Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odprto še 10 minut, tel: 01 239 22 17).

Daphne Daphne

Peter Mackie Burns / Velika Britanija / 2017 / 90 min / angleščina

Portret razvratne, a ranljive ženske, ki si na prelomni točki življenja postavi večno vprašanje: kaj sploh hočem?

režija Peter Mackie Burns , scenarij Nico Mensinga, fotografija Adam Scarth, montaža Nick Emerson , igrajo Emily Beecham (Daphne), Geraldine James (Rita), Tom Vaughan-Lawlor (Joe), Nathaniel Martello-White (David), Osy Ikhile (Tom), Sinead Matthews (Billie), Ryan McParland (Jay), Ritu Arya (Rachida), Richard Banks (tat cigaret), Gary John Clarke (brezdomec), Maurisa Selene Coleman (prijateljica), Karina Fernandez (Beth)

festivali, nagrade Rotterdam 2017, Edinburg/Edinburgh 2017 (najboljša vloga v britanskem filmu), München 2017

IMDb

Portret razvratne, a ranljive ženske, ki si na prelomni točki življenja postavi večno vprašanje: kaj sploh hočem?

Daphne ima enaintrideset let. Premlada je, da bi se ustalila, in prestara, da bi živela brez cilja. Do čustev ima skrajno ciničen odnos: ob omembi trajne ljubezni iz rokava raje povleče odrezav Žižkov citat. Da bi se izognila razmišljanju o prihodnosti, se raje prepušča dolgim nočem, polnih alkohola in neobveznih spolnih avantur. Potem pa se nekega dne, ko je priča spodletelemu ropu, v katerem reši življenje lastniku trgovine, vse to spremeni. Ciničen oklep, v katerega je bila odeta do sedaj, začne naenkrat kazati prve razpoke. Bliža se soočenje s še kako potrebno spremembo v njenem življenju.

»Škotski režiser Burns je poleg začinjene karakterne študije ustvaril tudi odličen film o Londonu. Ta urbani utrip ni bil tako živo podan vse od preloma tisočletja, v filmih, kot sta The Low Down Jamieja Thravesa ali Wonderland Michaela Winterbottoma. Podobno kot ta filmska ustvarjalca Burns poišče nove zorne kote, iz katerih opazuje mesto in živahne, manj glamurozne četrti. Izriše se film, poln sočutja in duše, s protagonistko, ki včasih težko ugaja, vendar jo je zlahka občudovati.« (Jamie Dunn, The Skinny)

Peter Mackie Burns
Rojen leta 1967 na Škotskem. Že s prvim kratkometražcem Milk je osvojil zlatega medveda za najboljši kratki film na filmskem festivalu v Berlinu. Film so predvajali na več kot stotih mednarodnih filmskih festivalih. Daphne je njegov celovečerni igrani prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinodvorišče / Razprodano

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

četrtek, 08. 06. 2023 / 21:30 / Kinodvorišče

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.