Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odpre se čez 01:33).

Agrarna utopija Sawan baan na

Uruphong Raksasad / Tajska / 2009 / 122 min / tajščina

Kako lahko sanjamo o utopiji, če pa naši želodci neprestano krulijo? Film o dveh revnih družinah, ki se na severu Tajske na enem riževem polju borita za preživetje, lahko beremo kot odo bukolični idili in načinu življenja, ki povsod po svetu izginja, ali kot kritiko modernega poljedelstva in oris trpke realnosti sodobnega kmeta, ki se ne more izviti iz primeža bančnih dolgov, skorumpirane oblasti in majhne gospodarske vrednosti pridelka. Lep predstavnik potrpežljive dokumentaristike in zrcalna slika industrializirani proizvodnji hrane, ki jo prikazuje film Hrana, d.d.

»Prav toliko kot snemanje filmov me zanima še kmetijstvo. Menim, da je eden najbolj plemenitih poklicev človeštva. Če naredimo primerjavo: v kmetijstvu živila pridelamo iz zemlje za neposredno zaužitje, medtem ko drugi poklici proizvajajo le dohodek, s katerim si lahko kupimo hrano. Sodobno kmetijstvo se spoprijema s številnimi težavami na različnih ravneh, od lastništva zemlje do osredotočenosti državne politike na gospodarsko rast in mednarodno konkurenco. Kakšen je končni smisel vsega tega? Sprašujem se, ali globalizacijske silnice danes niso postale mnogo močnejše od narodnih vlad. Ne vem, kam nas vse to pelje.« (Uruphong Raksasad)

Uruphong Raksasad – filmografija
March of Time (2001)
Stories from the North (2006)
Agrarna utopija/Sawan baan na (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

nedelja, 02. 10. 2022 / 11:00 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.

Najboljši rojstni dan Best Birthday Ever

Michael Ekbladh

nedelja, 02. 10. 2022 / 11:30 / Mala dvorana

Vsak otrok ima rad svoj rojstni dan in nepričakovane dogodivščine! Družinski animirani film je primeren tudi za mlajše otroke in za prvo izkušnjo celovečernega filma.

Luknja Il buco

Michelangelo Frammartino

nedelja, 02. 10. 2022 / 16:45 / Dvorana

Ekspedicija v eno najglobljih evropskih jam postane v rokah italijanskega režiserja Michelangela Frammartina (Štirikrat) poetično popotovanje v neznano, kjer dobita čas in prostor povsem nov pomen. Obvezen ogled v kinu! Posebna nagrada žirije na festivalu v Benetkah.