Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:30 (odpre se čez 11:57).

Hitchcock in hladna vojna Double Take

Johan Grimonprez / Belgija, Nizozemska, Nemčija / 2009 / 80 min / angleščina

Kako združiti Hitchcocka, hladno vojno, širjenje televizije in reklame za kavo? Je našteto mogoče združiti v povezano celoto? Hitchcock in hladna vojna je eksperimentalni dokumentarni film, ki iz razburljivega obdobja okrog leta 1960 ustvari posebno filmsko izkušnjo. Hitchcock je bil na vrhuncu ustvarjalnih moči. Castro je zasedel Kubo in Američane izgnal iz Prašičjega zaliva; Rusi so Američane prehiteli v vesoljskem programu, Gagarin je šel kot prvi v vesolje; podpredsednik Nixon je obiskal Moskvo; televizija je osvajala svet. In reklame za kavo, v kateri je tako užival tudi Hitch, so bile modni hit. Hitchcock (in njegov dvojnik!) z Grimonprezovo manipulacijo nastopa kot paranoični profesor, čigar teze zrcalijo mednarodne spletke. Soodgovoren je tudi za svetovno politično nestabilnost, za kar so krivi tudi njegovi filmi, predvsem Ptiči kot univerzalna metafora konca sveta.

»Ptiči je metafora za katastrofo televizijskega vdora v domove, potem je tu še zgodovinsko ozadje kubanske raketne krize in hladne vojne. To je metafora za dvojnike – dvojnika Vzhoda in Zahoda, politična dvojnika eden drugega, ki oba izražata strah, a sta ujeta v isto paradigmo … Povezana je z nečim zelo sodobnim – celotno zadevo terorističnega spektakla, vojno v Iraku in tekmo z Iranom v širjenju atomskega orožja. To so stvari, ki vedno migotajo v ozadju.« (Johan Grimonprez)

Johan Grimonprez – filmografija
Dial H-I-S-T-O-R-Y (1998)
Looking for Alfred (2005)
Hitchcock in hladna vojna/Double Take (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Blizu Close

Lukas Dhont

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Zadnjič

Ia EO

Jerzy Skolimowski

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 18:30 / Dvorana

Najmlajši osemdesetletnik Jerzy Skolimowski postavi gledalca v kožuh svojega štirinožnega protagonista ter ustvari vizualno izviren in globoko pretresljiv pogled na sodobno Evropo. Ia je osvojil nagrado žirije na zadnjem festivalu v Cannesu ter se uvrstil na številne sezname najboljših filmov leta. Nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film!

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.