Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 05:36).

Projekcije filma

sobota, 27. 07. 2024 / 17:15 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
torek, 30. 07. 2024 / 10:00 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
V Kinobalonu od 6. aprila 2024

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi / Kanada, Francija / 2022 / 72 min / sinhronizirano / 7+

Projekcije filma

sobota, 27. 07. 2024 / 17:15 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
torek, 30. 07. 2024 / 10:00 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

režija Marya Zarif, André Kadi , scenarij Marya Zarif, umetniška direktorica Marie-Michelle Laflamme, fotografija in montaža Karine Vézina in André Kadi, vodja animacije André Kadi, animacija Audrey Michaud, Hugo Giard-Leclerc, Julie Fréchette, Gérémy Sorlini, Eloi G. Thibault, Keshan Chen, producentka Judith Beauregard, glasovi Maja Kunšič (Dunja), Vesna Pernarčič (babica Mune), Zvone Hribar (dedek), Blaž Šef (Nur), Gašper Jarni (Abdo), Uroš Smolej (Džvan), Lara Wolf (Lina), Asja Kahrimanović (gospa Dabus), Teja Bitenc (Sami), Iztok Lužar (Šum), Gašper Malnar (Alepčan), Niko Novak (Ahmad), Andrej Fon (Mehmet), Vanja Plut (Alepčanka), distribucija Fivia 

festivali, nagrade Annecy; Lucas; Gijon; Göteborg; Solun; New York; Zlín; Dhaka; Buster; Cinekid

IMDb

Fotografije

zgodba
Dunja živi v Alepu, tisočletnem mestu, ki je bilo nekdaj središče sveta. Živahna kodrolasa deklica obožuje igro, učenje in odkrivanje novih receptov. Čas preživlja v vrvežu tržnice, kjer z dedkom iščeta sestavine za okusne jedi, ki jih pripravlja babica. Življenje je polno prijaznih sosedov, slikovitih pripovedk in živahne glasbe. Nekega večera pa skupina uniformiranih mož odpelje Dunjinega očeta. Tudi na ulicah je vse bolj čutiti stopnjevanje napetosti. Ko se začne vojna, skušata Dunjina babica in dedek zaščititi deklico in poiskati varnejši kraj. Dunja s sabo vzame le nekaj semen črnike, ki naj bi imela čarobne moči. Potovanje jih vodi čez kopno in morje, nevarnosti pa premagujejo s pogumom, polnim upanja, medsebojne pomoči in tudi humorja.

o avtorjih
Marya Zarif je vsestranska ustvarjalka, oblikovalka, scenaristka in režiserka multimedijskih vsebin, ki pogosto ustvarja tudi vsebine za mlade. Diplomirala je iz komunikologije in dramskega pisanja na Nacionalnem inštitutu za sliko in zvok v Quebecu, kjer danes tudi živi. Rojena je bila v Siriji, odraščala je v Alepu, zato dobro pozna Dunjin rojstni kraj in različne izzive, s katerimi se soočajo Sirijci od začetka vojne. Podobno kot mnogi Sirijci po svetu, s katerimi je povezana, jo je tragedija, ki jo doživlja njen rojstni kraj, spodbudila k aktivnemu sodelovanju. Leta 2020 je napisala scenarij in sorežirala serijo animiranih oddaj z zgodbo o Dunji; idejo je nato razvila za film, leta 2021 pa je v francoščini izšla tudi knjiga. Dunja in princesa iz Alepa je njen prvi celovečerni film.

André Kadi je leta 2007 prišel v Kanado kot avtor stripov in glasbenik ter se pridružil podjetju Frima, kjer je ostal več let. V naslednjih letih je sodeloval z več animacijskimi studii in avtorji, Dunja in princesa iz Alepa pa je njegov prvi celovečerni film.

iz prve roke
»Moj ustvarjalni proces se je kot vedno začel z energijo lika. Z njenim glasom, gibanjem, videzom. Ko sem torej razmišljala, kako otrokom povedati zgodbo o migrantih, sem začela z risanjem skupine migrantov s kovčki, na poti, potem pa sem jim postopoma dala imena, priimke, značaj, etnično in versko ozadje ter zgodbo. V meni je prevladovala misel, da moramo v takšnih razmerah le vzeti, kar smo, in poskusiti ugotoviti, kaj bomo s tem naredili. V središču, na čelu skupine, je bila podoba drobne deklice, ki z odprtimi rokami pozdravlja neznano, z neverjetnimi lasmi, veseljem do življenja in neizčrpno radostjo. To je bila  Dunja. Dunja, ker ime, ki ga dajejo deklicam v arabskem svetu, pomeni svet, natančneje zemeljsko življenje. To ime vsebuje vse, kar  Dunja nosi v sebi. Izgubi vse, a je njen ves svet.«
– Marya Zarif

Celoten intervju z režiserko Maryo Zarif lahko preberete na povezavi.

kritike
»Ta očarljiva in privlačno animirana zgodba o deklici begunki je namenjena družinskemu občinstvu, vendar pa bi se kljub fantazijskim elementom – ali prav zaradi njih – lahko izkazala za izjemno močno pripoved tudi za oboževalce animacije med odraslimi.«

»Nežni šarm filma izhaja iz všečnega in skrbno premišljenega vizualnega sloga – ne glede na to, kako mračen je pogled, je podoba vedno polna nasmehov in cvetja, ki predstavljajo optimističen Dunjin značaj. Enako pomembna je tudi uporabljena glasba – veliko vlogo imajo oud in flavte, najmočnejši pa so trenutki, ko filmski liki skupaj pojejo in plešejo – ti prizori najučinkoviteje prenašajo filmski praznični pristop k življenju, ne glede na to, kakšne izzive nam prinaša.«
– Wendy Ide, Screen Daily

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

ponedeljek, 17. 06. 2024

Kinobalonov poletni počitniški program 2024

Filmi aktualne sezone še zadnjič na sporedu. Med tednom dopoldan ter ob sobotah in nedeljah. Za počitniške skupine in za izven.

torek, 09. 04. 2024

Petrina Kinoknjižnica

Vodja programa za mlada občinstva Petra Slatinšek v aprilu in maju s polic naše Kinoknjižnice priporoča nabor DVD-jev in knjig na temo begunstva in migracij, šolskega vsakdana ter knjižnih junakov v filmu.

ponedeljek, 08. 04. 2024

Čarobna semena in premiera Dunje in princese iz Alepa

V soboto 6. aprila so na premieri sodelovali tudi otroci iz Sirije in Gaze.

torek, 26. 03. 2024

Nova knjižica Dunja in princesa iz Alepa

Vsak obiskovalec filma prejme brezplačno knjižico Dunja in princesa iz Alepa. Z njo otrokom lahko približate vsebino filma skozi igro, pogovor, raziskovanje in ustvarjanje.

četrtek, 21. 03. 2024

Premiera animiranega filma Dunja in princesa iz Alepa

Premiera filma bo v soboto, 6. aprila ob 15. uri v okviru festivala Bobri.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 25. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 25. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.