Tabu Tabu

Miguel Gomes / Portugalska, Nemčija, Francija / 2012 / 114 min

Tabu je čudovita magično-realistična sanjarija, ki preoblečena v arhaično in nostalgično povest o izgubljenem raju utrjuje našo vero v moč filma. V Berlinu nagrajeno delo si je v hipu zagotovilo svoje mesto v analih filmske zgodovine.

Tahan Tahaan

Santosh Sivan / Indija / 2008 / 96 min / podnapisi, hindi / 10+

Vsakdan osemletnega dečka se vrti okrog iskanja smisla življenja v krutem okolju indijskega Kašmirja, ki ga pretresajo revščina in vojaški spopadi … Globoko humanističen protivojni film se obenem bere kot večna pravljica in vedno aktualna družbena kritika.

Taiki Taiki

Mirjam de With / Nizozemska / 2019 / 86 min / podnapisi, angleški podnapisi, nizozemščina, švedščina / 7+

Kaj se zgodi, ko se otrok za več dni znajde sam v gozdu? Napet pustolovski film, v katerem je človek volku prijatelj.

Zaklonišče Take Shelter

Jeff Nichols / ZDA / 2011 / 123 min / angleščina

Spreten preplet družinske drame, psihološkega trilerja in apokaliptične grozljivke je hkrati poetičen in alegoričen film o malem človeku v dobi ekonomskih in ekoloških katastrof. Michael Shannon in Jessica Chastain sta s svojim izjemnim igralskim dosežkom požela navdušene odzive filmskih kritikov. Dobitnik glavne nagrade na 22. LIFFu.

Ali-ali Patatje Oorlog

Nicole van Kilsdonk / Nizozemska, Belgija / 2011 / 86 min / podnapisi, nizozemščina / 8+

Mladinski igrani film z odličnimi kolažnimi animiranimi vložki, ki nam pokaže, da lahko z veliko mero otroške domišljije in iznajdljivosti verjetnost, da se bo zgodilo kaj slabega, tudi odvrnemo!

Povedka o gozdu Metsän tarina

Kim Saarniluoto, Ville Suhonen / Finska / 2012 / 75 min / podnapisi, angleščina / 6+

Starodavni gozdovi in starodavne povedke so neločljivo povezani v pripovedi o naravi, življenju in ravnovesju. Čudoviti dokumentarni posnetki pokrajine, rastlin in živali razkrivajo naravni ritem, ki vlada nedotaknjenemu finskemu gozdu. Prvi del trilogije dokumentarnih filmov o finskem pripovedništvu in naravi.

Povedka o jezeru Järven tarina

Marko Röhr, Kim Saarniluoto / Finska / 2016 / 76 min / sinhronizirano / 5+

Dokumentarni film o Finski, deželi tisočerih jezer, nas popelje na pustolovščino od bistrih potokov Laponske pa vse do jezerskega dna. Pripovedovalec poveže čudovite posnetke narave in živali skozi štiri letne čase z zgodbami, starimi verovanji in pravljičnimi bitji iz finske mitologije.

Teheranske zgodbe Ghesse­-ha

Rakhshan Bani-­E’temad / Iran / 2014 / 88 min

Teheranske zgodbe so prvi igrani film iranske režiserke po osem leti trajajoči samoprepovedi snemanja zaradi nezadovoljstva z državno kulturno politiko.

Pripovedke iz živalskega kraljestva Pripovedke iz živalskega kraljestva

razno / razno / 2019 / 38 min / brez dialogov / 3+

Šest kratkih likovno raznovrstnih pripovedk iz živalskega kraljestva za vso družino, tudi za najmlajše.

Zgodbe iz zlate dobe Amintiri din epoca de aur

Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru / Romunija, Francija / 2009 / 112 min / romunščina

Pikareskni, iskrivi, a na trenutke tudi mračno ironični pogled na zadnja leta Ceausescujevega režima v Romuniji, ki nam prek petih urbanih mitov razkrije nekatere idiotije iz življenja pod komunističnim režimom.

Zgodbe malih ljudi Histoires de petites gens

Djibril Diop Mambéty / Senegal, Švica, Francija / 91 min / podnapisi, wolof / 10+

Žlahtna filmska oda pogumu otrok in hudomušen, upanja poln film o moči sanj in domišljije malega človeka.

