Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 05:18, tel: 01 239 22 17).
V Kinobalonu 5. junija ob 16:45

Na bregovih Pastaze Juunt Pastaza entsari

Inês T. Alves / Portugalska / 2022 / 62 min / podnapisi, angleški podnapisi, španščina / 6+

Portret otrok iz plemena Achuar v Amazoniji, ki dneve preživljajo na bregovih reke. Zelo samostojno in v izjemnem sodelovanju lovijo, nabirajo, veslajo, sekajo, kurijo in se igrajo. Povezani so tako z naravo kot novimi tehnologijami. Projekciji sledi pogovor z režiserko!

Fotografije

zgodba
Portugalska režiserka Inês T. Alves se je leta 2018 podala v osrčje amazonskega deževnega pragozda, na mejo med Ekvadorjem in Perujem, ter dva meseca živela s skupino plemena Achuar, ki šteje 80 članov. S tamkajšnjimi otroki je spletla tesne vezi. Dan za dnem se je z njimi sprehajala po gozdu ter spoznavala bogat živalski in rastlinski svet. Pokazali so ji, kako samostojno preživeti, kako najti užitno hrano, kako uporabljati rastline za orodja in kako se z njimi igrati. Otroci so bili njeni učitelji.

Režiserka na začetku filma izpostavi misel portugalskega filozofa Agostinha da Silve: »Otroške lastnosti bi morali kot značilno človeške ohranjati do smrti: domišljijo namesto znanja; igro namesto dela; celovitost namesto ločevanja.«

o avtorici
Inês T. Alves (Portugalska, 1987) se je poleg kulturnih študij v Lizboni izobraževala še v Santiagu de Compostela in Bergamu, ob tem pa končala študij dokumentarnega filma v Londonu. Organizira filmske delavnice in snema kratke dokumentarne filme. Na bregovih Pastaze je njen prvi celovečerec.

iz prve roke
»Film daje otrokom priložnost, da nam pokažejo moč, lepoto in biotsko raznovrstnost amazonskega deževnega gozda. To je še posebej pomembno danes, ko se staroselske skupnosti Amazonije soočajo z intenzivnim izsekavanjem gozda pod vplivom zunanjih ekonomskih interesov, ki uničujejo njihovo kulturo, način življenja in vire preživetja.«
– Inês T. Alves

ponedeljek, 06. 06. 2022

Pogovor z režiserko Inês T. Alves

5. junija smo na Otoku v Ljubljani ob filmu Na bregovih Pastaze gostili režiserko filma.

torek, 17. 05. 2022

Na bregovih Pastaze v prisotnosti režiserke

Enkratna projekcija izjemnega dokumentarnega filma bo 5. junija ob 16:45. Z nami bo v živo tudi režiserka filma Inês T. Alves.

sreda, 11. 05. 2022

Na bregovih Pastaze tudi za šole

Možnost enkratnega ogleda igrivega portreta odraščanja v Amazoniji in pogovora z režiserko tudi na šolski projekciji. Vsa mesta že zasedena.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2023) Svetovni jagodni izbor III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Belo plastično nebo Műanyag égbolt

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

četrtek, 30. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.

Tekmovalni program III (2023) Tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.