Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 10:55).

Brianovo življenje Monty Python's Life of Brian

Terry Jones / Velika Britanija / 1979 / 94 min / angleščina, latinščina

Anarhična satira na institucionalno religijo in hudomušna parodija hollywoodskih bibličnih spektaklov v režiji in izvedbi legendarne britanske komične zasedbe Monty Python je ob nastanku sprožala burne kontroverze, a upravičeno zaslovela kot ena najbolj smešnih in predrznih filmskih komedij vseh časov.

režija Terry Jones , scenarij Monty Python (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin), fotografija Peter Biziou, montaža Julian Doyle, glasba Geoffrey Burgon, produkcija John Goldstone, igrajo Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

IMDb

zgodba
Judeja, leto 33. Obupani Rimljani se na vso moč trudijo ohraniti red v času nemirov in prelomnih sprememb v deželi, kjer novi mesije vznikajo kot gobe po dežju. Tudi Brian Cohen (Graham Chapman), mladenič, ki se je rodil istega dne kot Jezus v sosednji hiši, se po spletu absurdnih okoliščin znajde v vlogi nesojenega mesije. Pythonovci zasedejo celo parado vlog, da bi vzeli pod drobnogled vse in vsakogar, od ozdravljenih gobavcev in Poncija Pilata do revolucionarjev, rimskih legionarjev, norih prerokov in institucije križanja.

Anarhična satira na institucionalno religijo in hudomušna parodija hollywoodskih bibličnih spektaklov v režiji in izvedbi legendarne britanske komične zasedbe Monty Python je ob nastanku sprožala burne kontroverze, a upravičeno zaslovela kot ena najbolj smešnih in predrznih filmskih komedij vseh časov.

iz prve roke
»Brez dlake na jeziku razgali svet, kakršnega smo si ustvarili, in ne morete kaj, da se mu ne bi smejali.«
– Terry Gilliam

»S producentom Johnom Goldstonom sva križem Amerike iskala denar za snemanje filma. V New Yorku sva govorila s kopico ljudi in vsi so nama rekli, da se s čim takšnim ne upajo spopasti. /…/ Nad Pythonovci so bili navdušeni, toda snov filma je bila prenevarna. Ves ta čas sem bil v stiku z Georgeom Harrisonom, ki mi je pravil ‘ne skrbi, priskrbel vam bom denar’. Jaz pa sem bil prepričan, da se to ne bo zgodilo. /…/ Toda George je bil mož besede. Financiral je vso produkcijo, vzel hipoteko na svojo hišo in zbral denar. Bilo je neverjetno. Plačal je za film, ker ga je hotel videti. Še nikoli v zgodovini ni nihče toliko odštel za kinovstopnico. Bog ga požegnaj.«
– Eric Idle, The Pythons’ Autobiography By The Pythons

kritike
»Brianovo življenje je še danes izjemen dosežek, mojstrovina Monty Pythonovcev: 90-minutni skeč, povzdignjen na raven povsem konsistentnega, skrajno predrznega in ambicioznega filma, posnetega v Tuniziji na nekdanjih setih Zeffirellijevega Jezusa iz Nazareta s 3 milijoni britanskih funtov, ki jih je – potem ko je producent EMI Films iz strahu odtegnil svojo podporo – zagotovil kitarist skupine The Beatles George Harrison. Film, poln neizmerno smešnih prizorov in sijajnih vizualnih momentov. /…/ Bi ga lahko posneli danes? Leta 2019 je narava cenzure in samocenzure precej spremenjena. Šale o govornih napakah bi šle gledalcem težko po grlu, nekatere besede, ki jih Brian jezno izreka, da bi bil slišati bolj judovsko, se zdijo zgrešene, vsa snov o transspolnem liku pa bi Pythonovce danes spravila v lepo kašo. Toda kakšen triumf je bil to za Grahama Chapmana, ki je prepričljivo in ganljivo upodobil prepadenega povprečneža, odločenega, da se postavi za svoja načela in v boju z zlobnim imperijem kot Luke Skywalker osuplo odkrije resnico o svojem poreklu. Brianovo življenje je nepričakovano iskrena in dobrohotna hvalnica ideji strpnosti.«
– Peter Bradshaw, The Guardian

ponedeljek, 05. 08. 2019

Na Filmu pod zvezdami razprodanih kar devet projekcij; prihaja Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Film pod zvezdami, ki ga v Kinodvoru že vrsto let pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, smo v soboto zaključili z razprodano Vikendovo predpremiero filma Yesterday. Grajsko dvorišče so gledalci popolnoma napolnili še neverjetnih osemkrat, tako da je letošnji obisk priljubljenega letnega kina presegel 16.000 obiskovalcev. V zadnjem poletnem mesecu s filmi na prostem nadaljujemo: že od jutri dalje bomo z večernimi projekcijami spet na našem Kinodvorišču na Kolodvorski, konec meseca pa se bomo z zdaj že tradicionalnim Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu s klasikami filmske komedije poslovili od poletnega kina.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.