Danes je blagajna odprta od 16:45 do 21:30 (odpre se čez 06:33).

The Box Celica

Dušan Kastelic / Slovenija / 2017 / 13 min / brez dialogov

Škatla je polna mrkih bitij, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen: vesel, živahen in radoveden. Bolj ko raste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo …

distribucija Bugbrain

festivali, nagrade Vesna za najboljši animirani film – FSF, Portorož. Nagrada občinstva :D'SAF! – Animateka. Najboljši kratki animirani film – Cinequest, San Jose. Najboljši film – ÉCU, Festival evropskega neodvisnega filma. Tampere. Atlanta. Animafest, Zagreb. ShortFest, Palm Springs.

Uradna stran

Fotografije

zgodba
Škatla je polna mrkih bitij, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen: vesel, živahen in radoveden. Bolj ko raste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo … Celica Dušana Kastelica (Čikorja an’ kafe) je poleg številnih drugih priznanj osvojila vesno za najboljši animirani film v Portorožu in nagrado občinstva na Animateki.

iz prve roke
»Nekoč sem /…/ imel čudne sanje. Znašel sem se v temnem, zatohlem prostoru, sredi množice ljudi. Vsi so imeli zaprte oči. Opazil sem, da se ne morejo premikati, ker imajo noge s koreninami zraščene s tlemi. Obupno sem se trudil, da bi jih zbudil in jim nekaj dopovedal, a brez uspeha. Nenadoma so odprli oči in začeli kričati – zbudil sem se ves prepoten. V naslednjih letih so se te moraste sanje ponavljale. /…/ Po letih mor so mi slike iz sanj postale celo nekako všeč, ker so bile vizualno močne. Začel sem se poigravati z idejo, da iz teh morečih slik naredim film. /…/ A moje sanje niso imele nobene zgodbe, za film pa potrebuješ zgodbo. In takrat sem /…/ po naključju odprl predal in zagledal svoj stari strip, ki je govoril o ploskoglavcih in majhnem, od njih zelo drugačnem dečku, ki jim gre zaradi drugačnosti na živce, zato ga poskušajo ‘ukalupiti’. Osnova zgodbe se je zelo lepo vklapljala v moreče ozračje, ki sem ga hotel prikazati. /…/ Je pa zanimivo, da odkar sem začel delati ta film, nimam več morastih sanj! Upam samo, da jih ne bodo imeli tisti, ki bodo film gledali.«
– Dušan Kastelic

portret avtorja
Dušan Kastelic se rodi leta 1964 v Trbovljah. Kot bolehen otrok ni sposoben nadaljevati družinske tradicije in dobiti spodobnega dela kot rudar, zato postane učitelj. Kmalu ugotovi, da ni primeren za učitelja. Ker ga je vedno zanimalo pripovedovanje zgodb skozi sliko, se začne ukvarjati s stripom in ilustracijo. Animirani filmi se mu zdijo logična nadgradnja stripov, zato ustanovi Bugbrain, Inštitut za animacijo, kjer s sodelavci ustvarja avtorske animirane filme in računalniške igre. Je avtor animiranih kratkometražcev Perkmandeljc (2002), Prepovedano mlajšim od 15 let (serija, 2003), Animatorjeva animirana avtobiografija (2004), Čikorja an’ kafe (2008) in Zid vzdihljajev (2009). Njegov film Čikorja an’ kafe je prejel številne mednarodne nagrade ter vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma leta 2008.

kritike
»Izjemna vizualna podoba navdihuje z univerzalno in pretresljivo vsebino. /…/ Virtuoznost zgodbe, režije, teksture, glasbe in animacije jemlje dih in nas prikuje na stol. Animirani film, ki je brez dvoma eden največjih presežkov letošnjega filmskega festivala.«
– utemeljitev nagrade vesna za najboljši animirani film

»/…/ Celica je brezhibno animirano združenje tehnike in zgodbe. Vsaka najmanjša podrobnost zgodbe se odslikava v nadvse premišljeni igri luči in senc, usmerjanja pozornosti gledalca in filigranske pozornosti glede časa trajanja določene scene. To je delo avtorja, ki zmore do potankosti oceniti, kako prebuditi in obdržati določeno gledalčevo čustvo. /…/ Delo svetovnega značaja.«
– Peter Zupanc, Primorske novice

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zlo ne obstaja Sheytan vojud nadarad

Mohammad Rasoulof

sreda, 16. 06. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodbe štirih moških, soočenih z izbiro: ubogati ukaz totalitarne oblasti ali pa se upreti in tvegati vse. Dobitnik zlatega medveda za najboljši film na lanskem Berlinalu.

Polaščevalka Possessor

Brandon Cronenberg

sreda, 16. 06. 2021 / 21:30 / Kinodvorišče

Brandon Cronenberg v drugem celovečercu svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze, ki mu kot sinu kultnega Davida Cronenberga pripada že po rodu. Kritiško ovenčana znanstvenofantastična srhljivka je med številnimi lovorikami prejela nagradi za najboljši film in režijo na osrednjem festivalu fantastičnega filma v Sitgesu.

Nažgani Druk

Thomas Vinterberg

četrtek, 17. 06. 2021 / 17:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Thomas Vinterberg po Lovu ponovno združita moči, tokrat v zgodbi o štirih prijateljih, ki se lotijo nenavadnega eksperimenta, da bi ugotovili, ali lahko z malce alkohola postanejo srečnejši ljudje in boljši učitelji.