Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odprto še 14 minut, tel: 01 239 22 17).

Agrarna utopija Sawan baan na

Uruphong Raksasad / Tajska / 2009 / 122 min / tajščina

Kako lahko sanjamo o utopiji, če pa naši želodci neprestano krulijo? Film o dveh revnih družinah, ki se na severu Tajske na enem riževem polju borita za preživetje, lahko beremo kot odo bukolični idili in načinu življenja, ki povsod po svetu izginja, ali kot kritiko modernega poljedelstva in oris trpke realnosti sodobnega kmeta, ki se ne more izviti iz primeža bančnih dolgov, skorumpirane oblasti in majhne gospodarske vrednosti pridelka. Lep predstavnik potrpežljive dokumentaristike in zrcalna slika industrializirani proizvodnji hrane, ki jo prikazuje film Hrana, d.d.

»Prav toliko kot snemanje filmov me zanima še kmetijstvo. Menim, da je eden najbolj plemenitih poklicev človeštva. Če naredimo primerjavo: v kmetijstvu živila pridelamo iz zemlje za neposredno zaužitje, medtem ko drugi poklici proizvajajo le dohodek, s katerim si lahko kupimo hrano. Sodobno kmetijstvo se spoprijema s številnimi težavami na različnih ravneh, od lastništva zemlje do osredotočenosti državne politike na gospodarsko rast in mednarodno konkurenco. Kakšen je končni smisel vsega tega? Sprašujem se, ali globalizacijske silnice danes niso postale mnogo močnejše od narodnih vlad. Ne vem, kam nas vse to pelje.« (Uruphong Raksasad)

Uruphong Raksasad – filmografija
March of Time (2001)
Stories from the North (2006)
Agrarna utopija/Sawan baan na (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

petek, 27. 05. 2022 / 21:00 / Dvorana

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Nad oblaki SpaceBoy

Olivier Pairoux

sobota, 28. 05. 2022 / 14:30 / Dvorana

Je mogoče poleteti nad oblake? Jim in Ema v drzni pustolovščini odkrivata, da je med Zemljo in vesoljem še prostor za odkrivanje. Tudi samega sebe.

Kinobalon / Novo na sporedu

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Radivoje Andrić

sobota, 28. 05. 2022 / 16:45 / Dvorana

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.