Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 10:45).
Film pod zvezdami 2018: od 5. do 28. julija

Film pod zvezdami 2018: od 5. do 28. julija

Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde.

Letošnji Film pod zvezdami, ki ga v Kinodvoru pripravljamo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, bo odprl film bosanskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo (Muškarci ne plaču). Prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši evropski film na festivalu v Karlovih Varih navdušuje z vrhunsko igralsko zasedbo z vseh koncev nekdanje države in čustveno silovitostjo, s katero se loteva teme zadnje balkanske vojne. Otvoritveni večer s Peugeotom bo dodatno obogatil predfilm The Box (Celica) slovenskega ustvarjalca Dušana Kastelica, prejemnik vesne za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma.

Kot vsako leto doslej spored Filma pod zvezdami vključuje pester in kakovosten izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, med njimi nagrajence s prestižnih filmskih festivalov, dobitnike oskarjev in nominirance zanje ter najbolje obiskane filme v Kinodvoru. Na Grajskem dvorišču pa bo letos prvo javno projekcijo na slovenskih platnih doživelo še pet težko pričakovanih filmov.

Z veseljem vam sporočamo, da bo tako v četrtek, 26. julija, na sporedu posebna projekcija otvoritvenega filma letošnjega Berlinala Otok psov (Isle of Dogs). Z najnovejšim filmom se Wes Anderson (Grand Budapest Hotel) veličastno vrača k stop-motion animaciji, nabito polni suhega humorja in japonske pop kulture, z zvezdniško zasedbo v glasovnih vlogah. Gre za edinstveno priložnost za ogled filma, saj redna distribucija po slovenskih kinih ni načrtovana. Z berlinskega filmskega festivala letos prihaja tudi pronicljiva in trpka, a humorna drama o zdravilni moči umetnosti Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč (Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot), ki jo je Gus Van Sant posnel po resnični zgodbi ameriškega striparja Johna Callahana. Film v distribucijo prihaja v avgustu.

Predpremierno bo na sporedu tudi filmska priredba knjižne uspešnice slovitega britanskega pisatelja Iana McEwana. Na obali Chesil (On Chesil Beach) je humoren in rahločuten pasijon o zavrti strasti v režiji Dominica Cooka. V letu, ko praznujemo dvestoletnico rojstva slovitega Frankensteina, pa se seveda veselimo tudi razkošne biografske drame o življenju in strastni ustvarjalnosti pisateljice Mary Shelley, ki jo na veliko platno prinaša prva režiserka Savdske Arabije, Haifaa Al-Mansour (Zeleno kolo).

Film pod zvezdami bomo v soboto, 28. julija, zaključili s tradicionalno Vikendovo predpremiero filma Whitney (Whitney) v režiji oskarjevca Kevina Macdonalda (Marley). Presunljiv, odkrit in uradno avtoriziran dokumentarni portret pop glasbene ikone Whitney Houston je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu.

Celoten program Filma pod zvezdami, ki bo potekal od 5. do 28. julija, je dostopen na www.kinodvor.org/film-pod-zvezdami in www.ljubljanskigrad.si.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Zaradi prenove dvorane Kinodvora, ki bo potekala v juliju, nadomestnih projekcij v letošnjem letu ni. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije si lahko odpovedani film ogledate na dodatnih projekcijah v Kinodvoru med 1. in 5. avgustom.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 4,5 EUR, za predpremiere in posebno projekcijo 5,5 EUR. Vstopnice gredo v prodajo danes – v sredo 13. junija (tudi v Kinodvoru)! 

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani bodo filmi distributerjev 2i Film, Blitz Film & Video Distribution, Cinemania, Con Film, Demiurg, Famous Fox, Fivia in Karantanija Cinemas.

Medijski partnerji projekta so Planet TV, Vikend, Hit radio Center, Media bus, The Slovenia Times, partnerji pa Peugeot, Slovenske železnice, Grem z vlakom, Europa Cinemas, Tiskarna Januš,  Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Europlakat.

Sporočilo za javnost: Film pod zvezdami 2018 s sporedom (pdf)

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.