Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (odprto še 01:21, tel: 01 239 22 17).
10. festival žanrskega filma Kurja Polt
Od 17. do 23. aprila 2023.

Kurja polt 10: Vse najboljše!

Kurja polt praznuje jubilejno deseto edicijo! In ker ima rojstni dan, si bo dala duška. Namesto tradicionalne tematske retrospektive z repom in glavo bo letošnja retrospektiva Vse najboljše, Kurja polt! prinesla cvetober naših najljubših filmov … ki so doslej izviseli. Ne zato, ker bi bili slabi, pač pa nasprotno, ker so »predobri«. Otvoritvena Zabava, antihollywoodska satira komičnih genijev Blaka Edwardsa in Petra Sellersa, je tako »predobra«, da smo si jo nalašč trgali od ust, čakajoč na jubilejno deseto edicijo.

V okviru fokusa Politike vesterna si bomo v Kinodvoru ogledali dokumentarec Vzetje, ki pokaže, kako je pokrajina Monument Valley, ki je zgodovinsko pripadala ljudstvu Navajo, postala utelešenje mita o pionirskem belem ameriškem ljudstvu. V okviru mini fokusa Kultni Hongkong pa bo na sporedu za počit smešna grozljiva komedija Gospod Vampir, ki ji po priljubljenosti med poznavalci hongkonškega kultnega filma ne bomo našli rivala.

Med Sodobnimi bo na ogled prismojen poklon starim superjunaškim serijam v režiji francoskega absurdista Quentina Dupieuxa Kajenje povzroča kašelj, najnovejši triler žanrskega auteurja Fabricea du Welza Nezadržno, posnet na čudovito zrnatih 16 milimetrov, najbolj srčkan film vseh časov Marcel, školjka v šolnih Deana Fleischerja Campa, kick-ass Kate Hudson v podzemlju neonskega New Orleansa in najnovejšem filmu Ane Lily Amirpour Mona Lisa in krvava luna, belgijski režiser Jonas Govaerts pa bo predstavil svoj gonzo akcijski triler, komedijo in buddy movie H4Z4RD.

Na Konferenci kultnega filma bosta pod budnim očesom dr. Russa Hunterja predavala dr. Alexia Kannas z Univerze RMIT v Melbournu in dr. Steve Jones z britanske Univerze Northumbria. V Kinodvorovi Galeriji pa se z razstavo fotografij 10 let Kurje polti spominjamo naših začetkov in prve dekade festivalskih edicij. Vse najboljše, Kurja polt, ti stara sablja!

Maša Peče in Festival Kurja polt

10. Festival Kurja polt je del praznovanja stoletnice kina na Kolodvorski in petnajste obletnice mestnega kina, ki ju obeležujemo z vrsto dogodkov, s katerimi ozaveščamo o pomenu in vlogi mestnega kina kot urbanega kulturnega, ustvarjalnega in družabnega središča.

Vzetje The Taking

Alexandre O. Philippe / ZDA / 2021 / 76 min / angleščina

Potem ko je seciral Hitchcockov sloviti prizor pod prho v filmu 78/52 in Friedkinove čudovite možgane v filmu Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča, se dežurni kronist in anatom ameriške filmske ikonografije in mitotvorstva loti prizorišča Monument Valley.

Zabava The Party

Blake Edwards / ZDA / 1968 / 99 min / angleščina

Zabava, klimaktični vrhunec fizične burleskne komike sanjskega dvojca Blake Edwards in Peter Sellers, ki jo anglosaški svet danes zmotno in prav komično dojema kot relikt politične nekorektnosti (Britanec z rjavo obarvanim obrazom igra Indijca), je v resnici huronsko smešna in predrzna satira vseh naglavnih grehov Hollywooda, vključno s ksenofobijo.

Nezadržno Inexorable

Fabrice du Welz / Belgija, Francija / 2021 / 98 min / francoščina

Najnovejši film belgijskega mojstra avtorskega žanrskega filma in starega prijatelja festivala Kurja polt, Fabricea du Welza, je triler, poln laži in poželenj. Predpostavka je preprosta. Tu je premožna družina. Tu je oče, uspešen romanopisec, ki se bori s pisateljsko blokado. In potem je tu vsiljivka. Film se odvija dušeče počasi, vse dokler se ne razkrijejo pretekle skrivnosti in se začne prelivanje krvi – v čudovito zrnati, 16-milimetrski estetiki, kakršne smo od du Welza in direktorja fotografije Manuela Dacossa že vajeni.

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Ana Lily Amirpour / ZDA / 2021 / 106 min / angleščina

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.

H4Z4RD H4Z4RD

Jonas Govaerts / Belgija / 2022 / 88 min

Noah ima rad svoje dekle, svojo hčerko in svoj avto, toda ko sprejme na videz preprosto uslugo, se znajde v dirki, zaradi katere lahko izgubi bodisi ljubljeni avto, družino ali življenje. Sledi pogovor z režiserjem!

Gospod Vampir Geung see sin sang

Ricky Lau / Hong Kong / 1985 / 96 min

Gospod Vampir, še danes huronsko smešen in priljubljen blockbuster iz zlate dobe osemdesetih let, je počelo folklornega podžanra jiangshi (ali izvorno kantonsko geongsi) – filmov o skakljajočih vampirjih, pred katerimi se obvaruješ le tako, da zadržuješ dih in jih obmetavaš z lepljivim rižem. Brez heca!

Marcel, školjka v šolnih Marcel the Shell with Shoes On

Dean Fleischer Camp / ZDA / 2021 / 90 min / angleščina

Animirano-igrani mokumentarec, ki spregovori o žalovanju in težkih trenutkih z izjemno občutljivostjo, a tudi humorjem, je nedvomno eden najbolj očarljivih filmov za dušo, kar ste jih kdaj videli. Če mislite, da ste zanj prestari, vam bo preklemano žal. Marcel je film – in školjka – za vse! Nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljši animirani celovečerec.