Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 11:11, tel: 01 239 22 17).

Teheranske zgodbe Ghesse­-ha

Rakhshan Bani-­E’temad / Iran / 2014 / 88 min

Teheranske zgodbe so prvi igrani film iranske režiserke po osem leti trajajoči samoprepovedi snemanja zaradi nezadovoljstva z državno kulturno politiko.

režija Rakhshan Bani-­E’temad, scenarij Rakhshan Bani-­E’temad, Farid Mostafavi, fotografija Koohyar Kalari, glasba Siamak Kalantari, montaža Sepideh Abdolvahab, igrajo Habib Rezaei, Mohammad Reza Forutan, Mehraveh Sharifinia, Golab Adineh, Mehdi Hashemi, Hassan Majooni, Babak Hamidian, Negar Javaherian, produkcija Rakhshan Bani-­E’temad

festivali, nagrade Benetke 2014, Rio de Janeiro 2014, Hamburg 2014, Vancouver 2014, Busan 2014, London 2014, Dunaj 2014, Solun 2014, Beograd 2015, Sydney 2015, Melbourne 2015

IMDb

Film nas popelje v Teheran, kjer sledimo zgodbam sedmih ljudi različnih družbenih plasti – intelektualcev, umetnikov, delavcev, javnih uslužbencev. Enkrat je to zgodba o človeku, ki ga je ponižala birokracija, drugič o odvisnosti od amfetaminov, spet tretjič zgodba o ponižani materi samohranilki. Realistični pristop je nabit z empatijo, celotna slika pa tvori mozaik iranske družbe, v kateri družbeni položaj žensk in vloga režima v življenju običajnih ljudi še vedno ostajata osrednji nevralgični točki.

Teheranske zgodbe so prvi igrani film iranske režiserke po osem leti trajajoči samoprepovedi snemanja zaradi nezadovoljstva z državno kulturno politiko.

»Film Teheranske zgodbe je bil posnet v nenavadnih okoliščinah za celovečerec. Nismo imeli proračuna ali dovoljenja za snemanje, vendar sta se vseeno zbrali skupina vrhunskih poklicnih igralcev ter najboljša in najbolj učinkovita ekipa z izjemno energijo za uresničenje tega filma. /…/ Tedaj je bilo najboljšima iranskima igralkama, Fatemeh Motamed Aria in Baran Kossari, prepovedano igrati. Snemanje smo morali končati čim prej, preden bi zadeli ob oviro ali bi morali popolnoma opustiti projekt. Vse te pomisleke sem imela v mislih med pisanjem scenarija.« (Rakhshan Bani-­E’temad)

Rakhshan Bani-­E’temad
Rojena leta 1954 v Teheranu. Po študiju na tamkajšnji Univerzi dramskih umetnosti je režirala več dokumentarcev za iransko televizijo. Leta 1987 je posnela svoj celovečerni prvenec in se uveljavila kot vodilna iranska filmska ustvarjalka. Njeni filmi izkazujejo močno socialno in politično zavest ter se ne bojijo odpirati zamolčanih tem iranske družbe. Leta 2008 je prejela častni doktorat na Univerzi v Londonu.

filmografija (izbor)
1986 Kharej az Mahdudeh (Off the Limits)
1988 Zard­e Ghanari (Canary Yellow)
1989 Pul­e Khareji (Foreign Currency)
1995 Rusari Abi (Ženska z modrim pajčolanom)
1999 Banoo­Ye Ordibehesht (Majska gospa)
1999 Baran­O­Bumi (Baran in domačin)
2001 Zir­e poost­e shahr (Pod kožo mesta)
2002 Ruz­egar­e ma (Our Times)
2005 Gilane (Gilaneh)
2006 Khoon bazi (Mainline)
2009 We Are Half of Iran’s Population (dok.)
2014 Ghesse­ha (Teheranske zgodbe)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nos ali zarota odpadnikov Nos ili zagovor netakikh

Andrej Hržanovski

nedelja, 05. 12. 2021 / 11:00 / Dvorana

Na letalu vrtijo sovjetske filmske klasike, medtem pa dva gospoda razpravljata o Gogoljevi protonadrealistični kratki zgodbi Nos iz leta 1836 in o tem, kaj danes pomeni biti civiliziran.

Najboljši iz Slona 2021 Najboljši iz Slona 2021

različni avtorji

nedelja, 05. 12. 2021 / 14:00 / Dvorana

Izbor najlepših kratkih animiranih filmov, ki so bili predvajani v letošnjih Slonovih tekmovalnih programih in so najbolj navdušili otroško žirijo.

Wolfwalkers Wolfwalkers

Tomm Moore, Ross Stewart

nedelja, 05. 12. 2021 / 16:00 / Dvorana

Film nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov.