Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odpre se čez 03:48).

Prebudi se v grozi Wake in Fright

Ted Kotcheff / Avstralija / 1971 / 108 min / angleščina

Brezprizivna mojstrovina bizarnega filma. Kakšen Lynch neki. Najbolj s soncem prežgano nočno moro je posnel Ted Kotcheff. »Najboljši in najbolj srhljiv film o Avstraliji, kar jih je.« – Nick Cave

Fotografije

Mladi učitelj (Gary Bond) se na poti v Sydney, kjer namerava preživeti poletne počitnice, ustavi v zakotnem rudarskem zaselku. Ko po dolgi noči hazardiranja in galonah piva zamudi letalo, spozna priljudnega Tima in njegove pajdaše, Dicka, Joeja in čudaškega Doca (Donald Pleasence). Sledijo noči popivanja in delirični dnevi po prekrokanih nočeh. A ko se John končno pobere in odštopa naprej, ga kljub žgoči pripeki oblije ledena zona. Vse poti vodijo nazaj v Yabbo.

Desetletja izgubljena bizarna, brutalna in brezprizivna filmska mojstrovina Prebudi se v grozi velja, tako kot njeni sodobniki Walkabout (1971), Piknik pri Hanging Rocku (1975) in Mad Max (1979), za temeljno delo avstralske kinematografije. Ali bi vsaj veljala, če ne bi šlo za neprizanesljivo kritiko avstralskega zakotja, ki jo je režiral Kanadčan. Kakšen Lynch neki. Najbolj s soncem prežgano nočno moro je posnel Ted Kotcheff.

»Najboljši in najbolj srhljiv film o Avstraliji, kar jih je.«
– Nick Cave

»Prebudi se v grozi je globoko – mislim, zares globoko – pretresljiv in tesnoben film. Ko sem ga videl na premieri v Cannesu leta 1971, sem ostal brez besed. Njegova vizualna podoba, zgodba, atmosfera in psihološki učinek so kalibrirani do potankosti in skupaj s protagonistom, ki ga odigra Gary Bond, se vam vsak prizor zagrize pod kožo. Tako vesel sem, da je bil film ohranjen in restavriran – zdaj bo končno deležen vse pozornosti, ki si jo zasluži.«
– Martin Scorsese

»V isti sapi je grozovit in huronsko smešen. Ponovno odkrito čudaštvo sedemdesetih let te zadane kot topovska krogla – kot bi nenadoma ugotovil, da obstaja neka Peckinpahova klasika, ki je nisi še nikoli videl, ali da sta se Wes Craven in Bernardo Bertolucci neki konec tedna v Sydneyju hudo napila in se odločila, da skupaj posnameta film.«
– Andrew O’Hehir, Salon

»Morebiti največji avstralski film vseh časov.« 
– Rex Reed, The New York Observer

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.