Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 03:57, tel: 01 239 22 17).
Od 14. julija do 6. avgusta 2022, ob 21:30, Ljubljanski grad.

Inventura Inventura

Darko Sinko / Slovenija / 2021 / 106 min / slovenščina

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Zgodba z zahodne strani West Side Story

Steven Spielberg / ZDA / 2021 / 156 min / angleščina

Steven Spielberg nas odpelje na newyorške ulice petdesetih let s svežo priredbo brezčasne klasike o tragičnih ljubimcih, ujetih med spopade dveh tolp različnih etničnih pripadnosti. Muzikal, poln barv, ikoničnih pesmi in osupljivih plesnih prizorov, je spektakel, ki ga je treba doživeti na velikem platnu!

Vzporedni materi Madres paralelas

Pedro Almodóvar / Španija / 2021 / 123 min / španščina

Zgodba o dveh zelo različnih ženskah, ki se srečata v bolnišnici, kamor prideta rodit, ter nepričakovanih zapletih, ki sledijo. Najnovejši film Pedra Almodóvarja je odprl Beneški filmski festival in Penélope Cruz prinesel tamkajšnjo nagrado za najboljšo igralko.

Vojvoda The Duke

Roger Michell / Velika Britanija / 2020 / 96 min / angleščina

Po resnični zgodbi posneta komedija o hudomušnem Angležu, sodobnem Robinu Hoodu, ki je ukradel Goyo iz Narodne galerije. Zadnji film Rogerja Michella (Notting Hill) z Jimom Broadbentom in Helen Mirren v glavnih vlogah.

Morena Murina

Antoneta Alamat Kusijanović / Hrvaška, Brazilija, Slovenija, ZDA / 2021 / 96 min / podnapisi, hrvaščina, angleščina / 15+

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.

Pravi moški Ich bin dein Mensch

Maria Schrader / Nemčija / 2021 / 102 min / nemščina, angleščina

Pravi moški je igriva in duhovita zgodba o ljubezni, hrepenenju in o tem, kaj nas dela ljudi. Dobitnik berlinskega srebrnega medveda za glavno žensko vlogo, otvoritveni film zadnjega Liffa in prejemnik nagrade žirije Art kino mreže Slovenije.

Tajni agent 117: Iz Afrike z ljubeznijo OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire

Nicolas Bedos / Francija, Belgija / 2021 / 117 min / francoščina

Potem ko pade v gnezdo vohunov v Kairu in se izgubi v Riu, se tajni agent 117 poda na reševalno misijo v črno Afriko. Vohunska parodija z Jeanom Dujardinom v glavni vlogi (Sean Connery do zadnjega manšetnega gumba in šarmantnega nasmeška) je nasmejala občinstvo na zaključni projekciji lanskega festivala v Cannesu.

Najbolj grozen človek na svetu Verdens verste menneske

Joachim Trier / Norveška, Švedska, Danska, Francija / 2021 / 127 min / norveščina

Portret mladenke v dvanajstih poglavjih, s prologom in epilogom – film Joachima Trierja (Oslo, 31. avgusta) je očarljiva, igriva in duhovita drama o ljubezni v našem času ter o tem, kako lahko imaš v življenju vse, pa se še vedno počutiš kot največja zguba na svetu. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Elvis Elvis

Baz Luhrmann / Avstralija / 2022 / 159 min / angleščina

Elvisova življenjska zgodba je drama filmskih razsežnosti, ki kar kliče po velikem platnu! Epski spektakel Baza Luhrmanna (Veliki Gatsby) zvezdnikovo zgodbo prikazuje skozi prizmo njegovega zapletenega odnosa s skrivnostnim menedžerjem, »polkovnikom« Tomom Parkerjem. Njuno razmerje spremljamo v obdobju dvajsetih let, medtem ko Amerika doživlja velike družbeno-kulturne pretrese in izgublja svojo nedolžnost. Film je svetovno premiero doživel na zadnjem festivalu v Cannesu.

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi / Japonska / 2021 / 179 min / japonščina, korejščina, angleščina

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Kupe št. 6 Hytti nro 6

Juho Kuosmanen / Finska, Estonija, Rusija, Nemčija / 2021 / 107 min / ruščina, finščina, angleščina

Finski režiser Juho Kuosmanen (Najsrečnejši dan Ollija Mäkija) nas z arktičnim filmom ceste – ali bolje: železniške proge – popelje skozi zasneženo Rusijo devetdesetih let, da bi nam povedal toplo, nostalgično zgodbo o tem, kaj nas povezuje kot človeška bitja. Dobitnik velike nagrade žirije na festivalu v Cannesu.

Francoska depeša The French Dispatch

Wes Anderson / Velika Britanija, Nemčija, Francija / 2021 / 108 min / angleščina

Wes Anderson oživlja zbirko zgodb iz zadnje številke ameriške revije The French Dispatch, ki naj bi v 20. stoletju izhajala v izmišljenem francoskem mestu. Ljubezensko pismo časnikarstvu in starim francoskim filmom.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert / ZDA / 2022 / 139 min / mandarinščina, angleščina

Odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame. Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo!

