Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 03:16, tel: 01 239 22 17).
Kuba 60! Filmski plakati

Kuba 60! Filmski plakati

Razstavo filmskih plakatov smo pripravili v okviru LIFFovega Fokusa na kubanski film. Na ogled bo do 29. novembra 2019 v Kinodvorovi Galeriji.

Od zgodnjih štiridesetih so na Kubi odprli več kot 400 kinematografov, četrtino od tega v Havani. Prve predvajane filme – večinoma evropske, mehiške in argentinske – so oglaševale agencije, ki so prevzele ameriški, zahodni slog oblikovanja. Po Castrovi revoluciji 1. januarja leta 1959 in ustanovitvi ICAIC-a (Kubanskega inštituta za filmsko umetnost in industrijo) marca istega leta pa so kubanski grafični oblikovalci začeli razvijati svoj lastni slog. Njihova formalna neodvisnost in edinstven umetniški izraz sta omogočila nastanek izvirnega gibanja vrhunskih ustvarjalcev, ki so se ukvarjali s filmsko propagando.

Zbirko Bardellotto sestavlja več kot 1200 filmskih, političnih in družbenih plakatov ter okoli 400 skic, nastalih na Kubi od leta 1959 naprej. Zbirka vključuje redka, pa tudi unikatna dela, ki so jih ustvarili nekateri najslovitejši kubanski grafični oblikovalci. Plakati so bili med drugim razstavljeni v newyorški MoMi, londonski Narodni galeriji, pariškem centru Pompidou in Ermitažu v Sankt Peterburgu.

Iz zbirke Centro Studi Cartel Cubano (Benetke) – Collezione Luigino Bardellotto. Razstavo je pripravil Kinodvor v sodelovanju z arhivom Cinemazero (Pordenone). V okviru LIFFovega Fokusa na kubanski film. Zahvaljujemo se gospe Meliti Gabrič, veleposlanici Veleposlaništva Republike Slovenije v Ottawi.

Kuba 60! Filmski plakati

Do 29. novembra si oglejte razstavo filmskih plakatov Kuba 60!, ki smo jo pripravili v okviru LIFFovega Fokusa na kubanski film. Katalog razstave in reprodukcije plakatov so naprodaj v naši Knjigarnici.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Aktualno

Pritisk Push

Fredrik Gertten

četrtek, 14. 11. 2019 / 18:15 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

LIFFe / Perspektive

Razbijalka sistema Systemsprenger

Nora Fingscheidt

četrtek, 14. 11. 2019 / 19:15 / Dvorana

Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo.

LIFFe / Kralji in kraljice

Vitalina Varela Vitalina Varela

Pedro Costa

četrtek, 14. 11. 2019 / 21:30 / Dvorana

Zlati leopard letošnjega filmskega festivala v Locarnu. Bolečine polna življenjska zgodba 55-letne igralke z Zelenortskih otokov, umišljeno podana skozi njeno lastno igralsko stvaritev, je posneta v zavetju noči in navdihnjena s Caravaggiovimi podobami.