Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odpre se čez 01:13).
Od marca do maja 2023 v Kinodvoru smo prikazali izbrane filme po literarnih predlogah Patricie Highsmith, mojstrice psihološkega trilerja.

Ciklus smo pripravili ob predvajanju dokumentarca Ljubezni Patricie Highsmith, ki je bil premierno na sporedu v okviru 25. Festivala dokumentarnega filma (producent festivala je Cankarjev dom).

Sestavljalo ga je pet filmov: v marcu so se zvrstili Carol, Dva obraza januarja in na rednem sporedu Ljubezni Patricie Highsmith, v aprilu in maju ste si na našem platnu ogledali še filma Nadarjeni gospod Ripley Anthonyja Minghelle in Tujca na vlaku Alfreda Hitchcocka.

Filmi ciklusa

Tujca na vlaku Strangers on a Train

Alfred Hitchcock

»Vaša žena. Moj oče. Križ-kraž.« Psihopatski gizdalin Bruno ima za teniškega zvezdnika Guya zanimivo ponudbo: izmenjala si bosta umora … Samo šala, seveda … Patricia Highsmith je nekoč izjavila, da je med vsemi priredbami svojih romanov najbolj uživala prav v Hitchcockovem filmu.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.

Nadarjeni gospod Ripley The Talented Mr. Ripley

Anthony Minghella

Anthony Minghella (Angleški pacient) je film priredil po prvem iz serije romanov, ki jih je o svojem »najljubšem negativcu« napisala Patricia Highsmith. Nadarjeni gospod Ripley je dosegel kritiški in komercialni uspeh ter prejel pet nominacij za oskarja, tudi za najboljši prirejeni scenarij.

Carol Carol

Todd Haynes

Todd Haynes (Daleč od nebes, Bob Dylan: 7 obrazov) upodobi vznemirljivo vročico porajajoče se ljubezni med dvema ženskama v času patriarhalne nadvlade in buržoazne zadušljivosti.

Dva obraza januarja The Two Faces of January

Hossein Amini

Režijski prvenec scenarista filma Vozi! je eleganten hitchcockovski psihološki triler, posnet po istoimenskem romanu Patricie Highsmith.