Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 9 ur).
Film pod zvezdami 2018: od 5. do 28. julija

Film pod zvezdami 2018: od 5. do 28. julija

Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde.

Letošnji Film pod zvezdami, ki ga v Kinodvoru pripravljamo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, bo odprl film bosanskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo (Muškarci ne plaču). Prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši evropski film na festivalu v Karlovih Varih navdušuje z vrhunsko igralsko zasedbo z vseh koncev nekdanje države in čustveno silovitostjo, s katero se loteva teme zadnje balkanske vojne. Otvoritveni večer s Peugeotom bo dodatno obogatil predfilm The Box (Celica) slovenskega ustvarjalca Dušana Kastelica, prejemnik vesne za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma.

Kot vsako leto doslej spored Filma pod zvezdami vključuje pester in kakovosten izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, med njimi nagrajence s prestižnih filmskih festivalov, dobitnike oskarjev in nominirance zanje ter najbolje obiskane filme v Kinodvoru. Na Grajskem dvorišču pa bo letos prvo javno projekcijo na slovenskih platnih doživelo še pet težko pričakovanih filmov.

Z veseljem vam sporočamo, da bo tako v četrtek, 26. julija, na sporedu posebna projekcija otvoritvenega filma letošnjega Berlinala Otok psov (Isle of Dogs). Z najnovejšim filmom se Wes Anderson (Grand Budapest Hotel) veličastno vrača k stop-motion animaciji, nabito polni suhega humorja in japonske pop kulture, z zvezdniško zasedbo v glasovnih vlogah. Gre za edinstveno priložnost za ogled filma, saj redna distribucija po slovenskih kinih ni načrtovana. Z berlinskega filmskega festivala letos prihaja tudi pronicljiva in trpka, a humorna drama o zdravilni moči umetnosti Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč (Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot), ki jo je Gus Van Sant posnel po resnični zgodbi ameriškega striparja Johna Callahana. Film v distribucijo prihaja v avgustu.

Predpremierno bo na sporedu tudi filmska priredba knjižne uspešnice slovitega britanskega pisatelja Iana McEwana. Na obali Chesil (On Chesil Beach) je humoren in rahločuten pasijon o zavrti strasti v režiji Dominica Cooka. V letu, ko praznujemo dvestoletnico rojstva slovitega Frankensteina, pa se seveda veselimo tudi razkošne biografske drame o življenju in strastni ustvarjalnosti pisateljice Mary Shelley, ki jo na veliko platno prinaša prva režiserka Savdske Arabije, Haifaa Al-Mansour (Zeleno kolo).

Film pod zvezdami bomo v soboto, 28. julija, zaključili s tradicionalno Vikendovo predpremiero filma Whitney (Whitney) v režiji oskarjevca Kevina Macdonalda (Marley). Presunljiv, odkrit in uradno avtoriziran dokumentarni portret pop glasbene ikone Whitney Houston je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu.

Celoten program Filma pod zvezdami, ki bo potekal od 5. do 28. julija, je dostopen na www.kinodvor.org/film-pod-zvezdami in www.ljubljanskigrad.si.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Zaradi prenove dvorane Kinodvora, ki bo potekala v juliju, nadomestnih projekcij v letošnjem letu ni. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije si lahko odpovedani film ogledate na dodatnih projekcijah v Kinodvoru med 1. in 5. avgustom.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 4,5 EUR, za predpremiere in posebno projekcijo 5,5 EUR. Vstopnice gredo v prodajo danes – v sredo 13. junija (tudi v Kinodvoru)! 

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev 2i Film, Blitz Film & Video Distribution, Cinemania, Con Film, Demiurg, Famous Fox, Fivia in Karantanija Cinemas.

Medijski partnerji projekta so Planet TV, Vikend, Hit radio Center, Media bus, The Slovenia Times, partnerji pa Peugeot, Slovenske železnice, Grem z vlakom, Europa Cinemas, Tiskarna Januš,  Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Europlakat.

Sporočilo za javnost: Film pod zvezdami 2018 s sporedom (pdf)

Fotografije

Otok psov Isle of Dogs

Wes Anderson

Wes Anderson (Grand Budapest hotel) se veličastno vrača k stop-motion animaciji, nabito polni suhega humorja in japonske pop kulture, z zvezdniško zasedbo v glasovnih vlogah.

Na obali Chesil On Chesil Beach

Dominic Cooke

Poletje leta 1962. Mladoporočenca Edward in Florence prispeta v hotel ob slikoviti obali Chesil, da bi tam preživela medene tedne. Toda idilo mlade ljubezni začneta kmalu pretresati negotovost in strah pred poročno nočjo. Sloviti britanski pisatelj Ian McEwan je scenarij za film priredil po svoji istoimenski knjižni uspešnici.

Mary Shelley Mary Shelley

Haifaa Al-Mansour

Mary Shelley je razkošna biografska drama o pisateljičinem burnem ljubezenskem razmerju, ki ga je prelila v enega najvplivnejših gotskih romanov vseh časov: zgodbo o Frankensteinu. Film prve režiserke Savdske Arabije, Haife Al-Mansour (Zeleno kolo), je obenem brezčasna pripoved o mladi ženski, ki se upre družbenim konvencijam, da bi poiskala svojo lastno pot.

Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč Don't Worry, He Won't Get Far on Foot

Gus Van Sant

Gus Van Sant je po avtobiografiji kultnega ameriškega karikaturista Johna Callahana posnel topel in humoren film o zdravilni moči umetnosti.

Whitney Whitney

Kevin Macdonald

Intimen, ganljiv in presenečenj poln dokumentarni portret pop ikone Whitney Houston, po domače “Nippy”, je z uradnim pooblastilom pevkine družine zrežiral oskarjevec Kevin Macdonald (Marley). Film, ki je nedavno doživel svetovno premiero v Cannesu, v Kinodvor prihaja kmalu po lanskoletnem dokumentarcu Nicka Broomfielda Whitney Houston (Whitney: Can I Be Me).

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Aktualno

Zadnjič

Fantastična ženska Una mujer fantástica

Sebastián Lelio

torek, 19. 06. 2018 / 16:30 / Dvorana

Dobitnik letošnjega oskarja za najboljši tujejezični film je zgodba o ženski, ki se mora boriti za pravico, da je lahko tisto, kar je. Kompleksna, močna … fantastična ženska.

Zadnjič

Stalinova smrt The Death of Stalin

Armando Iannucci

torek, 19. 06. 2018 / 18:45 / Dvorana

Huronsko smešna in hkrati srhljivo aktualna satira o krdelu oblasti željnih, samovšečnih in nesposobnih burkežev, ki se borijo za svoje mesto pri koritu. Črna komedija, v kateri mrgoli prostaškega humorja in ubijalskih enovrstičnic, se ponaša s šopkom sijajnih igralcev s Stevom Buscemijem v vlogi Hruščova na čelu.

Šum Balkana Šum Balkana

Boris Petkovič

torek, 19. 06. 2018 / 20:00 / Mala dvorana

Dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah.