Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (za danes zaprto).

Nasvidenje, kako ste? Dovidjenja, kako ste?

Boris Mitić / Srbija / 2008 / 61 min / srbščina

Mitić, avtor kultnega dokumentarca Lepa Dijana, se je v tem filmu »srbske narodne substance« lotil s serijo bolj ali manj ponarodelih aforizmov, podkrepljenih s pomenljivimi, največkrat bizarnimi in grotesknimi dokumentarnimi vinjetami iz srbskega vsakdana, ki jih je režiser po vsej Srbiji zbiral od leta 2003 naprej. Pripovedovalec (besedilo bere Nebojša Glogovac), obupani, samodestruktivni slehernik, bi bil »pripravljen umreti za svoja prepričanja … če bi le lahko našel kaj, v kar bi verjel«. Rad bi našel način, kako umreti, zato začne različne nasprotnike (poštenega politika, skesanega vojnega zločinca, hipokritskega moralista, neodgovornega starša, nehvaležnega otroka …) izzivati v absurdne dvoboje, ki jih začini z izborom najboljših srbskih političnih aforizmov.

»Svet se je davno postavil na glavo, zato ga lahko razumemo le z uporabo opisov in komentarjev, ki so prav tako obrnjeni narobe. Subverzivni aforizmi, introspektivne eno- ali dvovrstičnice, tako pogoste v satiri naklonjeni Srbiji, so odličen primer takšnih taktičnih duhovitih izrekov. Te ‘polresnice, ki razgrinjajo resnico in pol’, so nekonvencionalne, a resne razlage katere koli življenjske situacije.« (Boris Mitić)

Boris Mitić – filmografija
Lepa Dijana (2003)
Kvadratura flaše (2003)
Unmik Titanik (2004)
Nasvidenje, kako ste?/Dovidjenja, kako ste? (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

četrtek, 29. 09. 2022 / 16:00 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

četrtek, 29. 09. 2022 / 18:45 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Novo na sporedu

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

četrtek, 29. 09. 2022 / 20:30 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.