Danes je blagajna odprta od 16:45 do 20:30 (za danes zaprto).
na rednem sporedu od 18. maja 2013

Ali-ali Patatje Oorlog

Nicole van Kilsdonk / Nizozemska, Belgija / 2011 / 86 min / podnapisi, nizozemščina / 8+

Mladinski igrani film z odličnimi kolažnimi animiranimi vložki, ki nam pokaže, da lahko z veliko mero otroške domišljije in iznajdljivosti verjetnost, da se bo zgodilo kaj slabega, tudi odvrnemo!

režija Nicole van Kilsdonk, scenarij Lotte Tabbers (po knjigi Marjolijn Hof), fotografija Jeroen de Bruin, animacija Mascha Halberstadt, Huub Kistemaker, Charlotte van Otterloo, glasba Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel , montaža Wouter Jansen, igrajo Pippa Allen, Rifka Lodeizen, Johnny de Mol, Leny Breederveld, Ruben van der Meer, Kee Ketelaar, producenti Leontine Petit, Joost de Vries, Marleen Slot, distribucija FIVIA – Vojnik

festivali, nagrade Cinekid Amsterdam 2011 (najboljši nizozemski film), Berlin Generation 2012, BUFF Malmö 2012 (nagrada ECFA), ICFF Lucknow 2012 (najboljši film), Kristiansand 2012, Stockholm Film Festival Junior 2012, Pulj 2012, Giffoni 2012, Kinobalon na LIFFu 2012

IMDb Uradna stran

Mladinski igrani film z odličnimi kolažnimi animiranimi vložki, ki nam pokaže, da lahko z veliko mero otroške domišljije in iznajdljivosti verjetnost, da se bo zgodilo kaj slabega, tudi odvrnemo!

zgodba
»Poznate zgodbo o bojazljivem možu? Neumna je. Oči mi jo pogosto pove. Takole gre … Bojazljivi mož se je bal zapustiti hišo. Prepričan je bil, da je zunaj nevarno. Nekega dne je na hišo padlo drevo in pokopalo moža.« Takole nam opiše zgodbo deklica Kiek, saj jo je slišala od očeta že ničkolikokrat. Oče je namreč zdravnik na vojnem območju in je zato večkrat odsoten. Kiek se boji, da bi se mu zgodilo kaj hudega, oče pa ji z zgodbo razloži, da je prav vseeno, kje smo, če prikličemo nesrečo.

Ko se v šoli učijo o matematični verjetnosti, začne delovati njena domišljija. Je mogoče zmanjšati verjetnost nekega dogodka? Kiek pozna otroke, ki so našli mrtvo miš, ve za prijatelje, ki jim je umrl domači ljubljenček, in ima sošolca, ki je izgubil očeta. Ne pozna pa nikogar, ki bi se mu zgodilo vse troje hkrati. Ko se Kiekin oče nekaj dni ne oglasi, je čas, da se loti nenavadnega podviga. Morda pa bo lahko pomagala svojemu očetu, četudi se zamisel zdi še tako neverjetna.

Kdo je Kiek?
Glavna junakinja filma, Kiek, je živahna devetletna deklica, ki živi z mamo in očetom nekje na Nizozemskem. Hodi v šolo, rada skejta, se druži s prijateljico in svojo psičko. Je odločna in svojeglava, kar lahko izkoristi sebi v prid, včasih pa ji trma tudi prej škodi kot koristi.

In kdo glavna igralka?
Vlogo Kiek je odigrala Pippa Allen, desetletno dekle iz Amsterdama. Preden je bila izbrana, se je udeležila igralske delavnice na enem najpomembnejših filmskih festivalov za otroke in mlade, Cinekid v Amsterdamu. Takrat se ji še sanjalo ni, da bo prihodnje leto obiskala festival kot glavna igralka v otvoritvenem filmu, ki je prejel tudi nagrado za najboljši nizozemski film. Zdaj se izpopolnjuje v igranju dvojezičnih vlog (nizozemščina in angleščina).

iz prve roke
»To je zgodba o sodobni deklici, ki se mora naučiti, kako se spopasti s svojo negotovostjo in strahovi, pa tudi kako (in kdaj) izraziti čustva in misli. Njena domiselnost jo vodi v nore, zabavne in včasih tudi žalostne trenutke.«
– Nicole van Kilsdonk, režiserka filma

o avtorici
Nicole van Kilsdonk je študirala novinarstvo, nato pa se je vpisala na nizozemsko akademijo za film in televizijo ter diplomirala s filmom Post Reykjavik. Vse odtlej se uveljavlja kot scenaristka in režiserka več televizijskih serij, za katere je bila nagrajena doma in v tujini. Ali-ali je njen četrti film za otroke, posnet po knjigi nizozemske avtorice Marjolijn Hof.

knjiga in film
Knjiga, po kateri je posnet film, je prevedena tudi v slovenščino in nosi naslov Majhna možnost (Založba Miš, 2007). V času predvajanja filma vam je v naši Knjigarnici na voljo po znižani ceni. Dvojček knjige in filma znaša 15 evrov.

Dodatna gradiva

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

petek, 17. 09. 2021 / 15:30 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

petek, 17. 09. 2021 / 17:45 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

petek, 17. 09. 2021 / 20:30 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.