Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (za danes zaprto).
Kurja polt 2014

Prebudi se v grozi Wake in Fright

Ted Kotcheff / Avstralija, ZDA / 1971 / 108 min / angleščina

Sweat, Dust and Beer… There’s Nothing Else Out Here Mate!

John Grant (Gary Bond), učitelj iz zakotne avstralske Tiboonde, se na poti v Sydney, kjer namerava preživeti poletne počitnice, ustavi v rudarskem zaselku Bundanyabba. Ko po dolgi noči hazardiranja in galonah piva zamudi letalo, spozna priljudnega Tima Hynesa in njegove pajdaše, Dicka, Joeja in čudaškega Doca (Donald Pleasence v vlogi, pisani na kožo). Sledijo noči popivanja in brutalnega lova na kenguruje ter še bolj delirični dnevi po prekrokanih nočeh. In ko se John končno pobere in odštopa naprej, vas kljub žgoči pripeki oblije ledena zona: vse poti namreč vodijo (nazaj) v ‘Yabbo’.

Desetletja izgubljeni Prebudi se v grozi, ki ga je leta 2009 restavriral Avstralski National Film and Sound Archive, velja poleg filmov Walkabout (Nicolas Roeg, 1971) in Mad Max (George Miller, 1979) za temeljno delo, brez katerega ne gre misliti sodobne avstralske kinematografije. Edini film, ki je bil poleg Antonionijeve Avanture (L’Avventura, 1960) v zgodovini festivala v Cannesu tam prikazan dvakrat (prvič v tekmovalnem programu leta 1971, drugič leta 2009 na zahtevo Martina Scorseseja v sekciji Cannes Classics), je eden tistih, za kakršne radi rečemo, da presegajo žanrske okvire, rušijo konvencije in se upirajo vsakršni klasifikaciji. Toda nekaj je gotovo: Prebudi se v grozi je brezprizivna mojstrovina bizarnega filma. Kakšen Lynch neki. Najbolj s soncem prežgano nočno moro je posnel Ted Kotcheff.

»Prebudi se v grozi je globoko – mislim, zares globoko – pretresljiv in mučen film. Ko sem ga videl na premieri v Cannesu leta 1971, sem ostal brez besed. Njegova vizualna podoba, zgodba, atmosfera in psihološki učinek so kalibrirani do potankosti in skupaj s protagonistom, ki ga odigra Gary Bond, se vam vsak prizor zagrize pod kožo. Tako vesel sem, da je bil film ohranjen in restavriran – zdaj bo končno deležen vse pozornosti, ki si jo zasluži.«
– Martin Scorsese

»Morebiti največji avstralski film vseh časov.«
– Rex Reed, New York Observer

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

četrtek, 07. 12. 2023 / 16:15 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

četrtek, 07. 12. 2023 / 18:30 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Morilci cvetne lune Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese

petek, 08. 12. 2023 / 14:50 / Dvorana

Najnovejši film Martina Scorseseja je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku dvajsetega stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle.