Danes je blagajna odprta od 15:40 do 20:30 (za danes zaprto).
Balada o Narayami – prva od štirih japonskih klasik v Kinodvoru

Balada o Narayami – prva od štirih japonskih klasik v Kinodvoru

Z Balado o Narayami Shoheia Imamure smo na dan pričetka filmskega festivala v Cannesu, kjer je film pred 40 leti prejel zlato palmo, pričeli cikel štirih japonskih klasik – poleg dveh Imamurinih filmov še dveh filmov Yasujira Ozuja – ki bodo na ogled do konca poletja.

Pred filmom je kratek uvod prispeval gospod Aoki Takashi, pomočnik veleposlanika na Veleposlaništvu Japonske v Ljubljani, projekciji pa je sledilo druženju ob sakeju in japonskih prigrizkih.

Drugi Imamurov film, Globoka hrepenenja bogov, bo na ogled že 29. maja, konec avgusta in v začetku septembra pa bosta sledila še dva filma Yasushira Ozuja, Okus riža z zelenim čajem in Potovanje v Tokio.

Projekt sta podprla Japonska fundacija iz Tokia (The Japan Foundation) in Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani. Projekcije smo pripravili v okviru praznovanj stoletnice kina na Kolodvorski, dvajsete obletnice art kina in petnajste obletnice mestnega kina.

 

Fotografije

nedelja, 30. 04. 2023

Dvakrat Imamura, dvakrat Ozu

Od maja do septembra si boste lahko v Kinodvoru ogledali štiri japonske klasike. V maju bosta na sporedu Balada o Narayami in Globoka hrepenenja bogov, dvema filmoma Shoheia Imamure pa bosta konec poletja sledila še dva filma Yasujira Ozuja – Okus riža z zelenim čajem in Potovanje v Tokio. Projekt sta podprla Japonska fundacija iz Tokia (The Japan Foundation) in Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani. Projekcije smo pripravili v okviru praznovanj stoletnice kina na Kolodvorski, dvajsete obletnice art kina in petnajste obletnice mestnega kina.

Balada o Narayami Narayama bushi-ko

Shohei Imamura

Zasnežena vasica v gorovju Shinshu. Orin ima devetinšestdeset let, a je še vedno zdrava in krepka, celo zobe ima še vse. Toda približuje se zima, ko bo morala zapustiti svojce in oditi na goro Narayama. Ko bo dopolnila sedemdeset let, jo bo najstarejši sin v skladu s tradicijo odnesel na vrh gore in jo tam prepustil smrti …

Globoka hrepenenja bogov Kamigami no fukaki yokubo

Shohei Imamura

Nedotaknjeni tropski otok še vedno obvladujejo starodavni plemenski običaji in poganski rituali čaščenja. Nekega dne tja prispe Kariya, inženir iz Tokia, da bi izvrtal vodnjak za tovarno sladkorja. Med delom spozna Futorijeve, ekscentrično družino, ki se je večina domačinov izogiba. Zapeljuje ga mlajša hči Uma, lokalna šamanka, ki je v incestnem razmerju z bratom Nekichijem. Slednji priklenjen na skalo koplje sveto jamo, da bi pomiril bogove …

Potovanje v Tokio Tokyo monogatari

Yasujirō Ozu

Temeljno Ozujevo delo, ki je režiserja proslavilo po vsem svetu ter obveljalo za vzorčen primer njegove unikatne kinematografije in za eno najpomembnejših stvaritev v zgodovini sedme umetnosti.

Okus riža z zelenim čajem Ochazuke no aji

Yasujirō Ozu

Redko predvajani dragulj enega največjih režiserjev vseh časov, nastal v njegovem najbolj hvaljenem poznem obdobju. S humorjem in satiro začinjeni portret nesrečno poročenega para v povojnem Tokiu, posnet v Ozujevem značilnem pretanjenem slogu. Digitalno restavrirana različica.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.