Tamara Drewe Tamara Drewe

Stephen Frears / Velika Britanija / 2010 / 109 min / angleščina

Najnovejši film priznanega britanskega režiserja Stephena Frearsa (Nevarna razmerja, Zvestoba do groba, Kraljica) je filmska upodobitev priljubljenega stripa Posy Simmonds, moderne različice angleške klasike Thomasa Hardyja Daleč od ponorelega sveta (Far from the Madding Crowd). Ko ob vrnitvi naslovne junakinje trčijo ljubosumja, najstniške simpatije, ljubezenske afere in karieristične ambicije vaških sosedov, se na ozadju idiličnega angleškega podeželja odigra prava pastoralna komedija značajev.

Vaje v objemu Vaje v objemu

Metod Pevec / Slovenija / 2012 / 89 min / slovenščina

Ljubezenska drama Metoda Pevca, ki sooči argentinsko vročekrvnost in pregovorno slovensko togost, je dobitnica nagrade vesna za najboljšo režijo, najboljšo igralko (Jana Zupančič) in najboljšega igralca (Uroš Fürst).

Tarča Mišen

Aleksandr Zeldovič / Rusija / 2011 / 158 min

Veličastna distopija, umeščena v Rusijo prihodnosti, v kateri se prepletata filozofski futurizem Tarkovskega in potrošniška ekscesnost, nam ponuja svojevrstno meditacijo o spolnosti, medsebojni komunikaciji in sodobnih centrih moči.

Mama je ena sama Mama je ena sama

Miha Čelar / Slovenija, Avstrija, Hrvaška / 2014 / 60 min / slovenščina

Mama je ena sama je delno animirani komični dokumentarec o tipično slovenskem arhetipu mučeniško-posesivne matere ter o maminih sinčkih, med katere sodijo tudi nekateri izmed najznamenitejših Slovencev.

Tatsumi Tatsumi

Eric Khoo / 2011 / 96 min / japonščina

V poznih 50-ih letih je Yoshiro Tatsumi utrl pot novemu in prelomnemu žanru japonske stripovske umetnosti, s katerim je gekigo (kot je preimenoval mango) povzdignil na povsem novo raven ustvarjalnega izražanja, posvečeno odrasli tematiki. V animiranem poklonu življenju in delu legendarnega japonskega mangake se pionirjeve klasike, prepletene z odlomki avtorjeve avtobiografije, prvič predstavijo na filmskem platnu.

Taksi Taxi

Jafar Panahi / Iran / 2015 / 82 min / perzijščina

Kljub prepovedi iranskih oblasti Jafar Panahi ponovno poprime za kamero, tokrat pritrjeno na armaturno ploščo taksija, in skozi duhovito, provokativno, psevdodokumentarno vožnjo po ulicah Teherana sestavi mozaik sodobne iranske družbe. Berlinski zlati medved.

Govorilnica Taxiphone: El Mektoub

Mohammed Soudani / , Švica / 2010 / 94 min / arabščina, francoščina, nemščina

Zmagovalni film festivala Kino Otok – Isola Cinema 2010

Tea Tea

Hanna Slak / Slovenija / 2007 / 87 min / slovenščina / 6+

Pravljičnost in realnost sta neločljivi v gozdu, v katerem se majhni ljude borijo za svoje mesto na svetu. V tem boju čaka Martina veliko spoznanje: da se čarovnija ne skriva v gozdu, ampak prebiva v srcih ljudi.

Technotise - Edit in jaz Technotise - Edit i ja

Aleksa Gajić / Srbija / 2009 / 103 min / srbščina

Po nekaj letih dela za francosko stripovsko založbo in več kot tristotih ustvarjenih risbah se je Aleksa Gajić odločil animirati svoje like. Nastal je prvi srbski futuristični film – domišljijska animacija za odrasle.

Pošast Moli Ted Sieger's Molly Monster - Der Kinofilm

Matthias Bruhn, Michael Ekbladh, Ted Sieger / Švica, Švedska, Nemčija / 2016 / 70 min / sinhronizirano / 4+

Film izpostavlja otrokove občutke ob novem družinskem članu, navezanost na družino in domišljijsko potovanje. Prava dogodivščina iz perspektive majhnega otroka.

Povej mi, kdo si Min ye

Souleymane Cissé / Mali, Francija / 2009 / 135 min / bambara

Viharna dežela Tempestad

Tatiana Huezo / 2016 / 105 min / španščina

Občutljivi sin: Projekt Frankenstein Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv

Kornél Mundruczó / Madžarska, Nemčija, Avstrija / 2010 / 105 min / madžarščina

Eksistencialistična parabola o odgovornosti stvarnika spričo stvaritve je sodobna adaptacija velike gotske klasike pisateljice Mary Shelley, v kateri znanstvenika in pošast utelesita oče in sin, režiser in naturščik. Premiera v tekmovalnem programu festivala v Cannesu 2010.