Danes je blagajna odprta od 13:20 do 22:15 (odprto še 05:26, tel: 01 239 22 17).
Mlada žirija na 39. Mednarodnem filmskem festivalu Ciné-Jeune de l’Aisne

Mlada žirija na 39. Mednarodnem filmskem festivalu Ciné-Jeune de l’Aisne

Iza, Zara in Leon so se med 6. in 8. aprilom udeležili spletne edicije festivala ter izbirali najboljše kratke filme za mlade.

Kinodvor že vrsto let sodeluje pri koordinaciji mednarodne mladinske žirije na francoskem festivalu Ciné-Jeune de l’Aisne. Običajno v mesto Laon, ki se nahaja severovzhodno od Pariza, odpotuje ekipa treh mladih slovenskih žirantov z učiteljico. Zaradi izredne situacije se je tokratna edicija preselila na splet, trije žiranti, vsi nadebudni učenci francoščine, Iza Napotnik in Zara Čater z Osnovne šole Ledina ter Leon Cvetković iz Pionirskega doma, pa so se festivala udeležili kar od doma. Učence je na festivalu spremljala tudi mentorica Nives Syed Mihelič, učiteljica francoščine in angleščine na OŠ Ledina.

Mednarodno žirijo, ki podeljuje glavno nagrado festivala, sestavljajo še trije učenci iz Francije – letos tri dekleta z lokalne gimnazije ter mladi žiranti s partnerskega nemškega festivala otroškega in mladinskega filma Schlingel, od koder se je tokrat pridružil en žirant.

Mlada žirija je skupaj z mentorji iz vseh treh držav zasedala med 6. in 8. aprilom. V tem času so si mladi ogledali tri tekmovalne sklope kratkih filmov v sekcijah 11+ in 13+. Skupaj 17 kratkih filmov, večinoma francoske produkcije, je obsegalo različne žanre in zvrsti, polne pestrih in aktualnih zgodb. Ogledu posameznega tekmovalnega sklopa je sledila vodena razprava, v kateri so mladi žiranti za vsak film posebej izpostavili pozitivne in negativne vidike, razmišljali o zvočni in vizualni podobi, od barv, premikov kamere in pripovedne linije do sporočila filma. Na koncu so žiranti podrobno pretresli vse filme še enkrat, vsak pa je imel možnost zagovarjati svojega »ljubljenca«.

Po napetem in živahnem glasovanju so se člani žirije zedinili, da glavno nagrado letos podelijo igranemu filmu Beauty Boys mladega francoskega režiserja Florenta Gouëlouja. Film pripoveduje zgodbo dveh mladih fantov, ki na vaškem odprtem odru nastopita kot drag queena, in tako poudarja pomembnost sprejemanja samega sebe ter premagovanja strahu pred drugačnim. Režiser, ki je film posnel po spominih iz lastnega otroštva sredi francoskega podeželja konec devetdesetih, si je po mnenju žirije nagrado prislužil zaradi izvirnosti obravnavane teme, režije igralcev in zgodbe ter navdihujočega sporočila.

Tik pred koncem festivala so žiranti posneli tudi videopozdrav, celotna podelitev nagrad pa je na voljo za ogled tukaj.

Za mlade žirante festival ni pomenil le pestre filmske izkušnje, ki jim je prinesla poglobljen in strukturiran razmislek o filmu, temveč je predstavljal tudi zanimivo kulturno in jezikovno izmenjavo ter poglabljanje vezi z vrstniki iz različnih delov Evrope.

Kako so mladi žiranti sami doživljali festival?

Zara: »Na festivalu Ciné-Jeune sem zelo uživala. To je bil zame prvi pravi stik s francoskim jezikom, kar je bilo na začetku tudi naporno. Zelo rada gledam filme, zato sem zelo uživala, ko sem lahko dva dni zapored počela le to. Filme sem gledala tudi precej drugače in bolj podrobno kot po navadi, ker sem morala sproti razmišljati o stvareh, ki so mi všeč oz. mi niso. Včasih je bilo to zelo težko, saj kdaj sploh ne najdeš utemeljenega razloga, zakaj ti je film všeč, ampak ti preprosto je. Zelo sem vesela, da sem bila lahko del tega, in upam, da bom tudi v prihodnosti dobila kakšno podobno priložnost.«

Leon: »Mislim, da je bilo sodelovanje na filmskem festivalu super izkušnja, v kateri smo se naučili veliko o filmih in se bolj poglobili v podrobnosti ter res lahko videli, kaj naredi filme posebne. Upam, da bo v prihodnje še veliko takih dejavnosti.«

Mednarodni festival Ciné-Jeune de l’Aisne je letos razdeljen na dva dela: na spomladansko edicijo, ki je potekala od 23. marca in se zaključila s podelitvijo nagrad 9. aprila, ter na jesensko, ki upa, da bo mladim občinstvom filme oktobra lahko prikazala tudi v kinodvoranah.

Katalog letošnjega festivala je v pdf obliki dostopen tukaj.

Če bi tudi vas ali vaše učence zanimalo sodelovanje na podobnih dogodkih v prihodnje, nam pišite na solski@kinodvor.org.

Kinobalon. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa Kinobalon.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.