Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).
Mladi vabijo v Kinodvor na 8. filmski festival Kinotrip

Mladi vabijo v Kinodvor na 8. filmski festival Kinotrip

Med 19. in 21. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 8. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga pripravljajo mladi za mlade. Raznovrsten program tudi letos prinaša šest aktualnih celovečercev s filmsko klasiko, program kratkih filmov ter pogovore z zanimivimi domačimi in tujimi gosti.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Letos bo potekala osma edicija festivala, program zanjo pa je skrbno pripravila osma Kinotripova generacija, ki jo sestavlja trinajst srednješolk in srednješolcev.

O programu pravijo: »Izbrali smo filme, ki so aktualni in relevantni za mlade, hkrati pa zelo raznoliki v temah, žanrih in zvrsteh. Letošnji festival se bo začel globoko v džungli, zajahali bomo bleščečo mavrico, preskočili vse meje, se z upanjem zazrli v prihodnost in v nemogočem iskali ljubezen.« Ob tem pa dodajajo še: »Veseli nas, da se Kinotrip prenaša iz generacije v generacijo že osem let. Verjamemo, da je pomembno, da ohranjamo kinokulturo in jo približujemo mladim. Sicer bomo v prihodnosti kot skupnost izgubili velik hram kulturne zapuščine.«

Festival začenjamo v četrtek, 19. oktobra, ko bo na sporedu film Jutri je še daleč (Míng tian bi zuo tian chang jiu, 2023), vizualno osupljiva pripoved o odraščanju v Singapurju in mistična meditacija o povezanosti, ki se plete med generacijami. Projekciji bo sledil spletni pogovor z režiserjem filma Zhi Wei Jowom. Zvečer bo potekalo uradno odprtje festivala z mavrično bleščečim in navdihujočim dokumentarcem Kolibriji (Hummingbirds, Silvia Del Carmen Castaños, Estefanía Contreras, Miguel Drake-McLaughlin, Diane Ng, 2023), ki se dotika številnih pomembnih tem za mlade in širšo družbo: migracije, pravice žensk, splav, LGBTQ+ skupnost, DIY aktivizem in srčno prijateljstvo. Z največjim veseljem lahko napovemo, da se nam bo na projekciji v živo pridružila Diane Ng, ki je pri filmu sodelovala kot sorežiserka, soproducentka in ena izmed direktoric fotografije.

V petek, 20. oktobra, si bomo ogledali dokumentarec Žival (Animal, Cyril Dion, 2021), ki govori o podnebnih spremembah in soodvisnosti živih bitij. Film je mlade prepričal »s svojo zrelostjo, ki izhaja iz optimizma, s katerim se loti problematike soobstoja ljudi in živali«. Dan bomo nadaljevali s filmom Izgubljeni fantje (Le Paradis, Zeno Graton, 2023), silovito in čutno ljubezensko zgodbo s političnim nabojem, ki pomenljivo pretrese pojem svobode. Po projekciji bodo mladi o filmu razmišljali skozi pogovor z Metodom Zupanom, novinarjem in kritikom na Radiu Študent. Petkov večer bomo zaključili z vedno odštekanim programom kratkih Kinotripčič, ki letos prinaša kar dva slovenska filma mlade generacije: Borbike Nike Jurman in Razgled Eme Paš. Ogledu programa sledi pogovor s filmskimi ustvarjalkami.

V soboto, 21. oktobra, bomo filmski dan začeli v Dakarju sredi 70. let prejšnjega stoletja in se podali na Potovanje hijene (Touki Bouki, Djibril Diop Mambéty, 1973). Film so mladi izbrali, ker je po petdesetih letih od svojega nastanka »še vedno aktualen za našo generacijo, saj prikaže vidike mladosti: ljubezen, uporništvo, sanjarjenje o boljšem svetu, svobodo in kaj bi zanjo storili«. Mladi bodo festivalsko dogajanje sklenili z animiranim filmom Robotove sanje (Robot Dreams, Pablo Berger, 2023), ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in o izgubi.

Na zaključnem dogodku se bodo s svojim izdelkom predstavili tudi udeleženci predfestivalske delavnice snemanja videospotov, ki jo pripravljamo skupaj z Društvom Kraken in SCCA Ljubljana.

Med filmi bo poskrbljeno še za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi Kinotripovci pripravili filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo podelili tudi Kinotripovo nagrado občinstva.

Festivalske vstopnice
Vstopnice za filmska potovanja so že v prodaji pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org). Možen je tudi nakup preko spleta.

Mlajši od 25 let:
Posamezna projekcija: 5,2 €
Posamezna projekcija za skupine s štirimi in več gledalci: 3 € na osebo

Za člane kluba Kinodvor: 3,8 €

Redna cena: 6,3 € 

V času prodaje festivalskih vstopnic velja posebna akcija. Vpis v Klub Kinodvor za mlade do 25. leta po polovični ceni: enoletna članarina 10 €.

Za novinarske vstopnice se lahko prijavite Aliki Kalagasidu na press@kinodvor.org.

Osmo Kinotripovo generacijo sestavljajo Tim Čerin, Hana Debeljak, Rok Družinec, Tjaša Hafner, Izak Kabir Khan, Mija Kolarič, Sofia Korolova, Anej Košorok, Eva Kralj Serša, Lara Matos, Sofiia Rypalenko, Ema Šilar, Anaïs Vrtunski.

Partnerji in podporniki 8. mednarodnega festivala Kinotrip:
Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica javnega zavoda Kinodvor, Slovenski filmski center, Francoski inštitut v Ljubljani, Veleposlaništvo Španije v Ljubljani, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani, Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata, The Film Foundation, FIVIA – Vojnik, Festival kratkega filma FEKK, Festival migrantskega filma, Društvo Kraken, SCCA-Ljubljana, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana

Več informacij in festivalski program

Celoten program festivala je objavljen na Kinodvorovi spletni strani. Vse dogajanje pa lahko sproti spremljate na profilih na Facebooku in Instagramu.

Fotografije in zapise o filmih najdete na našem press FTP-ju, v mapi 8. festival Kinotrip:
ftp://212.30.64.142/
ime: ftppress
geslo: pressftp557

Veselimo se vaših objav in obiska na festivalu, za dodatna vprašanja in izjave pa smo vam z mladimi Kinotripovci z veseljem na voljo.

Kontakt:
Živa Jurančič
Filmska vzgoja in mlada občinstva, filmski program mladi za mlade Kinotrip
M: +386 30 614 243
E: ziva.jurancic@kinodvor.org

ponedeljek, 25. 09. 2023

8. mednarodni filmski festival Kinotrip

Med 19. in 21. oktobrom 2023: trije dnevi z raznolikimi filmskimi poslasticami in živahnim spremljevalnim dogajanjem – vse po izboru mlade programske ekipe. Filmski program je že objavljen!

petek, 29. 09. 2023

Filmski program 8. festivala Kinotrip

Šest celovečernih filmov s filmsko klasiko in program kratkih. Startali bomo globoko v džungli, zajahali bleščečo mavrico in preskočili vse meje, se z upanjem zazrli v prihodnost in v nemogočem iskali ljubezen. Celoten program po izboru mlade programske ekipe!

Kinotrip. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na Kinotripove e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih.