Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:32, tel: 01 239 22 17).

Hči moja Figlia mia

Laura Bispuri / Italija, Nemčija, Švica / 2018 / 100 min / italijanščina

Rahločuten film o tem, kaj vse lahko pomenita materinstvo in materinska ljubezen. Zgodba, umeščena na sončno sardinsko podeželje, z viharnostjo čustev v spomin prikliče velike italijanske melodrame.

režija Laura Bispuri, scenarij Laura Bispuri, Francesca Manieri, fotografija Vladan Radović, glasba Nando di Cosimo, montaža Carlotta Cristiani, igrajo Valeria Golino (Tina), Alba Rohrwacher (Angelica), Sara Casu (Vittoria), Udo Kier (Bruno), Michele Carboni (Umberto)

festivali, nagrade Berlinale 2018, Hongkong2018, Sydney 2018

Desetletna Vittoria naenkrat izve, da ima dve materi: poleg Tine, ki z možem Umbertom zanjo toplo in ljubeče skrbi že celo življenje, še Angelico, biološko mater, ki živi nekoliko odmaknjena od vasi, med živalmi na kmetiji. Ko se z njo zbliža skozi pojasnila na vprašanja, ki so deklico mučila celo življenje, se Tina začne bati, da bi lahko biološka vez ogrozila njen odnos s hčerjo – Vittorio namreč Angelicina živahnost in navidezna neustrašnost povsem prevzameta.

»Že samo ob pogledu na lik matere hitro vidimo, da obstajajo v nekakšni arhetipski dvojnosti ‘dobre’ in ‘slabe’ matere. Pomislite na Sveto pismo in zgodbo o Kralju Salomonu ter njegovo sodbo glede tega, katera od dveh žensk je otrokova ‘prava’ mati. Podobno je z grškimi tragedijami. ‘Žensko stanje’ poskušam raziskovati tako, da za osnovo vzamem zgodbe naših prednikov. /…/ Primerjam jih z vprašanji in danostmi sodobnih žensk /…/. Tradicionalna ideja o družini začne pokati po šivih.« (Laura Bispuri)

Laura Bispuri
Rojena leta 1977 v Rimu. Po uspešno opravljenem študiju filma na rimski Univerzi La Sapienza je za svoje kratke filme prejela številne nagrade. S celovečernim prvencem Zaprisežena devica se je leta 2015 uvrstila v tekmovalni program Berlinala, potem pa je film obšel več kot osemdeset festivalov po svetu in bil večkrat nagrajen. V drugem celovečernem filmu, Hči moja, ki se je ravno tako uvrstil v tekmovalni program Berlinala, Bispurijeva nadaljuje raziskovanje ženske identitete v konservativnem okolju.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.