Danes je blagajna odprta od 17:45 do 21:30 (za danes zaprto).
V Kinobalonu 5. junija ob 16:45

Na bregovih Pastaze Juunt Pastaza entsari

Inês T. Alves / Portugalska / 2022 / 62 min / podnapisi, angleški podnapisi, španščina / 6+

Portret otrok iz plemena Achuar v Amazoniji, ki dneve preživljajo na bregovih reke. Zelo samostojno in v izjemnem sodelovanju lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo in se igrajo. Povezani so tako z naravo kot novimi tehnologijami. Projekciji sledi pogovor z režiserko!

Fotografije

zgodba
Portugalska režiserka Inês T. Alves se je leta 2018 podala v osrčje amazonskega deževnega pragozda, na mejo med Ekvadorjem in Perujem, ter dva meseca živela s skupino plemena Achuar, ki šteje 80 članov. S tamkajšnjimi otroki je spletla tesne vezi. Dan za dnem se je z njimi sprehajala po gozdu ter spoznavala bogat živalski in rastlinski svet. Pokazali so ji, kako samostojno preživeti, kako najti užitno hrano, kako uporabljati rastline za orodja in kako se z njimi igrati. Otroci so bili njeni učitelji.

Režiserka na začetku filma izpostavi misel portugalskega filozofa Agostinha da Silve: »Otroške lastnosti bi morali kot značilno človeške ohranjati do smrti: domišljijo namesto znanja; igro namesto dela; celovitost namesto ločevanja.«

o avtorici
Inês T. Alves (Portugalska, 1987) se je poleg kulturnih študij v Lizboni izobraževala še v Santiagu de Compostela in Bergamu, ob tem pa končala študij dokumentarnega filma v Londonu. Organizira filmske delavnice in snema kratke dokumentarne filme. Na bregovih Pastaze je njen prvi celovečerec.

iz prve roke
»Film daje otrokom priložnost, da nam pokažejo moč, lepoto in biotsko raznovrstnost amazonskega deževnega gozda. To je še posebej pomembno danes, ko se staroselske skupnosti Amazonije soočajo z intenzivnim izsekavanjem gozda pod vplivom zunanjih ekonomskih interesov, ki uničujejo njihovo kulturo, način življenja in vire preživetja.«
– Inês T. Alves

ponedeljek, 06. 06. 2022

Pogovor z režiserko Inês T. Alves

5. junija smo na Otoku v Ljubljani ob filmu Na bregovih Pastaze gostili režiserko filma.

torek, 17. 05. 2022

Na bregovih Pastaze v prisotnosti režiserke

Enkratna projekcija izjemnega dokumentarnega filma bo 5. junija ob 16:45. Z nami bo v živo tudi režiserka filma Inês T. Alves.

sreda, 11. 05. 2022

Na bregovih Pastaze tudi za šole

Možnost enkratnega ogleda igrivega portreta odraščanja v Amazoniji in pogovora z režiserko tudi na šolski projekciji. Vsa mesta že zasedena.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Radivoje Andrić

sobota, 25. 06. 2022 / 16:30 / Dvorana

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.

Triumf Un triomphe

Emmanuel Courcol

sobota, 25. 06. 2022 / 18:30 / Dvorana

Toplosrčen in humoren slavospev tovarištvu, medčloveškemu zaupanju in osvobajajoči moči umetnosti. Film je navdušil festivalska občinstva in prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljšo komedijo.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

sobota, 25. 06. 2022 / 19:15 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.