long, reddish hair, seems lost in thought and has a majestic aura about her: Nénette, the filmʼs star, is an orangutan from the ape house at the Menagerie du Jardin des Plantes. Nénette is a professional: she is relaxed and indifferent as she takes in the parade of people who file past her glass cage daily. From her gallery, she looks down on the goings-on of her younger fellows and watches the visitors, who often just come for her sake.

Nicolas Philibert – filmografija (izbor/selection):
Mesto Louvre / La Ville Louvre (1990); Dežela gluhih / Le Pays des sourds (1992); Biti in imeti / Être et Avoir (2002); Vrnitev v Normandijo / Retour en Normandie (2006); Nénette (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice

različne avtorice

torek, 28. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Letos so članice žirije tudi štiri zvezdnice svetovne avtorske animacije: Alexandra Ramires, portugalska animatorska pesnica in članica kolektiva BAP, Naomi van Niekerk, južnoafriška mojstrica pripovedovanja v tehniki animiranja z ogljem, v Berlinu živeča Avstrijka Nikki Schuster, ki gradi animirane potopise z recikliranjem najdenih predmetov, in korejska avtorica Dahee Jeong, ki je bila za svoje poetične animacije nagrajena na najpomembnejših svetovnih festivalih.

Tekmovalni program I (2023) Tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

torek, 28. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.

Slepa vrba, speča ženska Saules aveugles, femme endormie

Pierre Földes

sreda, 29. 11. 2023 / 10:00 / Dvorana

Preplet več kratkih zgodb slovitega japonskega pisatelja Harukija Murakamija je magično popotovanje v globine človeške notranjosti.