Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (za danes zaprto).

Karavana hrabrih Wagon Master

John Ford / ZDA / 1950

premiera ameriškega westerna

Čakajoč na srečo Heremakono

Abderrahmane Sissako / Mavretanija, Francija / 2002 / 96 min / podnapisi, mandarinska kitajščina, arabščina, francoščina / 16+

Prebudi se v grozi Wake in Fright

Ted Kotcheff / Avstralija, ZDA / 1971 / 108 min / angleščina

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić / Slovenija, Srbija, Hrvaška / 2022 / 85 min / slovenščina

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Wakolda Wakolda

Lucia Puenzo / Španija, Argentina, Norveška, Francija / 2013 / 93 min

Napeta drama skozi uganko skrivnostnega zdravnika problematizira odločitev argentinske vlade, da po koncu druge svetovne vojne ponudi dom številnim nacistom.

Walkabout Walkabout

Nicolas Roeg / Velika Britanija, Avstralija / 1971 / 100 min / angleščina

Filmska klasika o nenavadnem zavezništvu med mestno najstnico, njenim mlajšim bratom in mladim Aboridžinom sredi avstralske puščave je svojevrstna avantura in razmislek o času ter civilizaciji danes. 

Sprehod z dinozavri Walking with Dinousaurs

Barry Cook, Neil Nightingale / Velika Britanija, Avstralija, ZDA / 2013 / 87 min / sinhronizirano / 5+

Pakirinozaver Paki in njegova prijateljica Brina vas bosta popeljala na potovanje v deželo dinozavrov. Pustolovščina za vse generacije.

Wall Street: Denar nikoli ne spi Wall Street: Money Never Sleeps

Oliver Stone / ZDA / 2010 / 133 min / angleščina

Ko smo nazadnje videli Gordona Gekka (Michael Douglas) – v prvem Wall Streetu Oliverja Stona iz leta 1986 – ga je čakala četrt stoletja dolga zaporna kazen, njegov mobilec je bil večji od aktovke in pohlep je bil nekaj dobrega. Vmes pa je, kot kaže, postal še legalen.

Wall-E Wall-E

Andrew Stanton / ZDA / 2008 / 98 min / sinhronizirano / 4+

Wallay Wallay

Berni Goldblat / Francija / 2017 / 84 min / podnapisi, angleški podnapisi, francoščina, diula / 11+

Dobitnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva. Mladi iz 46 evropskih mest so za svoj najljubši evropski film izbrali zgodbo o trinajstletnem Adyju, ki se iz južne Francije odpravi na počitnice k stricu v Burkina Faso.

Varšavski most Pont de Varsòvia

Pere Portabella / Španija / 1990 / 85 min / španščina

Medtem ko skozi vrtoglavo število prizorišč sledimo trem junakom, katerih zgodbe včasih tečejo vzporedno, včasih se prekrižajo, spet drugič pa se popolnoma oddaljijo ena od druge, Portabella iz svojih podob ustvari svojevrstno simfonijo Barcelone.

Kubanskih pet Wasp Network

Olivier Assayas / Francija, Belgija, Brazilija, Španija / 2019 / 125 min / angleščina, španščina, ruščina

Začetek devetdesetih. Skupina Kubancev, ki živijo v Miamiju, ustanovi vohunsko mrežo. Njihova misija: infiltracija v proticastrovske organizacije, odgovorne za teroristične napade na otoku …

Življenje na smetišču Waste Land

Lucy Walker / , Velika Britanija / 2010 / 99 min / portugalščina, angleščina

Inspirativno dokumentarno potovanje po največjem svetovnem smetišču z Vikom Munizom in samooklicanimi reciklažnimi smetarji-umetniki, ki med gorami odpadkov citirajo Machiavellija, je testament transformativni moči umetnosti in lepoti človeškega duha. Izvirno glasbo je za film ustvaril Moby.

Opazovana Watcher

Chloe Okuno / Združeni arabski emirati, ZDA / 2022 / 91 min / angleščina

Vsak ženski korak je tveganje.

