Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (za danes zaprto).

Borom Sarret Borom Sarret

Ousmane Sembène / Senegal / 1963 / 22 min / francoščina

Borom Sarret je izpeljava iz bonhomme charet, kar pomeni lastnika voza, nekakšnega taksista. Sledimo spremenljivi sreči možakarja, ki skuša s svojim delom prehraniti družino. Srečanja med njim in njegovimi strankami razkrivajo razmere v senegalski družbi …

režija Ousmane Sembène, scenarij Ousmane Sembène, pripoveduje Ousmane Sembène, fotografija Christian Lacoste, montaža André Gaudier, igrata Ly Abdoulay, konj Albourah

IMDb

Fotografije

Borom Sarret
Borom Sarret

Film je bil restavriran leta 2013 v okviru iniciative World Cinema Project organizacije The Film Foundation ter v sodelovanju z ustanovama Institut National de l’Audiovisuel in Sembène Estate. Restavracija je potekala v laboratorijih Éclair in Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata. Finančna sredstva je zagotovil Doha Film Institute.

zgodba
Borom Sarret je izpeljava iz bonhomme charet, kar pomeni lastnika voza, nekakšnega taksista. Sledimo spremenljivi sreči možakarja, ki skuša s svojim delom prehraniti družino. Srečanja med njim in njegovimi strankami razkrivajo razmere v senegalski družbi …

V izjemnem prvencu Ousmana Sembèna – enem prvih podsaharskih filmov, ki jih je posnel temnopolt Afričan – so že razvidne značilne poteze in tematike avtorjevega filmskega opusa. Posameznik, ne ravno junak, se spopada z novim sistemom: birokratsko zadrtostjo, novo buržoazijo in lažno religioznostjo. Z nemočjo človeka, ki skuša preživeti, s snemanjem na lokaciji in ob prevladi naturščikov film spominja na italijanski neorealizem. Borom Sarret je tudi režiserjev jasni odgovor tistim, ki menijo, da je neodvisnost rešila vse težave afriškega ljudstva.

iz prve roke
»Zanima me opozarjanje na probleme mojih soljudi. Film imam za sredstvo politične akcije, toda nočem snemati propagandnih filmov. Revolucionarni filmi so nekaj drugega. Niti nisem tako naiven, da bi mislil, da je z enim samim filmom mogoče spremeniti senegalsko družbo. Menim pa, da bi lahko v primeru, ko bi vsa skupina delala filme s podobno usmeritvijo, vsaj majčkeno spremenili razmere in zavest ljudi.«
– Ousmane Sembène

petek, 18. 08. 2023

Sembène 100!

V ponedeljek, 18. septembra, ob 20.30 bomo prikazali dva filma senegalskega režiserja Ousmana Sembèna: Borom Sarret in Dekle iz Afrike.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

torek, 27. 02. 2024 / 20:45 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.