Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 05:18, tel: 01 239 22 17).

Kolibriji Hummingbirds

Silvia Del Carmen Castaños, Estefanía Contreras, Miguel Drake-McLaughlin, Diane Ng / ZDA / 2023 / 78 min / španščina, angleščina

Mavrično-bleščeč in navdihujoč film, ki odkriva možnosti boljšega sveta, če se zanj potrudimo s skupnimi močmi. Nagrada žirije za najboljši film na Berlinalu v sekciji Generation 14plus.

v sodelovanju z Jillian Schlesinger, Miguel Drake-McLaughlin, Ana Rodríguez-Falcó, Jeffrey Louis Gutierrez Jr., Maria Del Carmen Contreras, Zulema Young-Toledo, Leslie Benavides, Sophia Hernández, Isidore Bethel

IMDb

Fotografije

Kolibriji

Dokumentarni film nas popelje v poletje, v mesto Laredo v Teksasu. Enaindvajsetletna Beba in osemnajstletna Silvia, režiserki in protagonistki filma, med neskončnimi večernimi debatami pogledujeta čez reko, nazaj v Mehiko. Skupaj čakata na dovoljenje za stalno bivališče v ZDA. Kljub temu da se znajdeta v stiski, to ne ovira njunih doživetij, polnih junaštva, DIY aktivizma, veselja in pravega prijateljstva, ki ju kot topla odeja objema sredi hladne noči. Mavrično-bleščeč in navdihujoč film odkriva možnosti boljšega sveta, če se zanj potrudimo s skupnimi močmi. 

Naj te film odpelje čez mavrično mejo v nepozabno poletje!

iz prve roke
»Film Kolibriji je z ljubeznijo ustvarila ekipa mladih umetnikov. Za večino je bila to prva filmska izkušnja. Naš pristop opisujemo kot sodelovalni model vajeništva, v katerem umetniki, novinci na filmskem področju, sodelujejo pri ustvarjanju dokumentarnih filmov ter delijo odgovornosti in zasluge z izkušenejšimi mentorji. V tej dinamiki dela izmenjava znanja poteka v obeh smereh. Ekipa filma Kolibriji je predvsem mehiško-ameriška, teksaška, kvir seksualna, ženska oziroma nebinarna; večina živi na (državni) meji. Upamo, da naš film predstavlja dober zgled za lažji vstop mladih v filmsko industrijo in razvoj zgodnje kariere v vseh poklicih, povezanih z ustvarjanjem dokumentarcev. Želimo si prispevati k večjemu številu režiserjev, producentov, montažerjev, snemalcev, terenskih snemalcev, koloristov, animatorjev, skladateljev, oblikovalcev zvoka, ki bodo ustvarjali filme, povezane z njihovo skupnostjo, identiteto in z njihovimi izkušnjami.«
– izjava filmske ekipe o ustvarjanju filma

vtisi mlade programske ekipe festivala Kinotrip
»Film je čudovita zgodba. Režiserki nas povabita v njun svet za eno poletje. Ta svet ni brezskrben, a jima njuno prijateljstvo daje moč. To je kot topla odeja v hladni noči. Kljub temu, da čez tople poletne dni visi senca negotovosti, jih še zmeraj živita na polno in skupaj ustvarjata čudovite spomine. Film se dotakne številnih socialnih problemov, ki vplivajo na življenje glavnih oseb. Pa vendarle so ti problemi le košček celotne sestavljanke v njihovem življenju.«
–  Tim Čerin, član 8. generacije Kinotrip

kritike
»Gledati film Kolibriji pomeni razmišljati o panteonu odličnih filmov o dinamičnih dvojicah mladih prijateljev v vsej njihovi ljubezni in anarhiji. Čustva, ki se tu porajajo iz različnih iskrenih izkušenj, so motor, ki poganja ta film o prijateljstvu v obmejnem mestu, polnem upanja, sanj in trdoživosti.«
–  Steve Dollar, Keyframe Fandor

V sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Ljubljani in s Festivalom migrantskega filma. 

ponedeljek, 02. 10. 2023

Na odprtju 8. festivala Kinotrip bo z nami so-režiserska filma Kolibriji Diane Ng

Z njo se bo po projekciji filma pogovarjala mlada programska ekipa festivala. V četrtek, 19. 10. ob 19.30. Vabljeni, vstopnice so že v prodaji!

petek, 29. 09. 2023

Filmski program 8. festivala Kinotrip

Šest celovečernih filmov s filmsko klasiko in program kratkih. Startali bomo globoko v džungli, zajahali bleščečo mavrico in preskočili vse meje, se z upanjem zazrli v prihodnost in v nemogočem iskali ljubezen. Celoten program po izboru mlade programske ekipe!

četrtek, 28. 09. 2023

8. filmski festival Kinotrip za šole

Srednje šole vabljene na 8. filmski festival Kinotrip, ki omogoča ogled kakovostnih filmov po izboru mladih. Filmi so na voljo za ogled med 19. in 21. oktobrom v Kinodvoru.

ponedeljek, 25. 09. 2023

8. mednarodni filmski festival Kinotrip

Med 19. in 21. oktobrom 2023: trije dnevi z raznolikimi filmskimi poslasticami in živahnim spremljevalnim dogajanjem – vse po izboru mlade programske ekipe. Filmski program je že objavljen!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2023) Svetovni jagodni izbor III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Belo plastično nebo Műanyag égbolt

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

četrtek, 30. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.

Tekmovalni program III (2023) Tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.