Varuhi Watchmen

Zack Snyder / ZDA / 2009 / 163 min / angleščina

Kompleksen, večplasten pustolovski krimič se odvija leta 1985 v paralelni Ameriki, v kateri so maskirani superheroji del vsakdanjega življenja navadnih smrtnikov, tempirana bomba atomskega somraka hladne vojne pa neutrudno tiktaka.

Razgledni stolp Gözetleme kulesi

Pelin Esmer / Turčija, Nemčija, Francija / 2012 / 100 min

Tujca, ki se skrijeta pred svetom, da bi v osami premislila tragične dogodke in občutke krivde, stketa vez v odmaknjenem razglednem stolpu.

Vodne lilije Naissance des pieuvres

Céline Sciamma / Francija / 2006 / 80 min / francoščina

Prvenec mlade francoske režiserke je intimna lirična pripoved o treh najstniških dekletih, ki svojo prvo ljubezen doživljajo na zelo različne načine.

Na bregovih Pastaze Juunt Pastaza entsari

Inês T. Alves / Portugalska / 2022 / 62 min / podnapisi, angleški podnapisi, španščina / 6+

Portret otrok iz plemena Achuar v Amazoniji, ki dneve preživljajo na bregovih reke. Zelo samostojno in v izjemnem sodelovanju lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo in se igrajo. Povezani so tako z naravo kot novimi tehnologijami. Projekciji sledi pogovor z režiserko!

Na divjem zapadu Way Out West

James W. Horne / 1937 / 65 min

premiera ameriškega

Še vedno smo tu We Are Still Here

Ted Geoghegan / ZDA / 2015 / 84 min / angleščina

Ted Geoghegan, novopečeni režiser z zavidljivo produkcijsko kariero, fant, ki ve, kdo so njegovi žanrski idoli in tega ne skriva, zgrabi neštetokrat preigrani podžanr prekletih hiš za roge in mu s pomočjo pristne duhovitosti, življenjskosti in čisto prave groze podari novo in polno življenje. Ko se v filmu pojavi še legenda ameriške neodvisne grozljivke Larry Fessenden, v vlogi, pisani na kožo, je tako, kot bi srečali starega prijatelja … vsaj dokler ga ne obsedejo sile zla.

Najboljše smo Vi är bäst!

Lukas Moodysson / Švedska, Danska / 2013 / 102 min / podnapisi, švedščina / 13+

Sedmi celovečerec ustvarjalca hvaljenih uspešnic Pokaži mi ljubezen, Skupnost in Za vedno Lilja se odvija v 80. letih prejšnjega stoletja. Bobo, Klara in Hedvig, tri med sabo zelo različne mlade posebnice iz Stockholma, najdejo skupni jezik v glasbi in ustanovijo pank skupino, čeprav nimajo glasbil in jih vsi prepričujejo, da je pank mrtev.

Mi smo meso Tenemos la carne

Emiliano Rocha Minter / Mehika, Francija / 2016 / 79 min / španščina

Emiliano Rocha Minter v svojem provokativnem, transgresivnem prvencu izgradi alegorično vizijo apokaliptične Mehike, nadrealistično fresko pekla, kjer se cedita krutost in sla.

Smo, kar smo Somos lo que hay

Jorge Michel Grau / Mehika / 2010 / 90 min

Prvenec mehiškega režiserja je portret družine, ki jo povezuje strašanska skrivnost in ženejo pošastni apetiti. Ta šokantna, krvava in ganljiva predelava žanra grozljivke »naredí za ljudožerce to, kar je Vampirska ljubezen naredila za vampirje«.

Prihajamo v miru We Come as Friends

Hubert Sauper / Francija, Avstrija / 2014 / 109 min / podnapisi, kitajščina, angleščina, arabščina / 16+

Drugi del afriške dokumentarne trilogije Huberta Sauperja je sodobna odisejada ter vrtoglavo, fantastično popotovanje v srce Afrike, kamor se režiser Darwinove nočne more odpravi na krovu improviziranega letala.

Pogovoriti se morava o Kevinu We Need to Talk About Kevin

Lynne Ramsay / Velika Britanija / 2011 / 112 min / angleščina / 15+

Neprizanesljiv, pogumen in iskren portret materinstva ter pretresljiv pogled na krivdo, izgubo in sramoto, ki se nam razkrije skozi oči matere (Tilde Swinton).