Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 04:17, tel: 01 239 22 17).

Razgledni stolp Gözetleme kulesi

Pelin Esmer / Turčija, Nemčija, Francija / 2012 / 100 min

Tujca, ki se skrijeta pred svetom, da bi v osami premislila tragične dogodke in občutke krivde, stketa vez v odmaknjenem razglednem stolpu.

režija Pelin Esmer, scenarij Pelin Esmer, fotografija Eken Ozgur, montaža Ayhan Ergursel, Pelin Esmer, igrajo Olgun Simsek (Nihat), Nilay Erdonmez (Seher), Lacin Ceylan (mati/mother), Menderes Samancilar (šef/the boss), Riza Akin (oče/father), Kadir Cermik (voznik/the driver), Mehmet Bozdogan (poveljnik/the chief)

 

IMDb

Tujca, ki se skrijeta pred svetom, da bi v osami premislila tragične dogodke in občutke krivde, stketa vez v odmaknjenem razglednem stolpu.

Po tragični nesreči se Nihat umakne v samoto in se zaposli kot požarni stražnik v odmaknjenem razglednem stolpu sredi gozdnate turške pokrajine. Nedaleč stran Seher sprejme delo uslužbenke na podeželski avtobusni postaji. Sosledje dogodkov ju pripelje skupaj in počasi se začnejo razkrivati podrobnosti iz njune preteklosti. Po začetni nezaupljivosti dvojica vendarle izbere družabništvo pred osamo. Med Nihatom in Seher vznikne odnos, ki obema pomaga prebroditi bolečino in ponovno najti sočutje.

»Poglavitni prizorišči v filmu sta kot glavna lika. Razgledni stolp in majhna avtobusna postaja ob cesti sta začasna, prehodna kraja. Ne preveva ju občutek pripadnosti, kot tudi ne Seher in Nihata. Nobeden od njiju ni dom. Sta varna, sta zatočišči, vendar kraja, ki ju zapustimo.« (Pelin Esmer)

Pelin Esmer
Rojena leta 1972 v Istanbulu, Turčija. Na tamkajšnji univerzi je diplomirala iz sociologije, nato pa obiskovala filmske delavnice turškega režiserja Yavuza Özkana in začela delati kot asistentka režije. Na Univerzi Kadir Has je predavala o dokumentaristiki. Leta 2005 je ustanovila produkcijsko hišo Sinefilm, v okviru katere snema svoje filme kot neodvisna režiserka in producentka. Razgledni stolp je njen drugi celovečerec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.