Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 05:51).

Agrarna utopija Sawan baan na

Uruphong Raksasad / Tajska / 2009 / 122 min / tajščina

Kako lahko sanjamo o utopiji, če pa naši želodci neprestano krulijo? Film o dveh revnih družinah, ki se na severu Tajske na enem riževem polju borita za preživetje, lahko beremo kot odo bukolični idili in načinu življenja, ki povsod po svetu izginja, ali kot kritiko modernega poljedelstva in oris trpke realnosti sodobnega kmeta, ki se ne more izviti iz primeža bančnih dolgov, skorumpirane oblasti in majhne gospodarske vrednosti pridelka. Lep predstavnik potrpežljive dokumentaristike in zrcalna slika industrializirani proizvodnji hrane, ki jo prikazuje film Hrana, d.d.

»Prav toliko kot snemanje filmov me zanima še kmetijstvo. Menim, da je eden najbolj plemenitih poklicev človeštva. Če naredimo primerjavo: v kmetijstvu živila pridelamo iz zemlje za neposredno zaužitje, medtem ko drugi poklici proizvajajo le dohodek, s katerim si lahko kupimo hrano. Sodobno kmetijstvo se spoprijema s številnimi težavami na različnih ravneh, od lastništva zemlje do osredotočenosti državne politike na gospodarsko rast in mednarodno konkurenco. Kakšen je končni smisel vsega tega? Sprašujem se, ali globalizacijske silnice danes niso postale mnogo močnejše od narodnih vlad. Ne vem, kam nas vse to pelje.« (Uruphong Raksasad)

Uruphong Raksasad – filmografija
March of Time (2001)
Stories from the North (2006)
Agrarna utopija/Sawan baan na (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program I (2023) Slonov tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 10:00 / Dvorana

Program šestih kratkih filmov, v katerih se glavni junaki podajo na razburljiva potovanja ter premagujejo svoje strahove in nevarnosti.

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program II (2023) Slonov tekmovalni program II (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 11:30 / Dvorana

Program šestih kratkih filmov o sprejemanju drugačnosti, doseganju želja, nogometu z gosko in mačji zabavi, na kateri gre vse narobe.

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program III (2023) Slonov tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 13:30 / Dvorana

Program sedmih kratkih filmov o ustvarjalnosti, prijateljstvu, soočanju z različnimi človeškimi vzgibi, čustvi in izgubo ter o tem, kako je biti mlado dekle v Iranu.