Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:45 (odpre se čez 01:45).

Zadnji vlak proti domu Last Train Home

Fan Lixin / Kitajska, Kanada, Velika Britanija / 2009 / 85 min / mandarinščina

Konec januarja se na Kitajskem vsako leto ponovi dramatični ritual, ko se 130 milijonov delavcev pred kitajskim novim letom iz industrijskih predelov odpravi na podeželje, kjer bi radi v družinskem krogu preživeli praznike. Gre za največjo migracijo ljudi na Zemlji; množice se zgrinjajo proti železniškim postajam in si skušajo zagotoviti vozovnico proti domu. Mnogim ne uspe, drugi za pot porabijo več tednov. Režiser spremlja eno takšnih družin, moža in ženo, ki sta dom in otroka pustila pred šestnajstim leti, da bi se odselila v mesto in skušala preživeti družino. Srečanja z odraščajočima otrokoma so vse bolj boleča, predvsem z uporniško hčerko na višku pubertete, ki ne more razumeti, kako sta ju starša lahko pustila pri babici …

»Močno so me ganile razlike med bogatimi in revnimi … med življenjem na podeželju in urbanim okoljem v veliki prestolnici, kot je Peking ali Šanghaj. Blaginjo, ki jo danes Kitajska uživa, lahko večinoma pripišemo migracijskim delavcem, a na žalost pogosto ne prejemajo socialne podpore ali dovolj oskrbe, ki bi jim omogočili boljše življenje. Menil sem, da moram o tej tematiki posneti film, da bi povečal ozaveščenost ljudi, ki žive v mestu, da bi znali bolje ceniti to, kar imajo.« (Fan Lixin)

Fan Lixin – filmografija
Zadnji vlak proti domu (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dodatna projekcija

Človek s senco Človek s senco

Ema Kugler

torek, 29. 09. 2020 / 18:00 / Dvorana

Genetski kod sili človeka v reprodukcijo. Novorojeni nima izbire, kot nemočno bitje je dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti na položaju moči … Umetniška silovitost in estetska domišljenost filma navajata gledalca na spontano transformacijo v odnosu do etike, družbe ter sprejemanja in dojemanja umetnosti.

Milost Roubaix, une lumière

Arnaud Desplechin

torek, 29. 09. 2020 / 20:45 / Dvorana

Po resničnem zločinu posneti film noir, v katerem režiser Arnaud Desplechin (Božična zgodba, Jimmy P.) in njegov glavni junak, policijski načelnik Daoud, iščeta svetlobo v človeku.

Corpus Christi Boże Ciało

Jan Komasa

sreda, 30. 09. 2020 / 15:00 / Dvorana

Film, temelječ na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem, je sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi, ki jo poganja nepozabni nastop glavnega igralca.