Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 03:07, tel: 01 239 22 17).

Vrabčev dan Der Tag des Spatzen

Philip Scheffner / Nemčija / 2010 / 100 min

Bizarna raziskovalna naloga preseže meje politične srhljivke. Vse se začne z 'umorom' vrabca, ki so ga ustrelili, ker se je usedel se je na kup domin in v okviru televizijskega spektakla predčasno sprožil verižno reakcijo več deset tisočih skrbno postavljenih domin.

Scheffner se je lotil bizarne raziskovalne naloge, ki v nekem trenutku preseže meje politične srhljivke. Vse se začne z ‘umorom’ nedolžnega vrabca, ki je bil 4. novembra 2005 ustreljen nekje na Nizozemskem. Razlog? Usedel se je na kup domin in v okviru televizijskega spektakla predčasno sprožil verižno reakcijo več deset tisočih skrbno postavljenih domin. Novica o ptičevi nasilni smrti je postala medijski dogodek, ki so ga prenašale številne svetovne televizijske postaje in tiskani mediji, še več, ‘umor’ je bil iz primera lokalnega pomena napihnjen v primer nacionalnega pomena! No, Scheffner – v prostem času tudi sam navdušen opazovalec ptic – hoče zadevi ‘priti do dna’, pa se poda raziskat izvor ‘umora’, kar ga prek številnih vojaških baz v Nemčiji in novic o smrti nemških vojakov v Afganistanu pripelje v osamljeno vasico ob Baltskem morju.

»Med delom dokumentarnega filmskega ustvarjalca in dejavnostjo opazovalca ptic obstajajo podobnosti. Pri obeh velja, da manj ko je osebo videti ali slišati, boljši je izid. Telo se zvije v nenavadne položaje in dihanje se upočasni. Izogibaš se tudi najmanjšega giba, saj lahko povzroči zvoke in motnje. Opazovalec skuša postati neviden ali skriti svojo prisotnost. Ni udeleženec. Pravzaprav ga tam sploh ni. Menim, da se je treba vprašati, kako dolgo lahko ostanemo v takšnem položaju in kaj se zgodi, ko psevdonevtralen opazovalec nenadoma postane del posnetka.« (Philip Scheffner)

On 14 November 2005, a sparrow was shot dead in the northern Netherlands after toppling 23,000 of 4.3 million dominoes that had been laid out for a television event. The death of the sparrow became a trigger for a chain reaction, leading to protests around the world. On the same day, a German soldier died in Afghanistan.

Philip Scheffner – filmografija:
The Halfmoon Files (2007); Vrabčev dan / Day of the Sparrow (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.