Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (za danes zaprto).
Kinodvor 100! Mestni kino 15!
Leto 2023 so zaznamovale kar tri za kino na Kolodvorski pomembne obletnice: stoletnica kina na Kolodvorski, dvajsetletnica art kina in petnajstletnica Javnega zavoda Kinodvor. To simbolno pomembno leto za filmsko kulturo v mestu smo obeležili z vrsto dogodkov, s katerimi smo ozaveščali o pomenu in vlogi mestnega kina kot urbanega kulturnega, ustvarjalnega in družabnega središča. Praznovanje se nadaljuje tudi v 2024.

Začeli smo že januarja: v programu Za zamudnike vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajamo enega od naših dvanajstih najbolj obiskanih filmov, predstavili pa smo jih tudi s priložnostno razstavo v naši Galeriji. V februarju smo jubilejno deseto edicijo programa Kinosloga. Retrosex., s katerim se spominjamo legendarnega erotičnega kina Sloga, proslavili z dvojno dozo noči erotičnega filma v kar dveh večerih in s petimi filmi. Marca smo se z razstavo 10 let Kurje polti spomnili na začetke tega žanrskega festivala in prve dekade festivalskih edicij. Marca je v Kinodvoru potekal tudi dvodnevni mednarodni seminar Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo, posvečen vključevanju mladih v oblikovanje filmskih programov. V Ciklusu Patricie Highsmith, ko smo med marcem in majem prikazovali izbrane filme po literarnih predlogah mojstrice psihološkega trilerja Patricie Highsmith, smo v sklopu programa Filmska srečanja ob kavi ponovno pokazali Tujca na vlaku Alfreda Hitchcocka in se ob tem pogovarjali o zgodovini našega kina. Prvič so film v kinu na Kolodvorski namreč predvajali 7. in 8. junija 1967 – tedaj pod naslovom Neznanec v vlaku. Od maja do septembra smo v sodelovanju z Japonsko fundacijo iz Tokia in Veleposlaništvom Japonske v Ljubljani prikazali štiri japonske klasike: maja Balado o Narayami (Narayama bushi-ko) in Globoka hrepenenja bogov (Kamigami no fukaki yokubo), dvema filmoma Shoheia Imamure pa sta konec poletja sledila še dva filma Yasujira OzujaOkus riža z zelenim čajem (Ochazuke no aji) in Potovanje v Tokio (Tokyo monogatari).

Julija in avgusta je bil v sklopu Počitnic s Kinobalonom na ogled izbor 15 filmov za Kinobalonov 15. rojstni dan. V Kinodvorovem šolskem programu so učenci različnih starosti ob programu kratkih filmov Škatla z barvami in na delavnici Krotilci svetlobe ustvarili barvito kinematografsko doživetje. Za zaključek poletja smo v Letnem Kinodvoru na Kongresnem trgu stoletnico kina na Kolodvorski obeležili s Parižanko (A Woman of Paris) Charlesa Chaplina, prelomnim delom ene največjih ikon velikega platna; filmom, ki je v kinematografe prišel prav tistega leta, ko se je prvič prižgal projektor Ljubljanskega dvora.

V letu obletnic smo zasnovali tudi novo programsko sekcijo Ponedeljki, ki je namenjena (ponovnemu) odkrivanju in potovanju po bogati filmski krajini. V njej smo do zdaj predstavili filme in programske sklope senegalskega avtorja Ousmana Sembèna, iranske filmske ustvarjalke Mitre Farahani, čilskega dokumentarista Patricia Guzmána, ukrajinske režiserke Marine Er Gorbač, Dereka Jarmana, Roberta Bressona, Víctorja Ericeja in Mana Raya, če jih naštejemo le nekaj.

Septembra smo pripravili tudi dve tematski razstavi: v Kinodvorovi Galeriji je na ogled razstava Peter Kocjančič: filmski plakati, ki predstavlja reprodukcije prvih ohranjenih slovenskih filmskih plakatov iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, v Plakatni galeriji TAM-TAM, Figovec, pa je na razstavi Kinodvor je mestni kino! Že 15 let. predstavljen izbor plakatov in del s področja vizualnih komunikacij, ki so nastali v prvih petnajstih letih delovanja Javnega zavoda Kinodvor.

Oktobra (poglejte si koledar dogodkov – pdf) je praznovanje doseglo vrhunec: cel mesec so bili vsi naši programi prežeti z obeleževanjem obletnic, še posebej slavnostno pa je bilo na dan stote obletnice odprtja kina. Petnajstega oktobra 1923 je kino Ljubljanski dvor svoja vrata odprl s slavnostno projekcijo filma Mladi Medardo Mihályja Kertésza (Michaela Curtiza). Petnajstega oktobra 2023 smo na dveh projekcijah ob 11. in 19. uri predvajali restavrirano 35-milimetrsko različico filma, ki jo je z novo glasbeno partituro Andreja Goričarja pospremil Orchestra of the Imaginary.

