Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:45 (za danes zaprto).

Zadnji vlak proti domu Last Train Home

Fan Lixin / Kitajska, Kanada, Velika Britanija / 2009 / 85 min / mandarinščina

Konec januarja se na Kitajskem vsako leto ponovi dramatični ritual, ko se 130 milijonov delavcev pred kitajskim novim letom iz industrijskih predelov odpravi na podeželje, kjer bi radi v družinskem krogu preživeli praznike. Gre za največjo migracijo ljudi na Zemlji; množice se zgrinjajo proti železniškim postajam in si skušajo zagotoviti vozovnico proti domu. Mnogim ne uspe, drugi za pot porabijo več tednov. Režiser spremlja eno takšnih družin, moža in ženo, ki sta dom in otroka pustila pred šestnajstim leti, da bi se odselila v mesto in skušala preživeti družino. Srečanja z odraščajočima otrokoma so vse bolj boleča, predvsem z uporniško hčerko na višku pubertete, ki ne more razumeti, kako sta ju starša lahko pustila pri babici …

»Močno so me ganile razlike med bogatimi in revnimi … med življenjem na podeželju in urbanim okoljem v veliki prestolnici, kot je Peking ali Šanghaj. Blaginjo, ki jo danes Kitajska uživa, lahko večinoma pripišemo migracijskim delavcem, a na žalost pogosto ne prejemajo socialne podpore ali dovolj oskrbe, ki bi jim omogočili boljše življenje. Menil sem, da moram o tej tematiki posneti film, da bi povečal ozaveščenost ljudi, ki žive v mestu, da bi znali bolje ceniti to, kar imajo.« (Fan Lixin)

Fan Lixin – filmografija
Zadnji vlak proti domu (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:00 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Do zmage in naprej Hækkum rána

Guðjón Ragnarsson

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Navdihujoč dokumentarec o skupini deklic, ki trenirajo košarko pod vodstvom nekonvencionalnega trenerja, ki pred njih ves čas postavlja nove izzive. Skupaj dosegajo izvrstne rezultate in dekleta postajajo vse bolj samostojne, močne in pripravljene, da spremenijo svet. Toda ali je svet pripravljen nanje?

Blizu Close

Lukas Dhont

nedelja, 02. 04. 2023 / 14:00 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.