Oča Oča

Vlado Škafar / Slovenija / 2010 / 70 min / slovenščina / 12+

Ljubezenski film za vso družino. Oče in sin po dolgem času preživita dan skupaj. (En dan je kot kaplja, v kateri odseva celo človekovo življenje.) Na lepo jesensko nedeljo sta sredi mogočne narave videti, kot da sta sama na svetu. Spet je treba od začetka.

Oči, lahko jaz šofiram? Oči, lahko jaz šofiram?

Miha Hočevar / Slovenija / 2011 / 13 min / slovenščina / 8+

Daddy Daddy

E. Mason Hopper / ZDA / 1923

Klub zdravja Dallas Dallas Buyers Club

Jean-Marc Vallée / ZDA / 2013 / 117 min / podnapisi, angleščina / 16+

Biografska drama o Teksašanu Ronu Woodroofu, električarju, rodeo kavboju, ženskarju in klenem homofobu, ki soočen z lastno diagnozo tako rekoč čez noč postane svetnik, aktivist za pravice obolelih za aidsom, borec proti farmacevtskim gigantom, političnim lobijem in birokraciji. Dobitnik oskarja in zlatega globusa za glavno (Matthew McConaughey) in stransko (Jared Leto) moško vlogo.

Ples z Marijo Dancing with Maria

Ivan Gergolet / Italija, Slovenija, Argentina / 2014 / 75 min / španščina

Devetdesetletna Argentinka Marija Fux v svojem studiu v Buenos Airesu sprejema ljudi iz najrazličnejših družbenih okolij, pogosto pa tudi psihično in telesno prizadete. Uči, da nas h gibanju ne sili melodija, pač pa notranji ritmi, kot sta srčni utrip in dihanje. »Ples je srečanje človeka s človekom,« pravi. Srečanje z Marijo je marsikomu spremenilo življenje.
Potem ko je vse svoje življenje posvetila plesnemu eksperimentiranju in posredovanju svoje metode, se mora Marija tokrat soočiti s svojo zadnjo in morda najtežjo učenko – samo seboj. Vsi imamo meje, ki si jih lahko priznamo in jih nazadnje premagamo. Pri devetdesetih letih Marija bojuje svojo poslednjo bitko – bitko z omejitvami lastnega telesa.

Cirkus Brock Dangerous Curves

Lothar Mendes / ZDA / 1929

Danska Danmark

Kasper Rune Larsen / Danska / 2017 / 90 min / danščina

Prvenec danskega režiserja Kasperja Runeja Larsena nam brez obsojanja in s spoštljivo bližino nariše realističen portret mladosti v trenutku pomembnih življenjskih odločitev.

Daphne Daphne

Peter Mackie Burns / Velika Britanija / 2017 / 90 min / angleščina

Portret razvratne, a ranljive ženske, ki si na prelomni točki življenja postavi večno vprašanje: kaj sploh hočem?

Dar Fur - Vojna za vodo Dar Fur - Vojna za vodo

Tomo Križnar in Maja Weiss / Slovenija / 2006 / 89 min / podnapisi, slovenščina, zaghava, fur, angleščina, arabščina / 14+

Celovečerni dokumentarni film o misiji neodvisnega publicista in znanega aktivista Toma Križnarja, ki ga je februarja 2006 tedanji slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek poslal med upornike v Darfur z nalogo, da preveri, kaj se v resnici dogaja.

Črna komanda Dark Command

Raoul Walsh / ZDA / 1940

Premiera ameriškega filma

Temne sence Dark Shadows

Tim Burton / ZDA / 2012 / 113 min

Najnovejši skupni projekt Tima Burtona in Johnnyja Deppa je vizualno razkošna vampirska komedija, v kateri svet galantnih krvosesov in nesmrtne ljubezni silovito trči ob sedemdeseta, čas svobodnega seksa, drog in rock’n’rolla. Med čudaškimi stvori, tistimi živimi in tistimi ne-mrtvimi, ne manjkata niti Christopher Lee in Alice Cooper.

Najtemnejša ura Darkest Hour

Joe Wright / ZDA, Velika Britanija / 2017 / 125 min / angleščina, francoščina, nemščina

Začetek druge svetovne vojne. Padec Francije je neizbežen, Britaniji grozi vojaška invazija. Medtem ko se novopečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill (Gary Oldman) spopada s političnimi rivali, mora sprejeti usodno odločitev: bo sklenil mirovno pogodbo z nacistično Nemčijo ali združil narod v boju za svobodo.