Med 19. in 21. oktobrom je Kinodvor dihal z mladimi na 8. mednarodnem filmskem festivalu Kinotrip, za katerega program vsako leto izberejo mladi za mlade, najbolj prazničen mesec pa je zaključila tradicionalna Noč grozljivk.

Meseca november in december sta bila v znamenju največjih filmskih festivalov, Liffe in Animateka, v celoti praznični december pa smo zaključili s Silvestrskimi projekcijami. S kampanjo Srce nam bije za kino. Že 100 let. smo »opremili« plakatna mesta po mestu in pripravili predfilm za projekcije v dvorani, decembra pa smo izdelalli tudi priponke, ki smo jih podarjali obiskovalcem.

V duhu obletnice in s prihodnostjo v mislih pa smo zasnovali tudi Kinodvorovo tradicionalno novoletno darilo. Decembra smo ob posebnih dogodkih tudi za obiskovalke in obiskovalce pripravili darilo z imenom Kinko – Kino na Kolodvorski večen kot ginko, ki vsebuje seme drevesa ginko in navodilo za sajenje. Sporočilo je bilo, da nam srce bije za kino še za nadaljnjih sto in tako vsaj še za tisoč let. Toliko časa namreč lahko raste drevo ginko (Lat.: Ginko biloba), ki je simbol dolgoživosti, trdoživosti in nepremagljivosti.

V letu 2024 nadaljujemo z nizom projekcij filmov, ki obeležujejo stoletnico kina na Kolodvorski. Med drugim bomo vsak mesec prikazali delo enega od legendarnih režiserjev, igralcev in filmskih osebnosti, ki bi letos dopolnili 100 let.

Aktualno

Za zamudnike / Kinodvor 100!

Šarada Charade

Stanley Donen

nedelja, 24. 03. 2024 / 19:00 / Dvorana

Vedno očarljiva Audrey Hepburn (»Bog jo je poljubil na lice!«) ter Cary Grant, šarmanten in nabrit kot še nikoli, nas zabavata v romantičnem in napetem vohunskem trilerju, postavljenem v Pariz šestdesetih let.

Za zamudnike / Kinodvor 100!

Šarada Charade

Stanley Donen

nedelja, 24. 03. 2024 / 19:00 / Dvorana

Vedno očarljiva Audrey Hepburn (»Bog jo je poljubil na lice!«) ter Cary Grant, šarmanten in nabrit kot še nikoli, nas zabavata v romantičnem in napetem vohunskem trilerju, postavljenem v Pariz šestdesetih let.

Spored

nedelja, 24. 03. 2024 / 19:00 / Dvorana

Šarada

Stanley Donen

Za zamudnike / Kinodvor 100!

Ob stoletnici rojstva Caryja Granta.

Asset 1

Spored

nedelja, 24. 03. 2024 / 19:00 / Dvorana

Šarada

Stanley Donen

Za zamudnike / Kinodvor 100!

Ob stoletnici rojstva Caryja Granta.

Asset 1

sreda, 17. 01. 2024

Praznovanje v 2024 nadaljujemo s filmskimi stoletniki in stoletnicami

V letu 2024 nadaljujemo z nizom projekcij filmov, ki obeležujejo stoletnico kina na Kolodvorski. Med drugim bomo vsak mesec prikazali delo enega od legendarnih režiserjev, igralcev in filmskih osebnosti, ki bi letos dopolnili 100 let.

četrtek, 19. 01. 2023

Mestni kino 15! - Za zamudnike

Dvanajst nedelj, dvanajst najbolj obiskovanih filmov v programu Za zamudnike.

ponedeljek, 25. 09. 2023

Peter Kocjančič: filmski plakati

Razstava reprodukcij filmskih plakatov iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, od 27. septembra 2023 v galeriji Kinodvora. V naši Knjigarnici so naprodaj izbrane reprodukcije plakatov z razstave.

Vsi prispevki

Kinodvor 100! Mestni kino 15! - novice

petek, 16. 02. 2024

Metkina Kinoknjižnica

Direktorica Metka Dariš v februarju in marcu s polic naše Knjigarnice priporoča film Saint Omer (Saint Omer, Alice Diop, Francija, 2022), knjigo Richard McGuire, Tukaj (VigeVage knjige, Ljubljana, 2021) in izdelke z reprodukcijami filmskih plakatov Petra Kocjančiča.

sobota, 23. 12. 2023

Darila s podobami Kocjančičevih plakatov

Reprodukcije plakatov, zvezki Zapisani filmu, platnene vrečke, razglednice s podobami filmskih plakatov slovenskega oblikovalca in fotografa Petra Kocjančiča so posvečeni stoletnici našega kina.

četrtek, 14. 12. 2023

Kino na Kolodvorski večen kot ginko

V prazničnem decembru smo ob posebnih dogodkih za obiskovalke in obiskovalce pripravili darilo z imenom Kinko – Kino na Kolodvorski večen kot ginko, ki vsebuje seme drevesa ginko in navodilo za sajenje.