Danes je blagajna odprta od 16:00 do 19:00 (odpre se čez 04:08).

Hitchcock in hladna vojna Double Take

Johan Grimonprez / Belgija, Nizozemska, Nemčija / 2009 / 80 min / angleščina

Kako združiti Hitchcocka, hladno vojno, širjenje televizije in reklame za kavo? Je našteto mogoče združiti v povezano celoto? Hitchcock in hladna vojna je eksperimentalni dokumentarni film, ki iz razburljivega obdobja okrog leta 1960 ustvari posebno filmsko izkušnjo. Hitchcock je bil na vrhuncu ustvarjalnih moči. Castro je zasedel Kubo in Američane izgnal iz Prašičjega zaliva; Rusi so Američane prehiteli v vesoljskem programu, Gagarin je šel kot prvi v vesolje; podpredsednik Nixon je obiskal Moskvo; televizija je osvajala svet. In reklame za kavo, v kateri je tako užival tudi Hitch, so bile modni hit. Hitchcock (in njegov dvojnik!) z Grimonprezovo manipulacijo nastopa kot paranoični profesor, čigar teze zrcalijo mednarodne spletke. Soodgovoren je tudi za svetovno politično nestabilnost, za kar so krivi tudi njegovi filmi, predvsem Ptiči kot univerzalna metafora konca sveta.

»Ptiči je metafora za katastrofo televizijskega vdora v domove, potem je tu še zgodovinsko ozadje kubanske raketne krize in hladne vojne. To je metafora za dvojnike – dvojnika Vzhoda in Zahoda, politična dvojnika eden drugega, ki oba izražata strah, a sta ujeta v isto paradigmo … Povezana je z nečim zelo sodobnim – celotno zadevo terorističnega spektakla, vojno v Iraku in tekmo z Iranom v širjenju atomskega orožja. To so stvari, ki vedno migotajo v ozadju.« (Johan Grimonprez)

Johan Grimonprez – filmografija
Dial H-I-S-T-O-R-Y (1998)
Looking for Alfred (2005)
Hitchcock in hladna vojna/Double Take (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

nedelja, 14. 08. 2022 / 17:00 / Dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Bergmanov otok Bergman Island

Mia Hansen-Løve

nedelja, 14. 08. 2022 / 19:00 / Dvorana

Avtobiografsko navdahnjeni film Mie Hansen-Løve (Zbogom, prva ljubezen) je melanholična meditacija o razmerjih, igriv razmislek o ustvarjalnem procesu ter intimen poklon švedskemu mojstru. Film je bil premierno prikazan v glavnem programu festivala v Cannesu.

Orkester Orkester

Matevž Luzar

ponedeljek, 15. 08. 2022 / 17:00 / Dvorana

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …