Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odprto še 02:38, tel: 01 239 22 17).
Nova knjižica Dunja in princesa iz Alepa

Nova knjižica Dunja in princesa iz Alepa

Vsak obiskovalec filma prejme brezplačno knjižico Dunja in princesa iz Alepa. Z njo otrokom lahko približate vsebino filma skozi igro, pogovor, raziskovanje in ustvarjanje.

Izšla je nova knjižica v zbirki Kinobalon, Dunja in princesa iz Alepa. V njej si spoznate glavno junakinjo filma Dunjo, njeno domovino Sirijo, podate se v lov za skrivnostno mešanico začimb po zavitih ulicah suka, skupaj z Dunjino babico skuhate sladko polento princa Al-Ma’muna ter zapojete ob spremljavi arabske lutnje.

Tako kot film tudi knjižica na nežen način odpira tudi temo vojn in begunstva ter je zato primerno izhodišče za pogovore o teh temah z otroci. Ali če povzamemo besedilo francoske psihologinje in psihiatrinje Florence Millot v gradivu za film: “Film odgovarja na vprašanja na otroški ravni, skozi glas otroka. Ko tema postane pretežka, uporablja izpust: o smrti, vojni … Čarobna semena uporabi takrat, ko je krivica preveč nasilna za otroka. (…) Dunjino življenje prekine travma, vendar so liki, ki ji nudijo ljubezen, še vedno isti. Glas otroka se izraža tudi skozi lika govorečih kamnov, Aja in Šuma, ki sta kot majhen notranji glas. Dunji kažeta, da je mogoče okrevati, se dvigniti. (…) Za otroke je bistveno, da ohranjajo povezavo med težavami, s katerimi se soočajo, in nekim junaškim dejanjem, povezanim z neko obliko mitologije, kulturne zgodovine. Pravljice so spomin človeštva, pomagajo otroku, da se poveže s družinsko in kulturno dediščino svoje države. Danes je prihodnost negotova, in če izgubimo spomin na preteklost, smo popolnoma slepi, ne vemo več, kam gremo. Odrasli in najstniki iščejo smisel za vsem, ker ni več toliko kulturnega prenosa. Kanadski zdravnik Gabor Maté, ki veliko dela na področju travme, te tesnobe imenuje “nova epidemija”, po koronavirusu. Otroci, ki jih sprejemam na posvet, imajo zelo težke tesnobe. Pravljica in njen brezčasni značaj jim lahko pomagata. V Dunji in princesi iz Alepa fikcija prebudi človečnost in dostojanstvo. Otroci to potrebujejo, da se opolnomočijo in zaščitijo pred krivičnostjo, vojno in podobnim.

Ob obisku filma vsak obiskovalec prejme knjižico brezplačno, pokukate pa lahko tudi v elektronsko različico.

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

Kinobalon. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa Kinobalon.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.