Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odprto še 02:03, tel: 01 239 22 17).
10 let Kurje polti – razstava fotografij
od 28. marca

10 let Kurje polti – razstava fotografij

»In če ne hodimo v kino zaradi vznemirjenja, če že kot otroci sprejemamo kulturne standarde omikanih odraslih, če imamo tako malo zagona in energije, da pristajamo na ‘dober okus’, potem nam za film bržkone nikoli ne bo resnično mar.«
– Pauline Kael, »Trash, Art, and the Movies«, Harper’s Magazine, 1969

Festival žanrskega filma Kurja polt praznuje in prikazuje – pogosto prvič na domačem platnu in v izvornem formatu filmskega traku – tisto čudovito bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, ki nosi oznake žanrski, kultni, eksploatacijski, B film in camp. Nekateri med njimi so filmske sirote brez pedigreja. Drugi so zamolčani, spregledani, prepovedani biseri velikih auteurjev. Vsi skupaj pa tvorijo filmsko subkulturo, ki ima svoj credo, videz in kult privržencev, pa tudi svoje večno mesto na kanonski margini, od koder kriči zoper konvencionalnost in konformizem, zoper družbeni, politični in filmski status quo.

Z razstavo 10 let Kurje polti se spominjamo naših začetkov in prve dekade festivalskih edicij, gostovanj filmskih avtorjev, predavanj filmskih teoretikov, delavnic festivalskega fanzina in filmske kritike, resnih pogovorov in okroglih miz ter nadvse neresnih druženj.

Zgodovinski spomin so beležili fotografi in fotografinje: Domen Pal, Katja Goljat, Matjaž Rušt in Nada Žgank, ter festivalska ekipa. Čez prvo sito je fotografije spustila: Maša Peče. Za razstavo jih je pripravila: Metka Dariš. Natisnil in obrezal jih je: Boštjan Sikošek v svoji delavnici (Siar). V okvirje in na stene jih je skrbno namestila: Mateja Babnik. Produkcija: Kinodvor, marec 2023 (v letu obletnic: Kinodvor 100! | Art kino 20! | Mestni kino 15!).

petek, 07. 04. 2023

Festival žanrskega filma Kurja polt od 17. do 23. aprila 2023

Kultne klasike in sodobni žanrski biseri ponovno v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Mednarodna Konferenca kultnega filma, pogovori z gostujočimi avtorji, delavnici fanzina in filmske kritike. Vstopnice že v prodaji!

Kajenje povzroča kašelj Fumer fait tousser

Quentin Dupieux

Najnovejša pustolovščina vodilnega francoskega absurdista Quentina Dupieuxa (Mandibule, Neverjetno, a resnično) je zelo zabaven, zelo nepredvidljiv in zelo prismojen poklon starim superjunaškim serijam.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.