Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (odprto še 01:21, tel: 01 239 22 17).
V Kinobalonu 5. junija ob 16:45

Na bregovih Pastaze Juunt Pastaza entsari

Inês T. Alves / Portugalska / 2022 / 62 min / podnapisi, angleški podnapisi, španščina / 6+

Portret otrok iz plemena Achuar v Amazoniji, ki dneve preživljajo na bregovih reke. Zelo samostojno in v izjemnem sodelovanju lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo in se igrajo. Povezani so tako z naravo kot novimi tehnologijami. Projekciji sledi pogovor z režiserko!

Fotografije

zgodba
Portugalska režiserka Inês T. Alves se je leta 2018 podala v osrčje amazonskega deževnega pragozda, na mejo med Ekvadorjem in Perujem, ter dva meseca živela s skupino plemena Achuar, ki šteje 80 članov. S tamkajšnjimi otroki je spletla tesne vezi. Dan za dnem se je z njimi sprehajala po gozdu ter spoznavala bogat živalski in rastlinski svet. Pokazali so ji, kako samostojno preživeti, kako najti užitno hrano, kako uporabljati rastline za orodja in kako se z njimi igrati. Otroci so bili njeni učitelji.

Režiserka na začetku filma izpostavi misel portugalskega filozofa Agostinha da Silve: »Otroške lastnosti bi morali kot značilno človeške ohranjati do smrti: domišljijo namesto znanja; igro namesto dela; celovitost namesto ločevanja.«

o avtorici
Inês T. Alves (Portugalska, 1987) se je poleg kulturnih študij v Lizboni izobraževala še v Santiagu de Compostela in Bergamu, ob tem pa končala študij dokumentarnega filma v Londonu. Organizira filmske delavnice in snema kratke dokumentarne filme. Na bregovih Pastaze je njen prvi celovečerec.

iz prve roke
»Film daje otrokom priložnost, da nam pokažejo moč, lepoto in biotsko raznovrstnost amazonskega deževnega gozda. To je še posebej pomembno danes, ko se staroselske skupnosti Amazonije soočajo z intenzivnim izsekavanjem gozda pod vplivom zunanjih ekonomskih interesov, ki uničujejo njihovo kulturo, način življenja in vire preživetja.«
– Inês T. Alves

ponedeljek, 06. 06. 2022

Pogovor z režiserko Inês T. Alves

5. junija smo na Otoku v Ljubljani ob filmu Na bregovih Pastaze gostili režiserko filma.

torek, 17. 05. 2022

Na bregovih Pastaze v prisotnosti režiserke

Enkratna projekcija izjemnega dokumentarnega filma bo 5. junija ob 16:45. Z nami bo v živo tudi režiserka filma Inês T. Alves.

sreda, 11. 05. 2022

Na bregovih Pastaze tudi za šole

Možnost enkratnega ogleda igrivega portreta odraščanja v Amazoniji in pogovora z režiserko tudi na šolski projekciji. Vsa mesta že zasedena.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Razprodano

Dogodek L'événement

Audrey Diwan

torek, 06. 12. 2022 / 19:30 / Dvorana

Francija, 1963. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na Liffu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

torek, 06. 12. 2022 / 20:15 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

sreda, 07. 12. 2022 / 13:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.