Prasica, slabšalni izraz za žensko Prasica, slabšalni izraz za žensko

Tijana Zinajić / Slovenija / 2021 / 90 min / slovenščina

Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Filmski prvenec Tijane Zinajić je s Festivala slovenskega filma odnesel kar sedem vesen, tudi za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva.

Dobri šef El buen patrón

Fernando León de Aranoa / Španija / 2021 / 120 min / španščina

Javier Bardem blesti kot »dobri šef« v trpki, a nadvse zabavni tovarniški satiri o sodobnih delovnih razmerjih. Šest nagrad goya, med njimi za najboljšega igralca, režijo in film.

Hiša Gucci House of Gucci

Ridley Scott / ZDA, Kanada / 2021 / 158 min / angleščina

Ljubezen, glamur, dekadenca, izdajstvo, maščevanje in nazadnje … umor! Ko se Patrizia Reggiani (Lady Gaga), outsiderka skromnega porekla, poroči v družino Gucci, njena brezobzirna ambicioznost ogrozi družinsko dediščino in požene v tek neustavljiv vrtinec dogodkov. Film je navdihnil resnični škandal, ki je v devetdesetih letih pretresel italijanski modni imperij.

Dune: peščeni planet Dune

Denis Villeneuve / ZDA, Kanada / 2021 / 155 min / angleščina

Mladi Paul Atreides, prestolonaslednik mogočne rodbine, mora odpotovati na najnevarnejši planet v vesolju, da bi zagotovil prihodnost svojemu ljudstvu. Težko pričakovana priredba znanstvenofantastične klasike je svetovno premiero doživela na Beneškem filmskem festivalu.

Jagnje Dýrið

Valdimar Jóhannsson / Islandija, Švedska, Poljska / 2021 / 106 min / islandščina

Razpoloženjski hibrid družinske drame in islandske ljudske pripovedke je osvojil nagrado za izvirnost v sekciji Posebni pogled v Cannesu ter nagrado za najboljši celovečerec v Sitgesu.

Spencer Spencer

Pablo Larraín / Nemčija, Čile, ZDA, Velika Britanija / 2021 / 111 min / angleščina

Težko pričakovani film Pabla Larraína (Jackie) s Kristen Stewart v vlogi princese Diane si zamišlja, kaj se je dogajalo tistega usodnega božiča, ko se je princeska odločila, da bo pravljico končala po svoje.

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier / Francija / 2021 / 92 min / francoščina

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.

Orkester Orkester

Matevž Luzar / Slovenija / 2021 / 111 min / nemščina, slovenščina

Matevž Luzar (Srečen za umret) nas v svojem novem filmu popelje na veseljaško gostovanje pihalnega orkestra v tujino. Skozi razigrane in včasih že razgrajaške prigode se izrisujejo majhne in velike usode posameznih članov in njihovih družin.

Sladičeva pica Licorice Pizza

Paul Thomas Anderson / ZDA / 2021 / 134 min / angleščina

Bilo je nekoč … v dolini San Fernando. Paul Thomas Anderson (Gospodar, Fantomska nit) nas odpelje v zgodnja sedemdeseta z edinstveno ljubezensko zgodbo, ki ji nikoli ne zmanjka bencina. Sladičevo pico si bomo med drugim zapomnili po prelomnih nastopih obeh glavnih igralcev. Do zadnjega diha!

Ulica nočnih mor Nightmare Alley

Guillermo del Toro / ZDA / 2021 / 134 min / angleščina

Ko se karizmatični, a propadli Stanton Carlisle v zanikrnem potujočem cirkusu spoprijatelji z jasnovidko Zeeno in njenim možem Petom, nekdanjim mentalistom, se mu vrata do uspeha končno odprejo. Z novopridobljenim znanjem začne slepariti lahkoverne bogataše v elitnih klubih štiridesetih let, kjer se kmalu spajdaši s skrivnostno, zapeljivo, a nevarno psihiatrinjo Lillith … Razkošen karnevalski neonoir Guillerma del Tora (Oblika vode) je prejel štiri nominacije za oskarja, tudi za najboljši film.

Nak Nope

Jordan Peele / ZDA / 2022 / 131 min / angleščina

»Kako se reče slabemu čudežu?« Brat in sestra na nebu nad svojim rančem opazita skrivnosten fenomen. Odločita se, da ga bosta ujela s kamero in obogatela … Jordan Peele, ki je s filmoma Zbeži! in Mi na novo definiral sodobno grozljivko, se vrača s svojo značilno mešanico groze, humorja in provokativne družbene kritike. Nak se je znašel na vrhu lestvic najboljših filmov leta po izboru revij, kot sta Cahiers du Cinéma in Sight & Sound.