Darwinova nočna mora Darwin's Nightmare

Hubert Sauper / Francija, Avstrija, Belgija / 2004 / 117 min / podnapisi, ruščina, svahili, angleščina / 16+

Hči Camorre Hči Camorre

Siniša Gačić / Slovenija, Italija / 2019 / 80 min / italijanščina

Slovensko-italijanski dokumentarec o zloglasni članici neapeljske mafije Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita, ki se po prihodu iz zapora sooča z izzivi vsakdanjega življenja.

Hči moja Figlia mia

Laura Bispuri / Italija, Švica, Nemčija / 2018 / 100 min / italijanščina

Desetletna Viktorija ima topel in ljubeč odnos s svojo materjo Tino. A njuno mirno življenje na sardinskem podeželju vznemiri dekličino odkritje, da je lokalna žurerka Angelica njena biološka mati.

Vrabčev dan Der Tag des Spatzen

Philip Scheffner / Nemčija / 2010 / 100 min

Bizarna raziskovalna naloga preseže meje politične srhljivke. Vse se začne z ‘umorom’ vrabca, ki so ga ustrelili, ker se je usedel se je na kup domin in v okviru televizijskega spektakla predčasno sprožil verižno reakcijo več deset tisočih skrbno postavljenih domin.

Pri stricu Idrizu Kod amidže Idriza

Pjer Žalica / Bosna in Hercegovina / 2004 / 95 min

Nori dnevi Dani ludila

Damian Nenadić / Hrvaška, Slovenija / 2018 / 72 min / hrvaščina

Dokumentarec nas popelje v običajno skriti svet duševno drugačnih posameznikov, ki jih je družba izločila in spremenila v paciente v procesu farmakološkega zdravljenja.

Kozarček za dober dan Naj sul

Noh Young-Seok / Južna Koreja / 2008 / 116 min / korejščina

Dead But Not Buried Dead But Not Buried

Phil Mulloy / Velika Britanija / 2011 / 80 min / angleščina

Zakaj so ukradli truplo g. Christieja? Kdo ga je ukradel? Kdo je v resnici g. Jakamoto – izjemen stripar, genialen znanstvenik ali psihopatski serijski morilec? Ga. Christie se poda na sled za svojim možem. Njena pot se konča globoko v tunelih, ki jih je na Islandiji ustvarila lava. Tam se spopade s svojimi nočnimi morami in nazadnje le izve pretresljivo resnico o pravi identiteti gospoda Christieja. Pripravite se. Prihaja Christiejev čas!

Ne vedo kaj delajo Dead End

William Wyler / ZDA / 1937

Društvo mrtvih pesnikov Dead Poets Society

Peter Weir / ZDA / 1989 / 128 min

Naj te film odpelje na krilih poezije!

Krvavi sneg 2 Død Snø 2

Tommy Wirkola / Norveška / 2014 / 105 min

Film, ki zgodbo začne tam, kjer jo je izvirnik končal, ne izgublja časa in se požene naravnost v akcijo. Absurden, grotesken, zelo smešen in čez vsako mero dobrega okusa – drugi del norveške zombijevske komedije prinaša še več zabave, še več akcije in še več krvi! Nacijevsko drobovje bo beli norveški sneg spet obarvalo rdeče! Uradni izbor – Sundance 2014.

Smrt v Sarajevu Smrt u Sarajevu

Danis Tanović / 2016 / 85 min / bosanščina, angleščina, francoščina

V sarajevskem hotelu Evropa so ravno sredi mrzličnih priprav na slovesnost ob stoletnici začetka prve svetovne vojne, ko zaposleni napovejo stavko. Film Danisa Tanovića, dobitnika oskarja za Nikogaršnjo zemljo, je prejel srebrnega medveda in nagrado FIPRESCI v Berlinu.

Smrtno varen Death Proof

Quentin Tarantino / ZDA / 2007 / 113 min / angleščina

Najbolj vroči DJ-ki z umetniškim imenom Jungle Julia (Sydney Tamiia Poitier) petek zvečer predstavlja priložnost za divjo zabavo z njenima prijateljicama Shanno in Arlene (Jordan Ladd in Vanessa Ferlito). Tri privlačne lisičke se odpravijo v noč. Toda pozornost, ki jo zbujajo, ni povsem nedolžna. Vsak njihov gib potuhnjeno opazuje kaskader, strah vzbujajoči psihopat, ki tiči za volanom svojega bliskovitega smrtonosnega avtomobila. Zabava deklet se sprevrže v divji beg pred serijskim morilcem.