Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).
Petrina Kinoknjižnica

Petrina Kinoknjižnica

Vodja programa za mlada občinstva Petra Slatinšek v aprilu in maju s polic naše Kinoknjižnice priporoča nabor DVD-jev in knjig na temo begunstva in migracij, šolskega vsakdana ter knjižnih junakov v filmu.

Kako otroku razložiti begunstvo in migracije

Vojne divjajo okoli nas in otroci to vedo. Slej ko prej spoznajo tudi vrstnike iz vojnih in druge vrste kriznih območij, ki ne morejo ponuditi zdravega odraščanja otrokom. Ne poznajo pa naši otroci vedno njihove poti do nas in tega, kaj so pustili za sabo in kaj nosijo s seboj. V Kinobalonu je od 6. aprila na sporedu animirani film Dunja in princesa iz Alepa, ki na otroku prijazen način pripoveduje zgodbo o sirski deklici, ki je na poti v Evropo. Za starejše otroke pa sta tu filma Bekas in Binti. Prvi napet kot struna, drugi ustvarjalen kot otroštvo samo.

Naš vsakdan v šoli, ki je včasih tako …. neumen

V šoli se otroci učijo ne samo snovi, ampak tudi odnosov z vrstniki in odraslimi. Včasih je zabavno, včasih pa peklensko težko. Igrani filmi za otroke pogosto spregovorijo o tem, njihov namen pa je, da mladi gledalci začutijo, da še zdaleč niso edini, ki imajo težave. S podporo odraslih in ščepcem navihanega humorja je vse lažje. Trije s humorjem začinjeni filmi o šolskem vsakdanu z naših knjigarniških polic, ki jih mora videti vsak otrok: Navihani Bram, Bertov dnevnik in Vratar Liverpoola.

Od knjige k filmu

Povezava med knjigo in filmom je stara toliko, kot je star film. Eden prvih filmov, ki je zanimiv otrokom in posnet po knjigi je film Georgesa Mélièsa Guliverjeva potovanja med liliputanci in velikani (1902). Otroci so navdušeni, ko na ekranu ali velikem platnu v kinu zagledajo njim ljubega knjižnega junaka. Mlajšim otrokom takšna izkušnja predstavlja občutek gotovosti, daje jim samozavest za ogled tudi česa bolj zahtevnega, saj junaka in zgodbo že poznajo. Mladinska knjiga je izdala vrsto slikanic in knjig za otroke, ki jim je priložen tudi DVD: Zverjasec, Zverjašček, Palčič, Polž na potepu na kitovem repu, Bi se gnetli na tej metli?, Zog, Zog in leteča zdravnika, so dela znane pisateljice Julie Donaldson in Axla Schefflerja. Britanski studio Magic Light Pictures jih je upodobil tudi v animiranem filmu. Za odlično sinhronizacijo so poskrbeli na RTV Slovenija. Izpostaviti pa velja tudi dve izvrstni knjižni klasiki, s čudovitimi ilustracijami, ki sta dobili svoji filmski različici: Trije razbojniki (Tomi Ungerer) in Slavna medvedja zasedba Sicilije (Dino Buzzati). Izjemno estetski knjigi z občutljivo filmsko interpretacijo sta odlično darilo za rojstni dan!

Kinoknjižnica je projekt, v katerem ekipa Kinodvora priporoča knjige, dvd-ji in izdelki iz ponudbe Knjigarnice. Štafeto Kinoknjižnice si ekipa podaja vsake dva meseca. Vsi izdelki v izboru so na voljo v naši Knjigarnici, lahko pa jih naročite tudi preko spleta.

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

Binti Binti

Frederike Migom

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

Navihani Bram Brammetje Baas

Anna van der Heide

Očarljiva zgodba o simpatičnem dečku iz šolskih klopi, za vse novopečene šolarje in njihove starše!

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.