Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:17).

Daaaaaali! Daaaaaali!

Quentin Dupieux / Francija / 2023 / 77 min / francoščina

Absurden pogled na lik Salvadorja Dalija v filmu, ki privzame podobno nadrealistično obliko, kot jo poznamo iz Dalijevih slikarskih del.

igrajo Anaïs Demoustier (Judith), Gilles Lellouche (Dali), Édouard Baer (Dali), Jonathan Cohen (Dali), Pio Marmaï (Dali), Didier Flamand (Dali), Romain Duris (Jérôme), Nicolas Carpentier, Alain Chabat, Tom Dingler, Marc Fraize

IMDb

Mlade novinarke Judith še nikoli ni dajala večja trema. Pred njo je kolosalen izziv: opraviti mora intervju z velikim Salvadorjem Dalijem. Ko se umetnik prikaže na dogovorjenem mestu, se izkaže, da je v resnici še bolj grandiozen, kot so ji povedali. V vseh pomenih besede. Veliki Dali namreč ne pristane na intervju, dokler niso do potankosti izpolnjeni vsi pogoji za njegov nastop. S tem se za Judith začne misija nemogoče. Ne samo da gre za pogoje, ki jih je domala nemogoče izpolniti, temveč tudi film sam postane samosvoja umetnina, v kateri ni prostora za zdravorazumsko logiko.

 »Ob snovanju filma sem kmalu spoznal, da ne bi smel posneti filma o Daliju, ampak z njim. Da bi moral iskati obliko svobode, ki jo njegovo delo v meni navdihuje. Ne zanima me pripovedovanje zgodbe o Daliju v umetniški šoli, pojasnjevanje njegovih frustracij in dvoumnosti ali snemanje umetnika pri delu. Dali mi je všeč kot oseba, kot genij sporazumevanja, skorajda bolj kot Dali umetnik. Všeč mi je, kako se je lastni podobi nenehno skušal izmakniti s poigravanjem z njo. To je poklon filma Daliju. Nefilm o Daliju za umetnika, ki si nikoli ne bi želel biti ukalupljen. V ta namen se moraš zazreti v vesolje, kot je to storil on, in se odpraviti nedaleč od norosti. Nori film za genija.« (Quentin Dupieux)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!