Danes je blagajna odprta od 17:20 do 21:00 (odpre se čez 12:51).

Vrabčev dan Der Tag des Spatzen

Philip Scheffner / Nemčija / 2010 / 100 min

Bizarna raziskovalna naloga preseže meje politične srhljivke. Vse se začne z 'umorom' vrabca, ki so ga ustrelili, ker se je usedel se je na kup domin in v okviru televizijskega spektakla predčasno sprožil verižno reakcijo več deset tisočih skrbno postavljenih domin.

Scheffner se je lotil bizarne raziskovalne naloge, ki v nekem trenutku preseže meje politične srhljivke. Vse se začne z ‘umorom’ nedolžnega vrabca, ki je bil 4. novembra 2005 ustreljen nekje na Nizozemskem. Razlog? Usedel se je na kup domin in v okviru televizijskega spektakla predčasno sprožil verižno reakcijo več deset tisočih skrbno postavljenih domin. Novica o ptičevi nasilni smrti je postala medijski dogodek, ki so ga prenašale številne svetovne televizijske postaje in tiskani mediji, še več, ‘umor’ je bil iz primera lokalnega pomena napihnjen v primer nacionalnega pomena! No, Scheffner – v prostem času tudi sam navdušen opazovalec ptic – hoče zadevi ‘priti do dna’, pa se poda raziskat izvor ‘umora’, kar ga prek številnih vojaških baz v Nemčiji in novic o smrti nemških vojakov v Afganistanu pripelje v osamljeno vasico ob Baltskem morju.

»Med delom dokumentarnega filmskega ustvarjalca in dejavnostjo opazovalca ptic obstajajo podobnosti. Pri obeh velja, da manj ko je osebo videti ali slišati, boljši je izid. Telo se zvije v nenavadne položaje in dihanje se upočasni. Izogibaš se tudi najmanjšega giba, saj lahko povzroči zvoke in motnje. Opazovalec skuša postati neviden ali skriti svojo prisotnost. Ni udeleženec. Pravzaprav ga tam sploh ni. Menim, da se je treba vprašati, kako dolgo lahko ostanemo v takšnem položaju in kaj se zgodi, ko psevdonevtralen opazovalec nenadoma postane del posnetka.« (Philip Scheffner)

On 14 November 2005, a sparrow was shot dead in the northern Netherlands after toppling 23,000 of 4.3 million dominoes that had been laid out for a television event. The death of the sparrow became a trigger for a chain reaction, leading to protests around the world. On the same day, a German soldier died in Afghanistan.

Philip Scheffner – filmografija:
The Halfmoon Files (2007); Vrabčev dan / Day of the Sparrow (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

20.000 vrst čebel 20.000 especies de abejas

Estibaliz Urresola Solaguren

torek, 16. 07. 2024 / 18:20 / Dvorana

Tankočutna, s soncem obsijana zgodba o otroku, ki išče svoje ime. Prvenec baskovske režiserke je devetletni igralki prinesel nagrado za najboljšo vlogo na lanskem Berlinalu.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

torek, 16. 07. 2024 / 20:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Dodatna projekcija

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 16. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.