Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 09:09).

Projekcije filma

nedelja, 05. 06. 2022 / 16:45 / Dvorana

Otok v Ljubljani

Projekciji sledi pogovor z režiserko. Brezplačne vstopnice za člane Kluba Kinobalon.

Asset 1
V Kinobalonu 5. junija ob 16:45

Na bregovih Pastaze Juunt Pastaza entsari

Inês T. Alves / Portugalska / 2022 / 62 min / podnapisi, angleški podnapisi, španščina / 6+

Projekcije filma

nedelja, 05. 06. 2022 / 16:45 / Dvorana

Otok v Ljubljani

Projekciji sledi pogovor z režiserko. Brezplačne vstopnice za člane Kluba Kinobalon.

Asset 1
Portret otrok iz plemena Achuar v Amazoniji, ki dneve preživljajo na bregovih reke. Zelo samostojno in v izjemnem sodelovanju lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo in se igrajo. Povezani so tako z naravo kot novimi tehnologijami. Projekciji sledi pogovor z režiserko!

Fotografije

zgodba
Portugalska režiserka Inês T. Alves se je leta 2018 podala v osrčje amazonskega deževnega pragozda, na mejo med Ekvadorjem in Perujem, ter dva meseca živela s skupino plemena Achuar, ki šteje 80 članov. S tamkajšnjimi otroki je spletla tesne vezi. Dan za dnem se je z njimi sprehajala po gozdu ter spoznavala bogat živalski in rastlinski svet. Pokazali so ji, kako samostojno preživeti, kako najti užitno hrano, kako uporabljati rastline za orodja in kako se z njimi igrati. Otroci so bili njeni učitelji.

Režiserka na začetku filma izpostavi misel portugalskega filozofa Agostinha da Silve: »Otroške lastnosti bi morali kot značilno človeške ohranjati do smrti: domišljijo namesto znanja; igro namesto dela; celovitost namesto ločevanja.«

o avtorici
Inês T. Alves (Portugalska, 1987) se je poleg kulturnih študij v Lizboni izobraževala še v Santiagu de Compostela in Bergamu, ob tem pa končala študij dokumentarnega filma v Londonu. Organizira filmske delavnice in snema kratke dokumentarne filme. Na bregovih Pastaze je njen prvi celovečerec.

iz prve roke
»Film daje otrokom priložnost, da nam pokažejo moč, lepoto in biotsko raznovrstnost amazonskega deževnega gozda. To je še posebej pomembno danes, ko se staroselske skupnosti Amazonije soočajo z intenzivnim izsekavanjem gozda pod vplivom zunanjih ekonomskih interesov, ki uničujejo njihovo kulturo, način življenja in vire preživetja.«
– Inês T. Alves

torek, 17. 05. 2022

Na bregovih Pastaze v prisotnosti režiserke

Enkratna projekcija izjemnega dokumentarnega filma bo 5. junija ob 16:45. Z nami bo v živo tudi režiserka filma Inês T. Alves.

sreda, 11. 05. 2022

Na bregovih Pastaze tudi za šole

Možnost enkratnega ogleda igrivega portreta odraščanja v Amazoniji in pogovora z režiserko tudi na šolski projekciji. Vsa mesta že zasedena.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Inventura Inventura

Darko Sinko

četrtek, 19. 05. 2022 / 18:00 / Dvorana

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Futura Futura

Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

četrtek, 19. 05. 2022 / 19:15 / Mala dvorana

Film o prihodnosti, posnet skozi oči italijanske mladine, ki ne ve, kaj jo čaka, a to morda že sluti. Skupno delo Alice Rohrwacher (Srečen kot Lazzaro), Pietra Marcella (Martin Eden) in Francesca Munzija.

Dej no C’mon C’mon

Mike Mills

četrtek, 19. 05. 2022 / 20:30 / Dvorana

Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.