Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 06:19, tel: 01 239 22 17).
Kinobalon na LIFFu 2023

Franceve prijateljske zgodbe Geschichten vom Franz

Johannes Schmid / Avstrija, Nemčija / 2022 / 78 min / pripovedovanje v slovenščini, nemščina / 6+

Devetletnik Franc je najmanjši v razredu, zaradi njegovega piskajočega glasu in zlatih kodrov pa ga marsikdo zamenja za deklico. Nekega jutra na poti v šolo zmoči svoj zvezek z domačo nalogo. Le kaj si bodo mislili sošolci in njegov strogi učitelj Cik-Cak?

režija Johannes Schmid, scenarij Sarah Wassermair, Christine Nöstlinger (knjiga/book), glasba Toni Dobrzanski, fotografija Matthias Grunsky, montaža Karin Hammer, igrajo Jossi Jantschitsch (Franc), Nora Reidinger (Gabi), Leo Wacha (Ernest), Ursula Strauss (Franceva mama), Simon Schwarz (Francev oče), Maria Bill (soseda), Rainer Egge (učitelj Cik-Cak), pripovedovanje v slovenščini Katja Preša, producenti Michael Kitzberger, Katharina Posch, Wolfgang Widerhofer, Nikolaus Geyrhalter, Markus Glaser, Ingo Fliess 

festivali, nagrade CICFF 2022 – Čikago/Chicago (nagrada otroške žirije), nagrada zveze nemških arthouse kinematografov Gilde za najbolj otroški film, Diagonale 2022 – Gradec, Locarno 2023, Filmfestival Max Ophüls Preis 2023

IMDb

Fotografije

zgodba
Ko stoji ob katedru, pred učiteljem prestrašeno zapiska in ne uspe izdaviti niti besedice opravičila. Seveda se mu vsi smejijo, učitelj pa ga brez posluha pošlje v klop. K sreči mu ob strani stojita najboljša prijatelja Gabi in Ernest, a niti njuno prigovarjanje ne pomaga. Takrat pa Franz preko starejšega brata spozna influencerja Hanka Haberja. In kakšno odkritje je to! Hank Haber namreč ve, kaj pomeni biti pravi moški in to v videoposnetkih razlaga tudi vsem drugim. Franc je prepričan, da so Hankova navodila pravi recept za uspeh. A Franc se obnaša čedalje bolj nesramno, kar kmalu ogrozi njegovo prijateljstvo z zvesto Gabi.

o avtorju
Rojen leta 1973 v Vilsbiburgu, Nemčija. Gledališče, film, nemško literaturo in umetnostno zgodovino je študiral v Erlangenu in Münchnu. Na oder je postavil več kot 45 naslovov za opero in gledališče, med njimi tudi nekaj svojih izvirnih del. Njegov prvi celovečerec Blöde Mütze! je imel premiero na Berlinalu in pobral vrsto nagrad za najboljši otroški film.

filmografija (izbor) 
2007 Blöde Mütze! 
2011 Wintertochter
2016 Agnes
2023 Geschichten vom Franz (Franceve prijateljske zgodbe)

iz prve roke
»Film nežno in nevsiljivo naslavlja problem samospoznavanja v času, ki ga zaznamuje lovljenje ravnotežja med raznolikostjo in mavričnimi družinami na eni strani in na drugi strani, žal, ponoven pojav vzornikov, za katere smo že mislili, da so izginili. /…/ Franceve prjateljske zgodbe so zabaven film, ki bo pritegnil vso družino, obenem pa ima nekaj močnih čustvenih trenutkov in prepričljive protagoniste. To je film, ki opogumlja otroke, da se postavijo sami zase.« 
– Johannes Schmid

ponedeljek, 16. 10. 2023

Kinobalon na 34. LIFFu

Ljubljanski mednarodni filmski festival predstavlja pet celovečernih filmov v sekciji Kinobalon.

ponedeljek, 02. 10. 2023

Kinobalon na LIFFu 2023 - za šole in vrtce

Začutite festivalsko vzdušje tudi s šolo ali vrtcem – praznični program s pogovori z režiserkami kar 3 filmov! Samo med 9. in 19. novembrom 2023.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 03. 12. 2023 / 15:00 / Dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Animateka / Družinski Slon

Najboljši iz Slona: 20 let Najboljši iz Slona: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 17:15 / Dvorana

Ob 20-letnici festivala otroška žirija predstavlja izbor zmagovalnih filmov, tako letošnjih kot iz preteklih izdaj Animateke.

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana